Slow Food

#244: Om smoothie og politikk og sånn…

16. juli 2010

Jeg startet dagen med en herlig smoothie bestående av blåbær, bringebær, appelsin- og eplejuice til frokost. At frukt og bær og sunne matvarer generelt er uforholdsmessig dyrt i forhold til usunne matvarer er vel egentlig ikke en spesielt kontroversiell uttalelese, men allikevel virker det som om politikerne helt er klare til å ta tak i det.
Hele den vestlige verden, og nå faktisk også Kina, opplever at befolkningen blir stadig tyngre og tyngre. Ironien i Norge er at selv om vi blir tyngre og tyngre, så tjener vi mer en noen gang, slik at vi har råd til å kjøpe god og sunn mat. Mat har heller aldri vært billigere enn det den er nå i forhold til hvor stor del av inntekten vår vi bruker på mat. I 1950 brukte vi halvparten av inntekten vår på mat, nå 60 år etter har det tallet krøpet til rett under 10 prosent.

Den aller viktigste grunnen til at folk velger ferdigmat og halvfabrikata her i landet handler etter min mening hverken om pris på maten eller om at det tar så lang til å lage mat. Som jeg har vist i et eksempel tidligere, da med chili con carne og grandiosa, behøver det overhodet ikke å ta lenger tid å lage skikkelig god mat fra bunnen av i forhold til f. eks. frossenpizza. Grunnen er rett og slett at vi er inne i en ond sirkel hvor vi blir dårligere og dårligere til å lage mat.

Parallelt med at vi (gudskjelov) har blitt mer likestilte har ferdigmat og halvfabrikata tatt over istedenfor at man deler matlagingen likt mellom seg. Skolekjøkken blir stadig nedprioritert når skolene må svinge budsjett-øksa og dette ser åpenbart politikerne alvoret i.

Det å kunne lage mat dreier seg ikke bare om å kunne lage kjøttkaker i brunsaus eller å kunne lage en god pizza på lørdagskvelden. Kunnskap om mat og ferdigheter på kjøkkenet er vårt viktigste våpen for å bekjempe livsstilsykdommer. Hvis vi vet mer om hva vi spiser og hvordan våre valg påvirker kroppen vår er jeg helt overbevist om at dette vil påvirke kostholdet vårt både på kort og på lang sikt.

Jeg har selvsagt lagt merke til Kiwi sin kampanje for å kutte ut matmoms på frukt og grønnsaker. Det støtter jeg selvsagt, selv om jeg nok er litt skeptisk til Kiwis påståtte altruistiske motiver. Kiwi gjør selvsagt dette for å øke salget sitt og det gjør de i et varesegment som har lav dekningsgrad og som er notorisk kjent for å være en varegruppe hvor svinnet er høyt. Ved å øke salget av grønnsaker og frukt kan de øke fortjenesten i en av de varegruppene de taper mest penger på.

Men, hvis jeg skal slutte å være så kynisk og komme tilbake til den opprinnelige grunnen til å jeg begynte å skrive dette innlegget: Selv om sunn mat burde bli billigere så nytter det ikke å sitte på hendene og vente på at det skal skje. Den beste måten å påvirke politikere og ikke minst de store butikk-kjedene er gjennom vår egen forbrukeradferd. Vi må begynne å kjøpe mer frukt og grønt og ikke minst må vi ta inn over oss at vi er et av de landene i Europa med lavest forbruk av økologisk mat. Hvis vi ikke begynner å kjøpe denne maten snart så kommer det aldri til å bli økonomi i det for bøndene som produserer den økologiske maten.

Mens jeg har skrevet dette innlegget har jeg sippet på dagens andre smoothie som nå nesten er drukket opp. Jeg anbefaler deg å lage en smoothie selv og drikke den mens du setter deg ned å tenker på hvordan du og familien kan bli enda flinkere til å bruke frukt og grønnsaker. Del gjerne disse tankene med meg og de andre som leser denne bloggen i kommentar-feltet under.

God helg!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Elise
    16. juli 2010 at 10:08

    Hear hear!

  • Legg inn en kommentar