Uncategorized

#230: Kake på tur….

Svigermor fylte år forleden, og vi tok selvsagt turen til Stavanger for å gratulere. Det er noe eget med å lage bursdagskakene selv, i hvertfall her i huset, så da måtte vi finne på noe som gikk greit å transportere på den tre timer lange bilturen. Svaret ble å lage en marengsbunn og så lage en Pavlova når vi kom bort. Som sagt, så gjort.

Pavlova er kanskje ikke den mest kjente kaken her i Norge, men i England er den minst like utbredt som «Verdens beste» er her hjemme. Den består ganske enkelt av en marengsbunn, pisket krem og frukt eller bær på toppen. Vanskeligere enn det behøver det altså ikke å være for å lage en kjempegod kake.

Nøkkelen til en god Pavlova ligger i å lage en god marengs-bunn som er sprø utenpå og seig inne i. Det er mange måter å gjøre dette på, men jeg pleier å bruke oppskriften til den svenske konditor-mesteren Bo Friberg slik den står beskrevet i hans monster-bok «The Professional Pastry Chef«. Som alltid når vi lager marengs, er det viktig med rene redskaper for å få til en stiv marengs. Spesielt gamle og slitte plast-boller kan være vanskelig å jobbe med når man lager marengs. På grunn av dårlig kvalitet og slitasje, har det lett for å sette seg fett-rester i porene i disse bollene og da kan du bare vinke farvel til hele marengs-prosjektet. Selv er jeg den lykkelige eier av en KitchenAid med metallvisp og stål-bolle som alltid gjør jobben, men det holder i massvis hvis du bruker en håndmikser og en bolle av enten metall eller glass.

Jeg er veldig glad i uttrykket «ingenting er vanskelig hvis du kan det», og det gjelder i aller høyeste grad med marengs også. Det er egentlig ikke noe vanskelig, men du må kunne grunnreglene for å få det til. Disse er:

  • Bruk alltid rent utstyr
  • Bruk alltid rent utstyr
  • Vær nøye når du skiller eggene, det må ikke være noe som helst eggeplomme sammen med hvitene.
  • Vent litt med å ha oppi sukkeret. Pisk først eggehvitene slik at du får et lett hvitt skum, og så visper du sukkeret gradvis inni.
  • Eggehvitene er stive nok når du ser at massen begynner å bli «treg» og du kan snu bollen på hodet uten av marengsen faller ut.
  • Bruk alltid rent utstyr ;-)

Til marengs-bunnen:

120 ml eggehvite (4 stk)
1 ts sitronsaft
225 g sukker
30 g maizenna
5 g hvitvinseddik

Maizenna og hvitvinseddik brukes i dette tilfellet for å å gjøre marengsen ekstra seig i midten. Når du har lagd marengsen stryker du den ut i en sirkel på et bakepapir. Sirkelen skal være ca. 25 cm i diameter. Skru på ovnen (ikke varmluft) på 100 grader og stek bunnen i 1 timer og 15 minutter. Mitt lille triks for en ekstra sprø bunn er at jeg gjør dette på kvelden og slår av ovnen etter at det har gått en times tid og lar kaken stå i ovnen over natten.

Når det er gjort er det bare å stivpiske 3 dl kremfløte som du legger oppå marengs-bunnen. Det er også mulig å blande inn litt vaniljesaus for å få en såkalt creme patisierre, men du ser hva du har tid til. Deretter tar du oppå det du selv liker av frukt eller bær, på bildet over har jeg brukt bringebær, jordbær, rabarbra og bjørnebær.

Når det gjelder pisking av kremfløte vil jeg bare få komme med en lite triks der også, spesielt siden det når er sommer. Hvis det ikke er godt og kaldt vil du ikke klare å få kremfløten stiv når du pisker den, derfor tar jeg både kremfløte, bollen og vispen inn i kjøleskapet i god tid før jeg skal bruke den. Dette er en idiotsikker måte å få stivpisket fløten på.

Når du var liten fikk du sikkert høre, som meg, at vispet lenge nok kom fløten til å bli til smør. Vel, det er ikke helt sant. Hvis du pisker lenge når kommer blandingen til å skille seg og du er på god vei til å lage smør. Som en liten digresjon anbefaler jeg ordentligmat.no sin metode hvis du har lyst til å lage ditt eget smør en gang.

Sånn, det var det for denne gang. Jeg kan rapportere at svigermor ble både fornøyd og imponert og at når vi kom frem tok det bare 10 minutter før kaken var ferdig montert og klar til servering. Slikt blir det fornøyde svigermødre av! ;-)

7 Comments

Legg inn en kommentar