Dessert,  Gjesteblogg

#264: Gjesteblogg: Brente mandler fra Andreas

Andreas Lied er utdannet kokk og deler her sin oppskrift på brente mandler med oss. Andreas er et av mange hyggelige og matglade bekjentskaper jeg har fått på twitter, hvor han er kjent som @norzpam. Take it away, Andreas:

Jeg husker det veldig godt. Det var i Rothenburg og jeg var på kebabturné* med min mor og far. Overalt på torget i rothenburg stod der gateselgere med små vogner. De lagde og solgte brente mandler på stedet. Det gjorde inntrykk som sitter den dag i dag.

Så hva er greia med brente mandler egentlig? Det er jo ikke stort mer enn mandler og sukker. Som oftest resulterer det i en stor homogen masse av karamelldekte mandler som er uhåndterlige og særdeles lukrative for tannleger. Jeg har lekt litt over årene med forskjellige oppskrifter. Min far begynte forskningen og det pågikk i mange år i mitt barndomshjem. Pappa kjøpte mandler i rimelig heftig kvantum og det ble noen kilo brente mandler over noen år.

Jeg las et blogginnlegg fra hobbykokken her forleden og det satte igang tankene igjen. Jeg var rett tilbake på torget i rothenburg og spiste varme mandler i den kalde skumringen. Som folk flest har jeg to kilo mandler liggende parat nettopp til slike krisesituasjoner og i dagene som gikk, gikk det med i forskningens navn.

Så hva har jeg kommet frem til så langt

Gateselgeren i Rothenburg brukte kanel og kakaopulver i sine brente mandler. Noe mengde fikk vi aldri, men vi smakte det tydelig og det gav en god krydret, juleaktig smak. I dag har jeg tatt utgangspunkt i Hobbykokkens oppskrift, men med to svært forskjellige tankesett. Den ene har jeg kjørt helt tradisjonelt, den andre har jeg bevisst agitert livlig i håp om krystallisering. For jeg mistenker nemlig at nøkkelen bak en vellykket brent mandel er krystallisering!

Oppskriften: (den krystalliserte varianten altså)

  • 100g sukker
  • 100g mandler
  • 0,5dl vann

Sukker og vann haes i gryten. Kok til vesken er nesten borte og ha i mandlene. Disse er naturligvis forholdsvis kalde i forhold til sukkeret og de vil klumpe seg sammen på grunn av dette. Det er ok. Rør mens sukkeret fester seg på mandlene og de begynner å bli mindre en klump og mer som en tykkflytende lavalignende masse.

På denne måten vil sukkeret krystallisere seg. Dette er ønskelig. Nå handler det bare om å røre rundt slik at alle mandlene får jevnt med sukker på seg, og sukkeret får karamellisert seg til en anstendig og velsmakende farge. Den fargen er helt opp til deg. Noen foretrekker dype bitre toner, andre er mer fudge-aktig i sin karamellfargepreferanse. Det er helt opp til deg. Jeg? Et sted litt forbi midten. Jeg liker ikke at det er bitterbeskt, og jeg liker ikke at det bare smaker sukker.

Ta av pannen og rør litt, så mandlene mister litt av varmen sin.  Kanel og kaka drysses på i den mengden du føler er passe. I mitt tilfelle er dette en fingerklype av hver.

Tipp ut på bakepapir, la det kjølne et par minutter og bryt opp. Dersom du er ikke bevandret i varmens verden anbefaler jeg dobbelt lag med engangshansker av typen nitril. De isolerer bra nok og du har fingerfølelsen enda.

Gratulerer. Du kan nå oppleve den herlige opplevelsen jeg hadde på et torg. Midt i rothenburg.

*Kebabturne er når to foreldre drar ut med en tenåring i Europa, drasser han ufrivillig på muséer og kirker for å se kunst og vakker arkitektur. Tenåringen bestikkes jevnlig med dönerkebab hyppig for å holde humøret ved like. Det skal nevnes at tenåringen setter pris på dette senere i livet, om ikke akkurat under selve turnéen.

One Comment

Legg inn en kommentar