Slow Food

#260: Blåbær-yoghurt

2. november 2010

Mitt behov for å lage ting fra bunnen av handler ikke bare om å være paranoid i forhold til tilsetningsstoffer, det handler minst like mye om at jeg ønsker å bestemme selv hvordan ting skal smake. Det er så mange ting vi ikke har prøvd å lage selv at vi ikke reflekterer over at det vi vanligvis er fornøyd med kan smake enda bedre.

Livet er for kort til å ta til takke med ferdigmat og mat som egentlig kunne ha smakt mye bedre. Derfor har jeg i mange å eksperimentert med å lage ting som vi tar for gitt fra bunnen av. Smakssatte yoghurt er sistemann ut og denne gangen er det blåbær-yoghurt som står på menyen.

Det er ikke det at det yoghurtene som er på markedet i dag smaker vondt eller er tilsatt en masse ekle tilsetningsstoffer, men de kunne bare ha smakt så mye mer. Ved hjelp av en blender eller stavmikser er veien til yoghurt-himmelen bare noen minutter unna. Her er oppskriften til kjempegod blåbær-youghurt:

1 beger youghurt naturell
100 g blåbær
2 ss ekte vaniljesukker

Ha alt oppi en blender, kjør det sammen i ca. 1 minutt og server. Dette er så godt at du faktisk kan servere yoghurt til dessert neste gang du skal ha middagsgjester.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Rolf
  2. november 2010 at 22:28

  Dette skal testes til helgen. En antioksidantbombe som kommer godt med før vinteren.

 • Reply
  Anne
  11. november 2010 at 09:48

  Ble litt overrasket over at du først snakker om at du vil lage mat fra bunnen av, og så er første ingrediens i oppskriften KJØPT yoghurt??? :P

  Men skal prøve en gang for det om, sikkert bedre enn kjøpeblåbæryoghurt

  • Reply
   Olav Birkeland
   11. november 2010 at 10:23

   Det var veldig dumt av meg. Jeg skal gå rett ned i garasjen, hvor vi har en ku, melke den og lage yoghurt på ordentlig ;-)

 • Reply
  Anne
  11. november 2010 at 12:19

  … Eller så kan du kjøpe så fersk melk som du finner på butikken og bruke den i stedet, har hørt at det er lettere for oss som ikke er heldige å ha ku i garasjen :P

 • Reply
  Sissel
  12. januar 2011 at 23:14

  Lett som en plett å lage youghurt fra bunnen av (nesten da, litt youghurtkultur/kjøpeyoghurt må til)

  2 l H-melk, eller lettmelk om du vil
  varmes til kokepunktet. Avkjøles ca. 20 min, til sånn ca. 60 grader. Tilsett 1 liten bx youghurt naturell og rør godt. På med lokk på gryten og pakk inn i et stort badehånkle. La stå på kjøkkenbenken ca. 8 timer (over natten), og vips så har du 2 liter ferdig youghurt naturell som kan tilsettes hva du vil av naturlige smaker.

  Aller best synes jeg det er med friske/tinte blåbær strødd over og ringlet litt flytende honning på toppen.

 • Reply
  Geir
  25. august 2017 at 10:41

  Ser dette er et gammelt innlegg, men anbefaler å prøve å lage yoghurten fra grunnen av. Veldig lett. Jeg bruker i tillegg sousvide maskin og Norges glass (Sterile), da slipper man en del søl og oppvask.

  1. Setter sous viden på 84 grader. Fyller norges glassene med melk, Varm opp og holder på 84 grader i 20 minutter. (Dette skal gjøre yoghurten fastere. )
  2. Ta glassene ut av sous vide maskinen og la innholdet avkjøles på benken til 45 grader. (ikke sett glassene direkte i kaldt vann,da de fort sprekker)
  3. Sett sous vide maskinen på 43 grader. (ikke over 45, men kan ha lavere, men da tar det lenger tid)
  3. Ta yoghurt naturell (enten ferdigkjøpt eller noe av det du har laget før), bland med litt av den avkjølte melken og rør om. (Blir lettere å fordelt yoghurten). Helt dette i norgesglasset og rør godt om. (Viktig å ikke blande yoghurten i melk som er varmere enn 45 grader da bakteriene dør). Sett glassene i SousVide maskinen (43 grader) og la stå i 5-6 timer. (Bakteriene trenger oksygen så ikke lukk norgesglassene)
  4. Etter 5-6 timer, ta ut av sousvide maskinen, la det avkjøle seg på benken før du setter inn i kjøleskapet. Etter en time (eller gjerne mer) rør om slik at du får en jevn væske.

  Man sparer kanskje ikke noe særlig penger på dette, men personlig synes jeg yoghurten blir bedre. All naturell yoghurt som inneholder levende bakteriekultur kan brukes, men jeg foretrekker Biola yoghurt fra Tine, synes smaken blir litt friskere og rundere med den.

  Man har mulighet til å variere hvor mye fett man ønsker, alt fra skummet melk til fløte kan brukes. (Foretrekker vanligvis å bruke lettmelk). Bruker man fløte, får man noe som ligner på rømme eller creme fraiche, har brukt det i matlaging i for eksempel indiske retter.

  Dette er ideelt å gjøre hvis man har melk (eller fløte) som holder på å gå ut på dato. Før ferien hadde jeg 1 liter med fløte som gikk ut på dato avreisedagen. Lagde yoghurt/»rømme» av denne. Denne holdt seg like god 5-6 uker etterpå.

 • Legg inn en kommentar