Brød

#271: No need to knead

22. januar 2011

Jim Lahey´s «No-knead bread» går som en farsott på norske matblogger for tiden. Det har også vært på bloggen her tidligere – da i form av et gjesteblogginnslag fra Matpaabortet.blogspot.com. Det som er spesielt med dette brødet er den svært høye fuktigheten og at det er ekstremt lett å lage.I mange år har jeg lagd brød med like høy andel vann og med minst like lang hevetid og det å bake i støpejernsgryte eller heller ikke noe nytt for de av oss som er mer enn middels interessert i baking. Men det er likevel noe spesielt med dette brødet. Jeg tror det er forholdet mellom det korte arbeidstiden og det ekstremt gode resultatet som er nøkkelen til no-knead brødets suksess. Kjemien bak dette brødet er også veldig interessent og det man man leser mer om hos en av mine favoritt-bloggere: khymos.org.

Det skjer en sjelden gang at jeg er ydmyk og i slike øyeblikk er det bare å klemme til: Ina, som har bloggen matpaabordet.blogspot.com gjør en veldig god innsats med å forklare hvordan man lager dette brødet. Det er hennes oppskrift jeg har fulgt til punkt å prikke på bildene i denne artikkelen, så fremfor å omformulere hennes anbefaler jeg rett og slett å bare lese hennes artikkel her:

No-knead bread

Jeg har selvsagt prøvd mine egne varianter av denne brødet med bl. a. parmesan, soltørket tomat, basilikum og løk. Når du skjønner hvor enkelt dette er kommer du også å eksperimentere litt.

Som sagt blir dette brødet nevnt i mange blogger for tiden og flere av dem flagger til og med «verdens beste brød» for å beskrive herligheten. Ikke for å dempe stemningen, men jeg har heldigvis smakt så mange gode brød opp gjennom at jeg føler meg kvalifisert til å mene noe om det. Selv om «No-knead bread» er fantastisk godt, så er jeg ikke dette er surdeigbrød. Surdeigsbrød er for meg selve brød-nirvana og jeg mangler den fantastiske syrligheten som er i surdeigsbrød for å gi «no-knead bread» full pott. Men for å avslutte på en positiv måte må jeg imidlertid si at det absolutt det brødet som kommer best ut i forholdet mellom arbeidstid og smak.

Mer om surdeigsbrød finner du forøvrig på surdeig.no.


You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Frode Danielsen
  22. januar 2011 at 23:27

  Mindre gjær, lang hevetid. Har lest mye og eksperimentert med dette også for pizzadeiger. Som med veldig mye annet godt innen matlaging føler jeg at man også her tjener mye på å la tiden gå!

  Har ikke fått prøvd ut «no knead bread» enda, siden jeg ikke har noen egnet gryte/form å bake i. Men takk for påminnelsen, får nok ta en handletur snart :)

 • Reply
  Terje Asphaug
  23. januar 2011 at 12:21

  Må bare få prøvd dette brødet. Det ser jo så lett ut, selv for en som ikke baker til vanlig ;) Må bare få kjøpt meg en ny jerngryte først.

 • Reply
  [kjøkkentjeneste]
  30. januar 2011 at 23:10

  Vil gjerne få tipse om at leirgryte egner seg ypperlig til no knead brød. Jeg bruker dette, og resultatet ser dere her: http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/01/inas-no-knead-bread.html

 • Reply
  Morten
  13. august 2013 at 17:09

  Jo, enig med det du sier om surdeig. Men dette er jo et perfekt brød å bruke surdeig i. Erstatt gjæren med surdeig, la det heve litt lenger og vips!

 • Legg inn en kommentar