Dagens uttrykk: Spatchcocking a chicken

Jeg er en selverklært nerd og på videregående synes jeg det kjempegøy (!) å lese i engelske ordbøker for å få størst mulig engelsk ordforråd. Men det var et ord jeg ikke har kommet over før – inntil jeg leste om det i Jamie Olivers kokebok «Cook with Jamie». Det er ordet er «spatchcocking» og det høres i utgangspunktet litt lugubert ut….

Men «spatchcocking» er rett og slett noe så ufarlig som et ord som beskriver hva man gjør med en kylling når man kutter vekk ryggraden og bretter ut kyllingen for å få til en raskere og jevnere steking. Dette er en veldig kjent og vanlig metode for den erfarne griller, men man kan også gjøre det i en helt vanlig ovn. Det første man gjør er å klippe/kutte opp ryggraden for deretter å brette helle kyllingen ut. Deretter steker du den i en panne for å få litt farge.

Når du snur det ser det slik ut:

Dette er en rett som stekes i ovn, så da forvarmer du ovnen til 200 grader. Vi må jo alltid ha med noen grønnsaker til middagen så da kutter du noen utvalgte grønnsaker og legger dem i en ildsfast form sammen med kyllingen. Her har jeg brukt potet, gulrot, rødløk og purre.

Det er viktig å kutte bitene i ca. like store biter slik at de blir møre samtidig. Etter ca. en time i ovnen er det bare å dele opp kyllingen i passende biter og servere. Sausen jeg har brukt på bildet på toppen er veldig enkel. Det er kraften fra kyllingen, portvin og litt fløte.

Bon apetit!

Jeg anbefaler dette også:

7 comments

 1. Utbretting av kylling funker glimrende, og er en fabelaktig måte å få helstekt kylling på en halvtimes tid :)

  Jeg gjør dog som Alton Brown og klipper ikke bare opp ryggraden, men tar også kjølbeinet ut fra brystet slik at kyllingen kan brettes helt ut, og bryststykkene kan skjæres fra hverandre etter steking uten motstand.

  Se videoforklaring her (fra ca. 1:25): http://www.youtube.com/watch?v=-L7E7ncE3yk

 2. Dette er vel ikke noe annet enn en «butterflied» kylling?

  Forøvrig en grei måte å grille lammelår på.

  1. Neida, jeg vil tro at det er det samme. Det er bare det at spatchcocking høres mye kulere ut ;-)

   Godt tips med lamme lår – da prøver vi det neste gang vi fyrer opp grillen….

   Olav

Legg inn en kommentar