Slow Food/ Snacks

#257: Brente mandler

23. oktober 2010

Nå er det to måneder igjen til jul, og vi begynner å ta frem almanakken for å planlegge når vi skal ha juleverksted rundt omkring. Det går jo som kjent unna en del søtsakaer i løpet av jula og i min oppvekst laget vi alltid alt julegodteriet selv. Det er en tradisjon jeg har tatt med meg når jeg selv har blitt familiefar. Jeg skal ta for meg litt forskjellig julegodteri fremover og jeg begynner med noe som ikke så mange lager selv: brente mandler…

Det å lage brente mandler innebærer som regel en del banning og steiking og jeg har ikke inntrykk av at dette er noe de fleste setter pris på å lage rundt omkring i de tusen hjem. For det første er det fort gjort å brenne seg og mandlene klistrer jo «alltid» sammen. Men frykt ikke, det er noe få triks som skal til for å lage brente mandler uten å bruke resten av dagen på å skille mandlene fra hverandre med gaffel.

For det første er det viktig å ikke bruke altfor mange mandler av gangen. Jeg ser noen oppskrifter som bruker 500 g mandler av gangen og bare der ser vi de første tegnene på katastrofe. I snitt veier én mandel 1 gram, så hvis man driver å stapper 500 mandler oppi en gryte så er det bare å lage 10 liter krokan-is med en gang.

Jeg lager 100 g om gangen og da blir oppskriften per porsjon slik:

100 g mandler
100 g sukker
0,5 dl vann

Kok opp sukker og vann og la det småkoke i 3-4 minutter til ganske mye av vannet har fordampet og sukkeret begynner å bli litt kornete. Så tar du oppi mandlene og røre godt rundt med en sleiv til alle mandlene er dekket av sukkeret.

Men gryta står på sterk varme fortsette du å røre rundt i gryta. Etter kort tid har alt vannet fordampet og sukkeret sitter klistret til mandlene. Den høye varmen gjør at sukkeret snart begynner å karamellisere, men siden vannet har fordampet og sukkeret sitter på hver enkelt mandel, blir ikke dette som å ha en masse mandler oppi en gryte karamell som mange gjør.

Fargen endrer seg nå raskt og etter et par minutter er sukkeret nå karamellisert og de brente mandlene er ferdig. Legg dem over på et brett som er dekket med bakepapir. Avkjøl og nyt!

You Might Also Like

40 Comments

 • Reply
  Monika
  23. oktober 2010 at 19:49

  Endelig en oppskrift på brente mandler som høres overkommelig ut! Den skal absolutt prøves :)

  • Reply
   admin
   23. oktober 2010 at 20:21

   Så bra – lykke til! :-D

 • Reply
  swimzy
  25. oktober 2010 at 15:19

  Åhh, brente mandler er såå godt,skal også lage det til jul :)

 • Reply
  Jan
  21. november 2010 at 20:17

  Som alltid med karamellisert sukker, så er oppvasken noe herk.
  Mandlene derimot smakte fortreffelig.

  • Reply
   admin
   21. november 2010 at 23:06

   Hei!

   Mitt triks for en lettere oppvask er å fylle gryta med vann og koke det langsomt opp. Da løses alt karamellen opp i løpet av noen minutter uten problemer ;-)

   olav

  • Reply
   Mia
   20. desember 2014 at 12:45

   Nei absolutt ikke. Når du er ferdig med mandlende og har helt dem på bakebrettet så fyller du bare kjelen eller panna med vann, så koker knekken bort. GENIALT!!!

 • Reply
  Per Christian
  23. november 2010 at 00:28

  Jeg har også alltid slitt med å fjerne av brent sukker, helt til jeg prlutselig en dag skjønte at det egentlig var såre enkelt om man bare var litt tålmodig.
  Jeg pleier å ta en enda mer avslappet variant – sette tilsmusset materiale (gryter, skjeer eller annet) en halvtimes tid eller så i varmt vann tappet fra springen

 • Reply
  Julegodt | meg, mitt og mine
  23. november 2010 at 22:35

  […] har jeg funnet en oppskrift på brente mandler hos Hobbykokken. Endelig en oppskrift som virker enkel og grei, gleder meg til å prøve […]

 • Reply
  Tale Pleyn
  9. desember 2010 at 14:43

  Heisann – nå har jeg lagd to porsjoner med pekannøtter, kjempe gode! Tusen takk for oppskriften!
  Jeg fjernet restene i kjelen ved å fylle opp vannkokeren, lot vannet koke opp og tømte det i kjelen – lot det stå i 10 min og så tømte jeg bare ut alt i vasken, ingen rester igjen – helt enkelt!

 • Reply
  Marylou Spencer
  23. desember 2010 at 23:48

  […] har jeg funnet en oppskrift på brente mandler hos Hobbykokken. Endelig en oppskrift som virker enkel og grei, gleder meg til å prøve […]

 • Reply
  May Kristin
  3. desember 2011 at 14:48

  Disse bør vel ha temmelig greit holdbarhetstid? :)

  • Reply
   olav-birkeland
   4. desember 2011 at 10:46

   Ja, sukkeret holder seg men mandler kan jo selvfølige harskne…

 • Reply
  Brente mandler « meg, mitt og mine
  4. desember 2011 at 23:11

  […] Oppskriften har jeg fra Hobbykokken, og den finner du her. […]

 • Reply
  Elin
  8. desember 2011 at 10:37

  Jeg prøvde akkurat å lage disse. Tror jeg brukte en litt trang kjele, så neste gang skal jeg bruke en med litt større bunn, men du verden så gode de ble!!! Tusen takk for god oppskrift!!

  • Reply
   olav-birkeland
   8. desember 2011 at 10:39

   Flott – det var gøy å høre ;-)

 • Reply
  Irene
  13. desember 2011 at 18:17

  Med en liten smørklatt i før man legger over på bakepapir, blir det veldig godt! Om man i tillegg strør over et bittelite dryss med maldonsalt, så blir det himmelsk :))

 • Reply
  Stina
  14. desember 2011 at 21:53

  Jeg prøvde meg på disse nå i dag, men alle porsjonene endte i søpla. Det ble bare en hvit, hard smørje av hele greia… Hvorfor det? Jeg fulgte oppskriften ti punkt og prikke, men nei….

  • Reply
   olav-birkeland
   14. desember 2011 at 21:59

   Det var synd. Har fått en masse positive tilbakemeldinger på den fremgangsmåten. Du skulle nok holdt på litt lenger etter at massen var hvit, for det er jo et tegn på at sukkeret ikke hadde blitt karamellisert enda. Utover det har jeg dessverre ikke noen gode tips…

  • Reply
   Line
   18. desember 2011 at 19:49

   Du var ikke tålmodig nok.. Takk og pris at jeg kom over denne siden hvor det sto forklart og beskrevet under med kommentarer at dette tar sin tid. Jeg hadde samme opplevelsen som deg, Stina, og kunne ikke forstå hva jeg gjorde galt. Etter at jeg leste her, satte jeg mandlene på kok igjen, og den hvite «smørja» begynte sakte men sikkert å smelte slik at det ble flytende glasur rundt mandlene. Sto sikkert en halvtime og rørte og rørte etter at vannet var kokt inn. Hadde dog mere mandler enn beskrevet i denne oppskrifta, så var nok årsaken til at det gikk så lang tid. Brukte heller ikke så sterk varme, fordi det da blir mye brentsmak

 • Reply
  Thomas Auell
  15. desember 2011 at 23:19

  Bra oppskrift, funka med en gang. Har selv prøvd med krydder også. Kan annbefale kanel og nellik. ca en TS per posjon. Prøvde også med salt og med sitronskall men da ble sukkeret litt rart og ikke karamelisert riktig. Andre med erfaringer om dette?

 • Reply
  Sigrid
  19. desember 2011 at 16:15

  Er det noen forskjell på hva slags gryte man bruker? Er det dumt å bruke jerngryte?

  • Reply
   olav-birkeland
   19. desember 2011 at 17:03

   Det er større varmekapasitet i en jerngryta, så det tar lenger tid før den blir kald. Den eneste praktiske utfordringen med denne er at du må følge ekstra godt med når du holder på ;-)

 • Reply
  ceciliesmat.no» Blog Archive » Brente mandler
  19. desember 2011 at 21:33

  […] an, og at jeg skulle lage dem. Jeg surfet litt på nettet og fant en oppskrift som virket grei på hobbykokken. Med brente mandler er det jo ikke akkurat ingredienslisten som er utfordrende. Det er det derimot […]

 • Reply
  17-åring
  21. desember 2011 at 12:23

  Dere vet at du kan bare fylle gryta opp med kaldt vann og la det stå i 10-30 minutt, så løses alt det fastbrente sukkeret opp. Ikke no stress!

 • Reply
  tanja
  21. desember 2011 at 17:59

  lønner seg å lese oppskrift nøye.. forskjell på 0,5 dl og 5 dl.. men de ble gode til sist!

  • Reply
   tanja
   22. desember 2011 at 11:44

   jeg harkomet meg jm

 • Reply
  Annoula
  22. desember 2011 at 11:21

  Deilige! Lagde også litt krokan som jeg skal drysse over desserten i morgen, Lille Julaften :-) Krokan: Legg mandlene i en pose eller pakk de inn i bakepapir bank de til smuler/små biter med en hammer. Oppbevares i et glass med lokk. Jeg brukte kjøttbanker.

 • Reply
  Tor
  23. desember 2011 at 16:02

  Takk! Denne skal jeg printe ut og bruke nå :)

 • Reply
  Ingrid
  5. november 2012 at 19:06

  Jeg pleier å riste mandlene litt i ovnen først. Koker dem deretter med melis, vann og vaniljesukker i stekepannen. Sukkeret blir hvitt og klumpete etter en stund, da slår jeg ned til litt lavere temperatur (for å unngå at mandlene brenner seg) og rører kraftig hele tiden til det ytterste laget smelter. Det er bare godt om ikke alt er helt smeltet, syns jeg. Jeg rører i en spiseskje meiersmør mot slutten. Det blir godt, og mandlene blir enklere å skille fra hverandre.

 • Reply
  Gunnar på Mo
  21. desember 2012 at 06:35

  Super oppskrift, og var en perfekt basis for videre utvikling.
  Min noe modifiserte oppskrift er nå:

  0.5dl vann
  90g sukker
  0.5ts vaniljesukker

  150g ristede peanøtter uten salt(kr15 for 250g på kiwi)

  Tre klyper maldonsalt
  1ts meierismør

  Alt lages som beskrevet over, men salt og smør har jeg ikke i før sukkeret har såvidt begynt å bli brunt.
  Dette er vel egentlig ikke så mye brente mandler lenger, men akk så farlig godt.

 • Reply
  Vidar
  14. desember 2013 at 13:26

  Knallgode, står to porsjoner ferdig her…oppps var visst bare en porsjon igjen…Takk for at du deler gode oppskrifter

  • Reply
   Hobbykokken
   14. desember 2013 at 16:32

   Bare hyggelig – høy at du likte dem ;-)

 • Reply
  Unni
  30. november 2014 at 16:02

  Nett laga den årlige porsjonen brente mandlar, og sjølv om eg lagar dei kvart år, har eg aldri vore heilt nøgd. Men sanneleg, etter å ha fulgt denne oppskrifta nøye, så ligg der plutseleg ein heil porsjon med skikkeleg blanke, lekre mandlar på kjøkenet mitt! Takk for hjelpa, og god jul!

 • Reply
  Heddy
  7. desember 2014 at 19:08

  Jeg rister mandlene i stekeovn ved 150 gr i 8 min først. Bruker jernpanne til å koke de i som går mye raskere:)

 • Reply
  anonym
  30. november 2015 at 16:51

  går det ann å bruke teflonpanne?

 • Reply
  Martin
  23. november 2016 at 18:11

  Hei.
  Jeg lagde to porsjoner med mandler som ble helt supre. Så tenkte jeg at jeg skulle prøve å variere med peanøtter, vanlige salte. Men, med peanøttene kom jeg aldri til det stadiet der sukkeret «tørker inn på nøttene og blir hvitt», karamellen holdt seg flytende hele tiden, men ble mer og mer brent, og til slutt gikk det i søpla :-( Er det noe forskjell på mandler og peanøtter i denne sammenhengen?

 • Legg inn en kommentar