Dessert

#267: Snickers-kake fra himmelen

Snikcers-kake har jeg smakt mange ganger, men jeg har faktisk aldri lagd det selv. Da var det jo veldig gøy at min debut med denne kaken skulle være med oppskriften til Sverre Sætre fra hans nyeste bok «Den store kakeboka«. Oppskriften består av en nøttebunn med peanøtter, en karamell-ganache i midten og en deilig sjokolademousse på toppen. Jeg gir dere denne oppskriften fra boka hans sammen med en helhjertet anbefaling om å kjøpe denne fantastiske boka. Det er egentlig den eneste kake-boka du trenger….

Jeg er en ivrig hobby-konditor og jeg har (selvsagt) alle bøkene til Sverre Sætre. Han er etter min mening en stor pedagog og han gjør det å lage selv de flotteste kakene både enkelt og morsomt å lage. Jeg liker imidlertid å tilpasse oppskriftene etter egen smak, så da lager jeg alltid kakene slavisk etter oppskriften første gang og så tilpasser jeg de neste gangene. Den oppskriften jeg skriver her er ikke 100% lik, men den en ganske nærme. Jeg har endret litt på oppskriften til karamell-ganachen for å få en litt mykere karamell.

Det første vi gjør lage peanøtt-bunnen. Varm ovnen opp på 170 grader på forhånd og finn frem en kakering eller kakeform som er 22 cm i diameter.

Nøttebunn:
2 eggehviter
30 g sukker
80 g salte peanøtter
50 g melis

Først har du peanøtter og melis i en kjøkkenmaskin og hakker nøttene til blandingen har en jevn, men forholdsvis grov konsistens. Deretter lager du marengs av eggehvitene og sukkeret. Vend så inn peanøtt/melis-blandingen med marengsen til du får en jevn masse. Smør formen med litt soya-olje og ha oppi røra. Stek i ca. 25 min. til kakebunnen slipper bakepapiret. Det kommer til å se ut som dette:

En ganache er i utgangspunktet en blanding av kokt fløte og sjokolade. I dette tilfellet blir det tilsatt sukker som smeltes til karamell og som så tilsettes fløte. Deretter tilsettes hvit sjokolade og smør til slutt.

Karamellganache
100 g sukker
1,25 dl fløte
100 g hvit sjokolade
10 g smør

Smelt sukker til karamell i en gryte på middels sterk varme til alt sukkeret er oppløst og du har en jevn karamell. Tilsett fløte gradvis og la det koke lett under lokk på middels sterk varme til karamellen er oppløst i fløte. Tilsett den hvite sjokoladen og smøret og rør rundt med en slikkepott til du har en jevn konsistens. Hell karamell oppi formen over bunnen.

Sjokolademousse
150 g mørk sjokolade med 50-60% kakaomasseinnhold
75 g usaltet smør
1/2 dl espresso eller sterk kaffe
1 gelatinplate
2 eggeplommer
2 eggehviter
50 sukker

Smelt sjokoladen i vannbad sammen med smøret. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i minst 5 m inutter og rør ut i den varme espressoen/kaffen. Bland kaffe/gelatin-blandingen sammen med sjokoladen og smøret til du har en jevn masse. Tilsett de to eggeplommene og rør sammen til også dette bli en jevn masse. La blandingen stå i romtemperatur til den har nådd ca. 30 grader, det pleier å ta ca. 30 min. Deretter pisker du eggehvitene og sukkeret til du har marengs og vender inn i den litt avkjølte sjokoladeblandingen.

Sjokolademoussen helles nå over karamell-ganachen i formen og settes inn i kjøleskapet til den har satt seg, det tar ca. 2 timer.

Når du fjerner kakeringen ser kaken ca. sånn ut:

Og når du deler den i stykker ser den slik ut:

Enjoy!

43 Comments

 • Frida

  Oh Lord! Dette ser ut som en sånn kake som man rett og slett blir litt lykkelig av.

  Og det at den er helt fri for mel/gluten også gjør meg enda litt lykkeligere. Hurra!

 • Mari

  Denne så fantastisk god ut! Omnomnom. Og så fine bilder du har tatt av den :)

  Synes forresten det er så kult at du bruker creative commons. Fortsett med det!!!

  • admin

   Hei, Mari!

   Takk for det – den er supergod. Har oppgradert utstyret litt, så da var det mye lettere å ta gode bilder.

   Jeg skal selvsagt fortsette å bruke Creative Commons – alle som blogger burde gjøre det ;-)

 • Line

  Denne såg verkeleg farleg god ut:o)
  Likte og at den var glutenfri…skal definitivt testast ut, då eg har ein del lesarar som har glutenallergi.
  Ha ein fin torsdag!!

 • LM

  Hei!

  Går det an å bruke lys sjokolade (melkesjokolade f.eks.) i stedet for hvit i karamellen? Er ikke så glad i hvit. ..

 • Trude

  Lagde denne kaken til en bursdag jeg skulle i. Den var overraskende lett å lage, så her er det lett å imponere. Jeg tror nok jeg vil lage sjokolademousse-laget litt lavere neste gang, for den tok litt over resten av smakene. Men det er helt klart en kake jeg skal lage (og imponere med) flere ganger :-)

 • guro

  Hei!
  Denne ser fantastisk god ut!
  Jeg lurer på hvordan du får kanten rundt så glatt og fin? Bruker du en spesiell form? Jeg pleier å løsne kaken med kniv, men det blir aldri så pent som denne..

  • admin

   Hei!

   Jeg bruker en rund form uten bunn. Så bruker jeg en skibrenner som jeg varmer opp ringen litt med før jeg trekker den av. Det er slik proffene gjør det og er high-tech varianten av å bruke et varm håndkle for å varme opp ringen ;-)

   Kos deg med bakingen!

   Olav

 • Vimsekoppen

  Hei,

  Bør kaken lages samme dag som den skal serveres? Eller dagen før? Kan men «dele» opp bakingen i to eller tre, altså lage bunnen en dag, og karamell + sjokolademousse dagen etter, f.eks?

  Og er det mulig å fryse kaken?

  Den ser – og høres – vanvittig god ut – tenkte å lage den til familiebursdagsselskap om noen dager :-)

  • admin

   Jeg lager ofte kaka dagen før jeg skal bruke den. Å dele opp bakingen over flere dagen burde vel være mulig, men jeg har vel egentlig aldri prøvd. Det tar uansett ikke spesielt lang tid å lage denne kaken, så det går bra å lage alt sammen samtidig.

 • Citronpiken

  Jeg har enda en gang, med stor suksess, laget denne fantastiske kaken. Men et problem jeg ikke vet hvordan jeg kan løse: sjokolademoussen lever sitt eget liv og sklir av ganachen når jeg serverer. Noen tips til hvordan jeg kan unngå dette/få den til å feste seg bedre på ganachen?

  • admin

   Så gøy! Jeg lagde den senest forrige helg, men den gangen med mørk sjokolade i ganachen i stedet for hvit.

   Nå det gjelder sjokolademoussen som lever sitt eget liv er det en kjent problemstilling når man heller mousse på karamell. Problemet er jo at karamellen blir så glatt at moussen ikke fester seg på samme måte som hvis du hadde helt den rett på nøttebunnen. Jeg har løst problemet og jeg følte meg som en ordentlig ingeniør da jeg gjorde det.

   Lag mandelbunnen og hell karamellen oppi den. La det stå i ca. 10 min. så det får satt seg litt. Så tar du peanøtter og trykker halvveis ned i karamellen slik at peanøttene står som små pigger. Sjokolademoussen fester seg da til peanøttene og siden peanøttene sitter fast i karamellen er problemet løst ;-)

   Lykke til neste gang ;-)

  • admin

   En dag eller to burde gå veldig bra. Hvis du har behov for å lage den lenge før ville jeg heller tatt den i fryseren når du har lagd den og tine den i kjøleskapet natten før du skal bruke den…

 • Stine

  Takk for en fantastisk side/blogg. Selv eier jeg ikke selvinsikt på kjøkkenet, og jeg lurer på hvor mange ganger jeg har tatt frem en oppskrift til lang over evne, brettet opp ermene og satt i gang, i den tro at det DENNE gangen vil komme en gastronomisk opplevelse av de sjeldne ut av mine gryter. Opplevelsen har latt vente på seg, men takket være dine nøye gjennomgåelser av ting- og løsninger på helt enkle problemer vi hobbykokker av og til støter på, har jeg kommet et stort skritt nærmere.

  Et helt grunnleggende problem- som jeg faktisk sliter mye med, er smelting av sjokolade i vannbad… Det er jo en vitenskap!!! For det ender alltid med at jeg får vann i sjokoladen og den derfor korner seg. Har du noen tips til hvordan man enkelt kan smelte sjokolade i vannbad? evt tips til utstyr som gjør dette lettere? Det er gjerne i forbindelse med at jeg skal «fiske» opp den vesle skålen fra gryta at ulykken skjer (dette selv om skålen har hanker).

  Stine

  • olav-birkeland

   Hei!

   Takk for fin-fine komplimenter. Når det gjelder sjokoladesmelting har jeg skrevet om det tidligere, les dette:

   http://hobbykokken.datasenter.no/2010/08/08/sjokoladesmelting/

   Veldig viktig at du bruker en skål som er konisk og større en gryta, eller ligger den som en båt opp i vannet og det blir nesten umulig å ikke få vann oppi den.

   Gøy at du liker bloggen min – bare si ifra hvis det er noe annet du lurer på, så skal jeg svare etter fattig evne ,-)

 • Morten

  Holder akkurat på med siste innspurt på kaka nå, og venter på at sjokolade-massen skal bli kald nok.. Men jeg legger merke til to punkter hvor våre kaker skiller seg merkbart fra hverandre.

  Det første er bunnen, din mer mye tjukkere enn min. Dog, jeg vet ikke hvor stort volumet i formen din er, men i min 22cm form, ble bunnen omlag 1.3cm. Regner med endel kan forklares med manglende teknikk. Å folde/vende inn noe i marengs har aldri vært min sterke side, og regner med jeg slo ut endel luft. Finnes det et tjuvtriks her?

  Det andre er ganachen, min har farge som dulce de lechen jeg holder på med til milionaire’s shortbread, mens din ser mye lysere ut. Hadde jeg gjettet, ville jeg sagt at jeg hadde glemt mesteparten av den hvite sjokoladen, men det vet jeg med sikkerhet at jeg ikke har gjort. Jeg tror ikke jeg brukte for mye varme når jeg smeltet karamellen. Den hverken luktet eller smakte svidd/brent sukker. Datanerden i meg, ville kanskje sagt at fargeforskjellen skyldes lysforhold, både under fotografering og på mitt kjøkken, evt feilkalibrert skjerm, men det er noe mer forskjellen som gjør at jeg heller vekk fra den tanken.

  Men tiden vil vise hva resultatet blir, jeg er en novise når det kommer til kakebaking, så jeg kan bare bedre :)

  • hobbykokken

   Min form er 24 cm. Det finnes dessverre ingen tjuvtriks som jeg vet om. Det viktigste er tålmodighet og å bruke en slikkepott og jevne, rolige bevegelser.

   Det å lage kaker krever ofte en del presisjon, ikke bare i måling av ingredienser men også i teknikk og gjennomføring. Det viktigste er jo at det smaker godt og hvis ganachen smaker godt er det jo bare å fortsette i samme spor.

   Her hjemme er kona mest glad i en lys karamell så da henger jeg over gryta til jeg har fått den fargen og smaken som jeg vet at hun liker. Fargeforskjellen, lys og kalibreering kan selvsagt forklare en del, men jeg ville bare si ifra at jeg i utgangspunktet har lagd en veldig lys karamell ;-)

   Si gjerne ifra hvordan det gikk – lykke til!

   • Morten

    På tide med en oppdatering her, det er jo noen uker siden den ble spist. Resultatet var særdeles vellykket. Visuelt var den nok ikke like pen som dine, men jeg se hvordan jeg lett kan forbedre det. Smaksmessig var den en suksess, og blir nok fort min «go to kake», skulle jeg bli bedt om å stille opp med kake. Holdbar var den og. Så med tanke på at det var femte gang jeg bakte en kake, må jeg si meg særdeles fornøyd (de fire første var sjokoladekaken din:)

    Men la meg benytte meg av anledningen til å tipse deg om at BBCs fantastiske serie Great British Menu nå har startet opp igjen :)

 • Grete

  Denne skal jeg lage i dag – kjøpe boken i går! Når du bruker en kakering uten bunn, setter du den rett på en stekeplate med bakepapir da? Jeg har ikke brukt slike ringer før nemlig. Kanskje jeg må gå til innkjøp av en …

  Takk for finfin blogg :)

 • Anne Reiestad

  Uææh! Da jeg skulle ha over sjokolademoussen hadde ikke karamellen stivnet så det så ut som karamellaget ble presset ned og ut mot siden av sjokolademoussen. Pokker ta, jeg som hadde tenkt at jeg skulle få skikkelig fine lag i kaka mi. Verken du eller Sætre skriver noe om at man må kjøle ned karamellen før man har over moussen. Kanskje det bare er meg som er litt treig som ikke skjønte det selv før uhellet var ute. Neste gang skal jeg iallefall poppe nøttebunn med karamell en tur inn i fryseren mens jeg blander sammen sjokolademoussen.

 • stig

  «La blandingen stå i romtemperatur til den har nådd ca. 30 grader, det pleier å ta ca. 30 min.»

  Regner med at det er en liten typo her? 20 grader, eller har du et fryktelig varmt rom?

 • Johanne

  Hei!
  Tusen takk for en super blogg!
  Har du et tips til dessertvin som kan passe til denne kaka?

  Vennlig hilsen Johanne

  • Hobbykokken

   Hei!

   Jeg drikker ikke alkohol, så det har jeg dessverre ikke peiling på. På generelt grunnlag, så passer jo både portvin og madeira til sjokolade, men det har jeg altså aldri prøvd :-)

   Olav

Legg inn en kommentar