Slow Food/ Supper

#242: Gjensyn med fransk løksuppe

8. juli 2010

Jeg har tidligere skrevet en artikkel om fransk løksuppe som jeg gir ut igjen. Oppskriften er lik, med et lite unntak. Jeg leser for tiden boka «The Flavor Bible» og under løk står timiam nevnt som en smak som står godt til løk. Dette er selvsagt testet ut og resulatet ble spist til lunsj i dag…

Det finnes mye mat som er tidkrevende men som ikke er arbeidskrevende, og det er en veldig viktig forskjell. De fleste oppskrifter på fransk løksuppe sier at man skal brune løkene i middels til sterk varme i ca. 10-15 minutter, og så ta oppi vann eller kraft. Det er imidlertid en stor forskjell på å brune løkene på høy varme på kort tid og å brune løken ved å la den karamellisere på lav varme over lang tid.

Det fleste som lager og liker fransk løksuppe er vant med den litt brente smaken fra løkene, men den du får ved å karamellisere løkene på lav varme i 1,5 til 2 timer er en mye dypere og mer kompleks smak. “Rekorden” min er å steke løkene i 7 timer, men da må man tilføre olje med jevne mellomrom for å forhindre at de tørker.

Å stå å røre i en gryte i to timer eller mer er det vel de færreste som orker eller har tid til, men det kreves heller ikke. Kutt løkene, ha dem på svak varme i en gryte og bare la dem stå å godgjøre deg. I mellomtiden bretter du opp armene, rydder på kjøkkenet, sorterer frimerkesamlingen og stikker bortom gryte med ca. 15  minutters mellom for å røre litt – det har du tid til :-)

Ingredienser til fransk løksuppe:

5 store løk i skiver
2 ss olivenolje
1½ l grønnsak eller kjøttkraft, eventuelt buljong (jeg bruker økologisk)
salt og pepper
1 ts timian

4 loffskiver
50 g revet ost, Jarlsberg

Fremgangsmåte:
Skrell og kutt løkene i biter. Stek dem som beskrevet over på lav varme i ca. 2 timer, røre med jevne mellomrom.

Spe med kraften. La suppen koke 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Hell suppen over i ildfaste porsjonsskåler. Legg et stykke med ristet loff i hver suppeskål og dryss så over reven ost på toppen.

Skålene settes inn i ovn ved 250 °C. Beregn ca. 10 minutter.

Altså: To (eller mer) timers tilberedning – men bare 10 minutter arbeid :-)

Enjoy!

Følg meg gjerne på twitter: @hobbykokken

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  swimzy
  8. juli 2010 at 17:13

  skal absolutt prøve ut denne løksuppa

 • Reply
  Alt godt
  15. august 2010 at 10:00

  Eg har kombinert timian og karve i løksuppa mi, knus karven litt og steik den saman med løken. Det blir kjempegodt!

 • Reply
  Techial
  2. oktober 2010 at 14:42

  Æ har prøvd dætta med ei anna fremgangsmåte.
  Smaker kjempegodt med begge!

 • Reply
  Lars Martin
  8. februar 2011 at 22:51

  Glemte timianen, men mitt første møte med løksuppe var fantastisk. Tusen takk for oppskriften!

 • Legg inn en kommentar