Slow Food

#243: Blåbærsyltetøy med deilig smaksforsterker

13. juli 2010

Hvis du har lest bloggen min før så vet du at jeg er imot bruk av smaksforsterkere og prøver å holde inntaket av konserveringsmidler og fargestoffer på et minimum. Dette oppnås hovedsakelig ved at vi lager det meste av maten vi spiser fra bunnen av. Denne gangen har jeg lagd deilig blåbærsyltetøy med et krydder som må sies å være min store favoritt: vanilje…

Det er vel litt drøyt å kalle vanilje for smaksforsterker i tradisjonell forstand, men jeg synes virkelig at den komplementerer blåbærene på en aldeles fortreffelig måte. Her er oppskriften:

Ingredienser:
1 kg blåbær
2 stk vaniljestenger
600 g sukker (ca. 8,5 dl)
1/2 pk Certo (det som før ville ha vært en halv flaske)

Fremgangsmåte:
Del vaniljestengene i to og skrap ut frøene. Ha frøene og vaniljestengene oppi en gryte sammen med blåbærene og sukkeret. Varm opp på middels sterk varme og la koke i ca. 1 min før du tar det av platen og rører inn Certo. Ta ut vaniljestengene og hell over på rene glass som har stått i ovnen på 100 grader i ca. 15 min. for å øke holdbarheten på syltetøyet. Sett syltetøyglassene på hodet på jkøkkenbenken og la dem avkjøles til romtemperatur før de settes i kjøleskapet.

Med god hygiene og rene og sterile glass er holdsbarheten på dette syltetøyet ca. to uker i kjøleskap.

Enjoy!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  lizthetailor
  13. juli 2010 at 21:01

  Jeg pleier å konservere på denne måten: Fyll opp så mye varm syltetøy som mulig på rene glass, helt opp til kanten. Hell på Cognac, fyr opp med en fyrstikk og skru kjapt på lokket. Cognacen brenner tils luften tar slutt og det blir vacuum. Vanilje er vel noe antibakterielt så jeg tipper dette holder noen måneder i kjøleskap. Jeg lager mye tyttebærsyltetøy og det holder seg flere år i kjøleskap med denne metoden. Jeg pleier å krydre tyttebær med stjerneanis som er antibakterielt. i tillegg synes jeg smaken er best utviklet etter ett års lagring så jeg pleier å ha en viss fremforholdning når det gjelder syltetøy. I fjor kokte jeg mos av gråpærer, da ble holdbarheten rundt 6-9 måneder med denne konserveringsmetoden.

  • Reply
   Olav Birkeland
   13. juli 2010 at 22:04

   Wow! Godt tips – det skal jeg prøve neste gang :-D

 • Reply
  Tor
  13. juli 2010 at 21:59

  Jeg antar at ‘1 kg syltetøy’ skal være ‘1 kg blåbær’? ;)

  Ellers blir det jo offselegt søtt.

  • Reply
   Olav Birkeland
   13. juli 2010 at 22:03

   Det er nå rettet :-D

 • Reply
  Cecilie
  14. juli 2010 at 20:56

  Men blåbærsesongen er vel ikke i gang enda? Ellers så dette ganske spennende ut! Noterer meg bak øret å prøve ut dette når sesongen starter :) Likte cognac-trikset også!

  • Reply
   Olav Birkeland
   14. juli 2010 at 21:02

   Selv om det har begynt å komme noen bær i nærheten av oss, så har disse bærene blitt plukket et sted hvor det er sesong hele året: frysedisken ;-)

 • Reply
  Mons
  15. juli 2010 at 08:23

  Om glassene er sterile, og ikke bare rene, og man heller på kokende varmt syltetøy, og bruker sterile lokk skal vel holdbarheten strengt tatt være ubegrenset…? Hovedgrunnen til at hermetikk faktisk har best før dato, er pga EU regler om at all mat skal ha en best før dato uansett.

  • Reply
   Olav Birkeland
   15. juli 2010 at 08:55

   Sterilisering dreier seg vel først og fremst om bakterier og beskytter ikke mot sopp. Regner med at det er derfor man har disse reglene…

 • Reply
  Ragnhild
  17. juli 2010 at 22:54

  Når det gjelder tyttebær, inneholder disse benzosyre som er et naturlig konserveringsmiddel. Dette forhindrer bl.a. vekst av mugg. Kanskje minst like viktig som konjakken??

 • Legg inn en kommentar