Juletid er marsipantid…

Hvis det ikke blir lagd marsipan her i huset i desember, så blir jula avlyst – så enkelt er det bare! Jeg skrev et innlegg om marsipan i fjor som jeg gir ut på nytt i en redigert utgave. Marsipan er selvsagt noe som jeg lager i forbindelse med jul og påske, men lages med jevne mellomrom hele året rundt her i huset som lørdagsgodt.

Et av mine kjæreste juleminner er når jeg og min far sitter på kjøkkenet hjemme og skålder mandler noen dager før juleaften. Skjønt, kjært og kjært fru blom. Hendene våre blir misfarget og oppsvulmet, vi får alltid små kutt på fingrene og jeg ender som regel opp med å sverge på at vi aldri skal gjøre dette igjen…

Nå skal det sies at min far sverger til å skålde mandlene ikke bare til marsipanen, men også til kransekakene. Derfor blir det et lite fjell med mandler som som skal skåldes og renses, men fytti grisen – det er verdt det!

Når vi først lager marsipan, så gjør vi det ordentlig. Derfor lar vi mandlene tørke i to dager før vi kverner dem. Nå vi kverner dem, så gjør vi det fire ganger: Først to ganger uten melis og så to ganger med melis. Selvfølgelig kan man gjøre dette med en kjøkkemaskin eller til og med en blender, men det er altså en mandelkvern som gir det beste resultatet. Basta. Bom.

Her er en grunnoppskrift på marsipan:
500 g mandler, skoldet, tørket og kvernet
500 g melis
2-3 eggehviter

Dette eltes sammen i en kjøkkenmaskin. Hvis du synes konsistensen er for myk eller hard kan du tilsette henholdsvis melis eller eggehviter. Pakk det inn i plastfilm og la det ligge i kjøleskapet over natten.

Hvis du har eggeallergi kan du bytte ut eggehvitene med vann. For å få marsipanen mer myk og medgjørlig kan du bruke litt tragant eller glukose, du bestemmer selv mengden til du har funnet ønsket konsistens. Da må du kutte ned på mengden eggehviter/vann.

Men, her hjemme nøyer vi oss jo selvsagt ikke med det. Her er noen av smakstilsetningsene vi bruker for å gjøre det mer interessant:

 • Erstatt 200 g mandler med 200 g piastasj-nøtter
 • Bruk litt sitron-saft og sitronskall
 • Appelsinsaft- og skall
 • En liten klunk med sherry

Lykke til og god jul!

Jeg anbefaler dette også:

9 comments

 1. Jeg synes det blir veldig godt å bytte ut omtrent halvparten av mandlene med valnøtter, og smaksette med en skvett konjakk. Og så kanskje dyppe i litt mørk sjokolade…

  Det er også veldig godt å blande litt nykvernet kaffe i marsipanmassen. (Det blir ikke verre av å spe på med litt kaffelikør heller.)

 2. Hei,
  Takk for mange fine tips! Fikk lyst til å fortelle om hvordan jeg skolder mandler. Etter at vannet er silt godt av pakker jeg et par gode never mandler inn i et kjøkkenhånkle. Deretter knar jeg mandlene på rillene på oppvaskbenken. Det blir nesten som å tove ull! Så er det bare å plukke ut de ferdig skollede mandlene.

  1. Ja, det har jeg mange ganger. Jeg synes det blir bra, spesielt hvis man kverner små porsjoner med mandler på høy hastigheter (200 g mandler på hastighet 10 i 30 sekunder hver). Det blir nok litt grovere enn når man gjør det med en god mandelkvern, men det absolutt bra nok ;-)

Legg inn en kommentar