Dessert

#240: Bringebær mousse

Jeg har et elsk/hat forhold til mousse, på samme måte som jeg har det til så mange andre ting som jeg har brukt mye tid og krefter på å mestre. Jeg elsker mousse fordi jeg klarer å lage noen veldig gode noen og alle som smaker dem setter svært stor pris på dem. Samtidig hater jeg det fordi jeg hele tiden blir spurt om å lage det om og om igjen til det kjedsommelige, og er det en ting jeg ikke liker så er det å lage den samme maten flere ganger. Når jeg endelig klarer å mestre noe liker jeg av avslutte kapitlet og gå videre uten å se meg tilbake…

Denne oppskriften er opprinnelig hentet fra Sverre Sætres bok «Sans for det søte», men jeg har gjort noen små endringer. Bringebærmousse består av italiensk marengs, stivpisket fløte, vaniljestang, gelatin og bringebærpuré.

Ingredienser:
240 g italiensk marengs (se egen oppskrift)
5 gelatinplater
500 g bringebær, gjerne fryste
1 vaniljestang, deles på langs og skrap ut frøene
2,5 dl kremfløte

Italiensk marengs:
120 g eggehvite (4 stk)
40 g – 200 g sukker
1 dl vann

Pisk eggehvite og 40 g sukker halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser. Bland resten av sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Danner det seg skum langs kanten på kjelen, tas dette av med en skje. Har du et sukkertermometer eller elektrisk termometer, skal det vise 120 grader.

Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Treffer sukkerlaken vispen, kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen. Pisk så marengsen på full hastighet til den er romtemperert – det tar ca. 15 minutter. Sett i kjøleskapet.

Fremgangsmåte for bringebærmousse:

 1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter.
 2. Lag bringebærpuré: Mos bringebær gjennom en finmasket sil. Varm halvparten av bringebærpuréen i en kjele. Ta kjelen av platen.
 3. Klem vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme puréen. Bland godt. Tilsett resten av pureen og rør det godt sammen. Ha pureen i en bolle og la den stå i romtemperatur til den blir romtemperert . Det tar ca. 15-20 minutter.
 4. Når pureen er kald, piskes den inn i den kalde marengsen med en visp.
 5. Ha vaniljefrø i kremfløten og pisk kremfløten til krem. Bland kremen inn i bringebær-marengs blandingen i to omganger med en slikkepott.
 6. Helles over i glass minst to timer før servering.
  Desserten kan lages inntil 2 dager i forveien, men da må du huske å ha plast over den.

Enjoy!

4 Comments

 • Marianne J V

  Denne moussen ble en vinner!! Jeg fylte den i hjemmelagde sjokoladeskåler, men kunne gjerne tenkt meg å prøve den som fyll i kake, evt legge den på en bunn, feks nøttebunn. Har du prøvd dette?? Takk ellers for god oppskrift! Mvh Marianne J V

 • Marianne J V

  Topp! Da skal jeg prøve det neste gang! Kikket litt mer på bloggen din og da fant jeg jo en oppskrift!! Takk og takk!

Legg inn en kommentar