Produkttest,  Uncategorized

#218: Test: Microplane Box Grater

Jeg ble kontaktet av Hamonoya i Danmark før jul om å teste noen av deres produkter. De importerer bl. a. Microplane til Norge og siden jeg allerede har vært en meget fornøyd bruker av Microplane i 10 år, så var det ikke vanskelig å si ja.

Jeg fikk tilsendt 5 forskjellige produkter og det første produktet jeg skal skrive om er Microplane Box-grater. Jeg har vokst opp med den firkantete varianten i stål som de fleste andre er vant med her i Norge, så derfor var jeg spent på å se hvor stor forskjell det var mellom den tradisjonelle og Microplane sin variant.

Microplane er et kanadisk firma som opprinnelig lagde høvler, rivjern og annet utstyr til trevarebransjen. Historien forteller at det var en dame som var lei av sitt sløve rivjern og som i frustrasjon brukte sin manns nye rivjern, som han brukte som snekker, til å lage middag med. Det var en stor suksess og hun tok kontakt med Microplane for å fortelle om sin oppdagelse. Resten er historie, og Microplane er i dag en bransjestandard for rivjern i restaurantbransjen.

Forskjellen mellom Microplane og de fleste andre rivjern er fremstillingsmetoden. Tradisjonelt lages rivjern ved at man stanser et hull av tynne metall-plater. Tykkelsen på metallplaten avgjør da hvor skarpt rivjernet blir. En slik metode har sine åpenbare begrensninger og man kommer ikke i nærheten av skarpheten til en kniv-egg.

Microplane har utviklet en patentert metode for å lage særdeles skarpe rivjern. I tillegg til å bruke svært høy kvalitet på stålet, syre-etser man kantene på stålet på en spesiell måte slik at uthulingene får en knivliknende egg – resultatet er markedets skarpeste rivjern.

I rettferdighetens navn skal det sies at det finnes en annen produsent på markedet som lager liknende rivjern, nemlig Cuisipro med sin Accutec-teknologi. Jeg har prøvd flere av disse, men jeg synes at Microplane har lykkes i mye større grad når det gjelder ergonomisk utforming.

Når det gjelder Microplane Box-grater har den fire sider, som alle andre firkantete rivjern. På den ene siden er det et veldig grovt rivjern som egner seg godt til halv-faste oster og gulrøtter, epler osv.

På motsatt side står et halv-grovt rivjern som passer ideelt til parmesan, sjokolade, sitrus-skall o. l. Det rivjernet kan tas av slik at renhold blir ekstra lett.

På den ene kortsiden står det et ekstra fint rivjern som egner seg perfekt til hele krydder som f. eks. muskat-nøtt, kanel og ingefær.

På den siste siden står det ikke montert et rivjern, men derimot et sylskarpt knivblad. Den kutter med ca. 3 mm tykkelse og jeg bruker den til kutte f. eks. agurk og gulrøtter.

Microplane Box-grater koster ca. 500 kr i butikk og den er etter min mening det beste rivjernet du kan få kjøpt i dag. Det finnes rivjern som er tilnærmet like skarpe, men Microplane slår dem ned i støvlene når det gjelder ergonomi.

Løp og kjøp!!

One Comment

Legg inn en kommentar