Matkjemi,  Uncategorized

#224: Hvorfor blåser vi?

Matkjemi er en evig inspirasjonskilde for meg innen matlaging. Jeg hadde matlaging som hobby og lidenskap i nesten 20 år før jeg ble introdusert for matkjemi, eller molekylær gastronomi som det også blir kalt. Matkjemi gir svaret på de små og store spørsmålene på kjøkkenet. Her er svaret på et lite spørsmål….

Nesten som en refleks blåser vi på noe som er varmt for å få det kaldere. Jeg gjør det selv, men jeg har egentlig aldri tenkt på hva som faktisk skjer når jeg blåser. Svaret på spørsmålet i overskriften er selvsagt at det er fordi det blir kaldere, men hva er det faktisk som skjer når du blåser? Det å blåse på noe for å få det kaldere har best effekt på flytende væsker, i hvert fall på ting som inneholder en viss mengde fuktighet. Du vil ikke kunne kjøle ned en pølse så mye som du kan med en suppe eller en kopp med kaffe bare ved å blåse på den.

Molekylene i vann flytter på seg i varierende hastighet. Vi bruker begrepet temperatur for å gi uttrykk for gjennomsnittshastigheten på disse molekylene. Men det er bare et gjennomsnitt, for de forskjellige molekylene flytter på seg i svært forskjellige hastigheter. Noen molekyler oppfører seg som om de var på en rolig søndagstur, mens andre oppfører seg som en Se & Hør-fotograf som nettopp har fått tips om at Mette-Marit ligger og soler seg toppløs på Huk. Hvilke molekyler tror du forsvinner fortest når de kommer til overflaten?

Helt riktig – de raske. De er raske fordi de inneholder mer energi og er varmere. Så når fordampningen foregår, forsvinner det flere av de varmeste molekylene enn det gjør av de som er litt kaldere. Følgelig blir det varme vannet kaldere enn det det var.

Men hvorfor blåser vi? Ved å blåse på overflaten av en kaffekopp øker vi hastigheten på fordampingen siden vi får de varmeste molekylene til å flytte raskt på seg og så gir fortere plass til flere molekyler som kan fordampe. Raskere fordamping gir altså raskere avkjøling.

Sånn! Nå vet du det….

Denne artikkelen er basert på innhold i boka «What Einstein Told His Cook – Kitchen Science Explained» av Robert Wolke.

3 Comments

  • Jeanett

    Men hva er mest effektivt, å blåse på en kopp kaffe, eller å røre i den for å få den kald fortest mulig?

  • mons

    @Jeanett
    Det blir begge deler. Det raskeste er å blåse og røre samtidig. Når de øverste raske molekylene stikker av blir kaffeen i overflaten kaldere enn kaffen i bunnen av koppen. Dette utligner seg over ikke alt for lang tid, men du utligner temperaturforskjellen raskere ved å røre. Så ved å røre og blåse vil du hele tiden sørge for å få tilført nye varme molekyler i overflaten som kan poppe opp i det du blåser bort de som ligger like over overflaten.

Legg inn en kommentar