Plomme-likør

I august/september pleier vi alltid å plyndre plomme-treet til mine foreldre. Jeg har imidlertid ikke særlig dårlig samvittighet for det, fordi de får nemlig betalt for det når det nærmer seg jul – da i form av plommelikør.

Vi har lagd plommelikør i nesten ti år nå, og det er en meget velkommen julegave hos våre venner og familie. Til å lage plommelikør trenger du i utgangspunktet bare tre ingredienser: plommer, sukker og sprit.

Mine foreldres plommer er deilige Victoria-plommer og de synes jeg smaker veldig godt. Vi har i alle år brukt helt vanlig hvitt rørsukker, men i år har vi valgt å eksperimentere litt med brunt sukker, det skal bli spennende å smake forskjellen. Når det gjelder sprit kan du selv velge type og alkoholprosent etter dine egne preferanser, men her hjemme bruker vi 40% Hvit Bacardi-rom.

Når det gjelder selve oppskriften, så finnes det ingen nøyaktige mål, men heller denne fremgangsmåten:

Fyll opp et stort og rent syltetøyglass med plommer. Deretter fyller du helt opp med sukker. Du avslutter med å helle oppi sprit. Mye av sukkeret løser seg opp med en gang når du gjør dette, men du ender i hvertfall opp med et meget godt blandingsforhold mellom plommer, sukker og alkohol.

Alle beste resultat får du når lager et lite snitt i plommene før du legger dem i glasset, slik at det lettere skilles ut plommesaft. Hvis du har lyst til å variere litt på smak kan du tilsette vaniljestang eller f. eks. stjerneanis.

Vi lager dette som sagt i august/september og lar det stå mørkt og relativt kjølig frem til desember. Deretter siler vi fra plommene og heller likøren over på små flasker.

Håper det smaker og lykke til!

Jeg anbefaler dette også:

6 comments

  1. hei! første gang jeg lager likør, og jeg er spent på resultatet! når likøren er ferdig, og dersom den er for lite søt, evt for søt, har du noen tips til hva jeg bør gjøre da? bør likøre bare stå på glassene sine til jeg skal gi den bort, eller kan jeg bare tømme over nå? tror blandingen har stått i ca 12 uker nå :)

  2. Tilbaketråkk: Oppskriftsonsdag: Plommer

Legg inn en kommentar