Drikke

#248: Plomme-likør

I august/september pleier vi alltid å plyndre plomme-treet til mine foreldre. Jeg har imidlertid ikke særlig dårlig samvittighet for det, fordi de får nemlig betalt for det når det nærmer seg jul – da i form av plommelikør.

Vi har lagd plommelikør i nesten ti år nå, og det er en meget velkommen julegave hos våre venner og familie. Til å lage plommelikør trenger du i utgangspunktet bare tre ingredienser: plommer, sukker og sprit.

Mine foreldres plommer er deilige Victoria-plommer og de synes jeg smaker veldig godt. Vi har i alle år brukt helt vanlig hvitt rørsukker, men i år har vi valgt å eksperimentere litt med brunt sukker, det skal bli spennende å smake forskjellen. Når det gjelder sprit kan du selv velge type og alkoholprosent etter dine egne preferanser, men her hjemme bruker vi 40% Hvit Bacardi-rom.

Når det gjelder selve oppskriften, så finnes det ingen nøyaktige mål, men heller denne fremgangsmåten:

Fyll opp et stort og rent syltetøyglass med plommer. Deretter fyller du helt opp med sukker. Du avslutter med å helle oppi sprit. Mye av sukkeret løser seg opp med en gang når du gjør dette, men du ender i hvertfall opp med et meget godt blandingsforhold mellom plommer, sukker og alkohol.

Alle beste resultat får du når lager et lite snitt i plommene før du legger dem i glasset, slik at det lettere skilles ut plommesaft. Hvis du har lyst til å variere litt på smak kan du tilsette vaniljestang eller f. eks. stjerneanis.

Vi lager dette som sagt i august/september og lar det stå mørkt og relativt kjølig frem til desember. Deretter siler vi fra plommene og heller likøren over på små flasker.

Håper det smaker og lykke til!

8 Comments

Legg inn en kommentar