Brød,  Gjesteblogg

#253: Gjesteblogg: Matpåbordet

Fra tid til annen synes jeg det er gøy å slippe til andre her på bloggen. Enten noen som ikke har en matblogg selv. men som allikvel har noe fint å dele med oss andre eller, som i dette tilfellet, en veldig flink matblogg-kollega som virkelig er på vei opp og frem – hvis man kan bruke det uttrykket. Denne gangen er vi så heldige at Ina med bloggen matpåbordet skal dele en oppskrift med oss.

Brødet som alle kan bake!

Høsten er her og som lysten på rødvin og peiskos kommer, så kommer også trangen til å bake. Bake alt mulig. Småkaker, (store) kaker, gjærbakst, paier, ja, hva som helst.

Nå har jeg forståelse for at ikke alle synes det er like gøy. Man kan jo få rene prestasjonsangst når man ser hva som er å få kjøpt på bakeriet. Luftige brød har alltid vært min nemesis. Du vet, den typen med store hull, saftig innmat og sprø skorpe. Men ikke nå lenger. Og det trenger ikke å være for deg heller! Min søster tipset meg om denne oppskriften for lenge siden, men det var først når hun kom med et nybakt brød at jeg skjønte at jeg måtte ta tipset på alvor. Ærlig talt og kors på halsen – følger du denne oppskriften får du «bakeri brød». Og enklere kan det ikke bli. Det eneste du må gjøre er å sette av tid – 18 timer for å være nøyaktig. Gjør du det, og følger instruksene, så får du brødet ingen tror på at du har bakt.

Kom igjen – start bakesesongen din med noe som kommer til å gi deg selvtillit til videre bakst sesongen gjennom!

For et brød trenger du

500g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/4 ts salt
400 ml vann

Ha alt det tørre i en bolle og rør lett slik at det blandes.

Ha opp i vannet og rør til det er lett blandet, enten med stor skje eller hendene. Og når jeg sier lett blandet så mener jeg virkelig lett blandet. Deigen skal bare såvidt komme sammen. Sett på lokk eller dekk med plastikk og la det stå i rom temperatur 12 – 18timer (ja, deigen må lages dagen før)

Deigen er ferdig når den har hevet seg noe og overflaten er boblete.

Hell deigen over på et godt melet benk – deigen er klissete og myk, så ikke vær gjerrig med melet. Du skal ikke kna!

Brett deigen sammen en gang.

Snu det 90 grader og brett igjen. Ha mel på et kjøkkenhåndkle (bomull ikke frotte).

Løft deigen over på kjøkkenhåndklet, brett siden ned. Dekk deigen med kjøkkenhåndklet og la det stå og heve igjen i rom temperatur ca. 2 timer. Etter 1.5 time setter du ovnen på 230 grader og setter inn formen. Dette kan være en jerngryte som tåler varme (også lokket), eller en keramisk form, eller en pyrex form. Du må ha lokk!

Når deigen er ferdig hevet, ta ut formen av ovnen. Løft deigen i kjøkkenhåndklet og ha det oppi formen – denne gangen kommer brett siden opp. Det kommer til å se litt rotete ut, og i mitt tilfelle klisset deigen seg noe til kjøkkenhåndklet (neste gang bruker jeg enda mer mel). Men det gjør ingenting. Rist formen litt hvis du synes deigen har landet noe ujevnt. Sett på lokk og sett formen i ovnen igjen for 30 minutter. Etter 30 minutter tar du av lokket og baker videre uten lokk en 15-30 minutter til brødet får en fin gylden farge.

Ta formen ut av ovnen og la brødet avkjøles på en rist

Brødet egner seg veldig godt som tilbehør til et måltid, eller salat, eller bruschetta, eller med gode oster og rødvin….foran peisen selvsagt!

Er du usikker på fremgangsmåten klikk her http://matpaabordet.blogspot.com/2010/05/brd-fantastisk-godt-og-fantastisk.html for flere bilder.

8 Comments

 • olasva

  kjempefin blogg! liker alt du skriver. det hadde vært fint med en kommentar tilbake. for å si det sånn så er jeg en nybegynner innen denne «bransjen» så jeg kan veldig lite. noen lure tips?

  • admin

   Hei, og takk for kompliment :-)

   Selv begynte jeg med matblogging ved en tilfeldighet og jeg er fremdeles forundret over at så mange leser bloggen min. Når det gjelder tips så er det lettere å gi tips på hvordan du kan ha det gøy med matblogging enn hvordan du får mange lesere. Det første vet jeg mye om – det siste vet jeg mindre om.

   – Det viktigste for meg er å skrive om noe som genuint interesserer meg. Når jeg leser blogger selv, så er det dem som er ekte og ærlige når de skriver som jeg alltid kommer tilbake til.
   – Skriv like mye om hva som går galt eller kan gå galt som hva du har gjort riktig. Vi gjøre alle feil, også på kjøkkenet, og det synes jeg det bare er gøy å lese om.
   – IKKE bry deg om hva andre synes om det du skriver, om du er flink nok eller om noen kommer til å like det – skriv for deg selv. Hvis du klarer å formidle den gleden du selv har med matlaging så tror jeg at du kan hadde det veldig gøy med din nye hobby som matblogger :-)

   Lykke til!

   Ps. Bare ta kontakt igjen hvis jeg kan hjelpe med noe ;-)

 • Camilla

  Hei,

  Har du opplevd at brødet blir «gummiaktig»? Brødet var himla enkelt å lage, men jeg sitter igjen med et brød som har konsistens som gummi både å spise og ta på… :(

Legg inn en kommentar