Middag

#227: Enkel wok

29. mai 2010

Min kone har slått til igjen – både med middagsmat og fotografering. Det er enkelt. Det er godt. Det er sunt. Det er det kommer til å spise til middag i morgen….

At wok er kjemperaskt å lage er jo en påstand som de fleste egentlig har akseptert for lengst. Men er det egentlig sant? Alle disse grønnsakene skal jo kuttes av noen – og før du sier det: nei, ferdige grønnsaksposer i frysedisken er ikke aktuelt ;-) Når vi drar frem woken er det ikke ut fra et ønske om at det skal gå så fryktelig fort, det er først og fremst en anledning til å lage sunn og god mat som er full av grønnsaker. Det er også en fin anledning for vår datter på snart fire år til å trene på å kutte grønnsaker med barnekniven sin. (Ta det med ro, kjære deg som jobber i barnevernet – pappa følger med hele tiden).

Dette er veldig enkelt, og i tråd med det jeg har jeg skrevet tidligere om at jeg på denne bloggen vil jeg begynne å dele enda mer om hva slags mat vår lille familie spiser i hverdagen. Dette er vårt alternativ til Grandiosa, siden det tar ca. like lang tid å lage. Det er imidlertid mye sunnere og ikke minst smaker det mye bedre.

For at dette skal gå fortest mulig begynner jeg å koke opp vannet til risen  først. Vi begynner å bli flinkere og flinkere til å tenke på miljøet og energiforbruk hjemme hos oss, så derfor gjør jeg følgende når jeg koker opp vann: Hvis man koker opp vann i en gryte, brukes bare halvparten av energien til å faktisk varme opp vannet. Hvis man derimot bruker vannkoker, brukes over 90% av energien til å varme opp vannet. Jeg tar derfor et par desiliter med vann oppi gryta og skrur på plata på full guff. I mellomtiden koker jeg opp alt vannet jeg trenger til å koke risen i vannkokeren. Det pleier å koke ca. samtidig, så da heller jeg bare vannet fra vannkokeren over i gryta. Så tar jeg oppi risen (vi bruker ofte de posene som tar 16 minutt å koke, husker ikke hvem som lager dem) og begynner med kjøttet og grønnsakene. Sett på woken før du begynner å kutte grønnsakene, så går det fortere å komme i gang når du er klar.

Oppskrift:
1 pk kyllingfilet (2 kyllingbryst)
2 ss hvetemel
4 ss olje (vi bruker peanøtt/jordnøtt-olje eller solsikke-olje)
2 ss soja-saus
1 purre
1 løk
1 (rød) paprika
1 gulrot
1 håndfull cashew-nøtter

Fremgangsmåte:
Kutt kyllingen i like store stykker, ca. 2*2 cm. For å få en litt sprø overflate, vender jeg kyllingbitene i litt mel før jeg steker dem. Kutt så alle grønnsaken i ca. like store biter. Siden wok skal går fort og stekes ved høy varme er det faktisk veldig viktig å kutte jevne og tynne biter. Når du har kuttet alt sammen steke  du først kyllingen og så er det bare å ta oppi grønnsakene – cashew-nøttene og soya-sausen tar du oppi helt til slutt.

Hvis du kutter grønnsakene i normal hastighet burde woken være ferdig ca. samtidig mer risen.

Dette må vel være en av de enkleste oppskriftene jeg noen gang har lagt ut på bloggen, men av og til er det enkle også det best. Det burde i hvertfall ikke være spesielt avskrekkende for de fleste.

Bon apetit!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Otto-Kristian
    29. mai 2010 at 08:35

    Ser deilig ut Olav. Og enkelt å få barna til å hjelpe til. Du kunne kanskje hatt en dæsj med Ketsap Manis (søt tykk sojasaus) oppi. Det elsker ihvertfall mine små!

  • Legg inn en kommentar