Uncategorized

#223: Same shit, but different II

Jeg leser mye i Heston Blumenthals bok «The Big Fat Duck Cookbook» for tiden, og synes det er utrolig spennende at jeg kjenner meg igjen i så mye av det han skriver. Heston er veldig opptatt av kontraster og hvordan forventninger styrer selve smaksopplevelsen, og nettopp det har jeg eksperimentert mye med selv de siste årene.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan det å servere sjokolademousse i bleie har fått småbarnsforeldre til å vrenge seg. Selv om sjokolademoussen smaker helt nydelig, klarer de fleste ikke å komme over den visuelle sperren det tross alt er å spise noe brunt fra en bleie – forståelig nok, vil vel de fleste si.

Et annet og ikke fullt så ekkelt eksempel er noe så vanlig som vaniljesaus. Vaniljesaus forventer du at skal serveres kald og med en silkemyk og klumpfri konsistens. Hvis du tar den samme vaniljesausen i en iskrem får du is – det eneste som skiller dem er temperaturen på blandingen.

So far, so good. Men hvis du tar vaniljesaus i en varm stekepanne – hva får du da? Jo, da får du en søt eggerøre som attpåtil er varm. Det smaker selvfølgelig godt, men kolliderer totalt med de forventningene du hadde. Eggerøre skal jo ikke smake søtt – langt ifra. Jeg har selvsagt prøvd og var meget positivt overrasket.

Jeg lagde en variant med arme riddere hvor jeg stekte noen loffskiver i smør sammen med bittelitt sukker til de ble gyldne. Deretter lagde jeg eggerøre av vaniljesausen og hadde litt bringebærsyltetøy på – kjempegodt.

7 Comments

 • Espen

  Veldig fin og inspirirende blogg du har gående her, dog virker hobbykokk tittelen din i overkant blyg. Må si jeg blir fascinert over innstillingen din til mat og matlaging. Er svært nær en amazon bestilling selv av både mcgee og heston. Men du er jo milevis foran meg hva matlaging angår og man bør vel klare å gå før man setter igang å løpe. :-)

 • Tor Erik

  Mcgee er obligatorisk for alle Espen, spiller ingen rolle hva nivå man er på, forståelsen man får av den boken er kjempeviktig! Heston er vel med teori i praksis (og på et åndsvakt nivå…)

 • morten

  Ikke direkte relatert til bloggposten, men nå er Heston i gang med en ny sesong av sin Hestons Feast-serie. Sesongens første episode var inspirtert av sekstitallet og willy wonka, med bl.a sjokolade-elv, og slikkbar tapet. Anbefales på det sterkeste.

  Tilgjengelig på en torrentside nær deg :)

 • Wenche

  Hei og takk for super blogg. Mye moro lesning og masse å bli inspirert av. Jeg var facinert av Heston når det handlet om snail porridge og ipod til fiskesuppa men julespesialen med sjokoladedekte doormouse.. Er vel likevel verdt et besõk om man kan til restauranten hans

  • admin

   Hei!

   Tusen takk for kompliment. Jeg har som nevte i noen av blogg-postene mine lest hele boka hans «The Big Fat Duck Cookbook» og har gitt meg i kast med en del av oppskriftene selv. Mens du venter på bord på the Fat Duck anbefaler jeg bøkene «In Search of Perfection» og «Further Adventures in the Search of Perfection»

   Tusen takk for at du leser bloggen min – håper at du fortsetter å kose deg med den.

   Olav

Legg inn en kommentar