Middag,  Slow Food

#259: Middag på 15 min… og 2 timer

Bare fordi at noe tar lang til å lage, så vil det ikke si at det tar lang til å tilberede. Denne middagsretten er kjempe-enkel å lage og tar ikke mer enn 15 minutter å lage, vel og merke skal det stå noen timer i ovnen etterpå…

Ingrediensene til denne gryta er:
2 løk, grovhakket
3 stk stangselleri, grovhakkter
3 stk gulrot, grovhakket
2 bokser tomater, hakkede
4 stk mellomstore poteter, skrelt og grovhakket
400 g valgfritt kjøtt, kjøp noe billig og seigt
1/2 liter grønnsakskraft
salt og pepper

Skru på ovnen til 120 grader på varmluft. Jeg foretrekker en solid jerngryte til denne maten. Jeg har hatt en emaljert støpejernsgryte fra Le Creuset i mange år som passer helt perfekt til dette formålet. Først varmer jeg opp gryta på middels sterk varme i noen minutter mens jeg kutter grønnsakene og kjøttet. Grømnsakene får seg så en liten omgang i gryta (sammen med litt olje)  og tar jeg oppi kjøttet, for å la det steke med i noen minutter til. Deretter tar jeg oppi tomatene og grønnsakskraften og lar det koke opp. Jeg tar oppi litt salt og pepper, men det pleier å bli litt mer rett før servering.

Nå, under 15 minutter etter at jeg begynte å lage mat, kan jeg sette lokk på gryta og sette den inn i ovnen. Jeg pleier å gjøre dette på formiddagen i helgene, så da har du godt tid til å rydde i huset eller gå en skikkelig god tur i mens. Gryta trenger absolutt ingen tilsyn og hvis turen tar en halvtime lenger enn planlagt, så gjør det overhodet ingen ting.

I dette innlegget har jeg ikke gjort noe forsøk på få maten til å se bedre ut enn det den er, hverken man fancy anretning eller spesielt lys på bildene. Dette er sånn det ser ut nå man tar det ut av ovnen og det smaker helt fantastisk.  Du kan selvsagt helle det over i et annet fat hvis du ønsker det, men jeg liker den rustikke følelens man får av en støpejernsgryte.

Dette er mat som står på tusenvis av franske middagsbord hver eneste dag, og det er det en grunn til. Først og fremst så smaker det utrolig godt, men det er også veldig lettvindt å lage. Den kan også varieres i det uendelige og hvis du har noe vin til overs, så er det bare å helle det oppi. Du kan servere den med noe godt brød til og en god salat, så har du en fin søndagsmiddag eller hvis du lager den dagen i forveien så har du en kjempegod middag på den tiden det tar deg å varme den opp…

8 Comments

 • Cecilie

  Så supergodt ut – liker tanken om å lage veldig god søndagsmiddag som krever minimalt med innsats :) Tror den hadde blitt en hit hos veslefrøkna også (som de fleste tomatbaserte gryter er…)

  En ting jeg har lurt på (og spurt flere andre om) er: hva er det som er så spesielt med le creuset-grytene annet enn at de har fint design? Er de noe bedre enn andre jerngryter?

  • Olav Birkeland

   I forhold til Le Creuset og jerngryter generelt så er det jo et stort skille her: de med og uten emalje. Le Creuset-grytene er emaljerte og det gjør dem mye lettere å bruke. Forøvring er det jo varme-kapasiteten til jerngryter som jeg er aller mest begeistret for…

 • Monica

  Tenkte å prøve denne til middag i morgen. Hvor mange personer regner du denne opprskriften til? Er det bare til å dobble alle ingrediensene om jeg vil lage dobbel prosjon, eller bør jeg redusere litt på væsken?

 • Frank

  Hva slags poteter foretrekker du å bruke til denne gryta? Har testet litt forskjellig og synes egentlig at mandelpoteter smaker best. Astrix blir litt harde og Beate av og til litt for løse.

  • hobbykokken

   Jeg har brukt både Astrix og Kerrs Pink og er egentlig fornøyd med begge, selv om jeg kan være enig med deg ang. hardhet på Astrix ;-)

Legg inn en kommentar