Bakst

#250: På en snurr…

Det er jo egentlig litt rart at jeg ikke har skrevet om pizzasnurrer her på bloggen før, for det er en kjent og kjær favoritt her hjemme. Ikke bare er det godt som en snack på lørdagene, men hvis man lager en grov variant og tenker litt over hva man har i dem, så passer de godt som niste på på turen eller på skolen. Pizzasnurrer har jo blitt ganske så populært etterhvert og at det er folkelig kan jo best illustreres med at til og med Grandiosa har kommet med sin egen variant av pizzasnurrer…

Det første du trenger å lage er jo en deig. Det er en ganske standard-deig som i dette tilfellet er med en lys deig. Jeg pleier å lage grove deiger, men akkurat dene gangen var jeg tom for grovt mel ;-)

Jeg pleier å bruke denne deigen:

700 g (12 dl) hvetemel
1/2 pk gjær
5 dl vann, lunket
1 ts salt
2 ss oregano

Å ha krydder i deigen gir ekstra smak, men det er jo slett ikke nødvendig. Hvis du ikke har prøvd å bake med krydder og urter før, så anbefaler jeg det på varmeste.

Midt beste tips for å få det beste ut av gjæren er å la den ligger i vannet sammen med 1/2 ts sukker i ca. 5 minutt før du rører den ut. I likhet med oss mennesker trenger også gjær litt næring for å få ut det beste i oss, og det får den i massevis med litt sukker.

Deretter blander du sammen alle ingrediensene og blander det sammen. Enten kan du gjøre dette i en kjøkkenmaskin i ca. 5 minutt, men hvis du er i det masochistiske hjørnet kan du også elte deigen for hånd i ca. 10 minutter. Selv foretrekker jeg en blanding av de to metodene, hvor jeg først får samlet deigen ved hjelp av kjøkkenmaskinen, og så elter jeg den litt for hånd etterpå.

La deigen stå å heve i ca. 45 minutter under plast eller et kjøkkenhåndkle. Det er viktig å presisere at du ikke trenger å følge med på deigen mens den hever, du kan gjerne koke litt kaffe til kona/mannen og ta oppvasken mens du venter ;-)

Mens deigen hever kan du også benytte anledningen til å lage en god pizza-saus i mellomtiden. Jeg har lagt ut oppskrift på pizzasaus her på bloggen, så her er den en gang til:

Ingredienser:
3 ss olivenolje
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss tomatpuré
1 ts sukker
1 ts salt
2 ss oregano
2 bokser hakkede tomater

Fremgangsmåte:
Stek løk og hvitløk i olje på middels varme i ca. 10 minutter. Bland sammen med tomatpuré, sukker, salt og oregano. Bland så inn tomatene. For en litt voksen smak har jeg av og til litt cayenne-pepper i…

Nå har du to valg: Hvis du vil ha en frisk og syrlig saus koker du den i ca. 10 minutter. Her hjemme foretrekker vi en litt “tyngre” saus med tykkere konsistens. Derfor koker vi den i ca. 2 timer på middels svak varme  uten lokk. Husk å røre i den med jevne mellomrom.

Pureer med stavmikser.

Så kommer neste post på programmet: nemlig å sette sammen herligheten. Du begynner med å kjelve ut deigen til en stor firkant og sprer over tomatsaus.

Deretter tar du på ost (jeg bruker Jarlsberg og parmesan), løk, bacon, skinke eller hva nå du enn foretrekker:

Så er det bare å rulle den sammen og kutte den i ca. 2 cm tykke/brede biter og legge på et stekebrett dekket med bakepapir. Som du kan se av det nederste bildet la jeg det være igjen en liten flik helt på kanten av den ene langsiden som jeg ikke tar fyll på. Rull mot denne siden – siden fyllet flytter litt på seg mens du ruller så slipper du nemlig så mye søl til slutt.

La snurrer heve en gang til i ca. 30 minutt. Du kan jo skru på ovnen i mens på 210 grader og så er det bare å steke dem midt i ovnen i ca. 15 minutter.

Kos deg – god helg!

5 Comments

Legg inn en kommentar