Dessert

#272: C´est parfait!

Man kan fint lage iskrem uten å ha ismaskin. Jeg skulle gjerne sagt at det er mye enklere enn ismaskin også, men det er det dessverre ikke. Som så mye annet godt her i livet er det imidlertid vel verdt den ekstra innsaten…

Jeg er veldig glad i is og har de siste 15 årene lagd mange forskjellige varianter. Jeg har også skrevet en veldig grundig artikkel om iskrem tidligere – den kan du lese her: Iskrem – ikke så enkelt allikvevel. En av mine norske favoritt-matblogger, heiamat.no, har også laget en veldig fin artikkel om iskrem. Den kan du lese her: hjemmelaget vaniljeis.

Det finnes hovedsakelig 4 typer is: Iskrem, parfait, sorbet og granité. Jeg har altså tidligere tatt for meg iskrem og nå er det altså parfait´en sin tur. Sorbet og granité får vi ta en annen gang.

Parfait betyr perfekt på fransk og for meg er det virkelig det det er. For å unngå krystallisering av isen er det viktig å varmebehandle eggene og med vanlig iskrem pleier man da å lage en vaniljesaus som base. Parfait kan man lage på mange forskjellige måter, men de vanligste innebærer å varme opp eggedosis (egg+sukker) over et vannbad på samme måter som når man lager sabayonne.

Den metoden som jeg beskriver her er kanskje litt mer komplisert for mange, men den gir til gjengjeld et garantert perfekt resultatat. Du trenger et digitalt steketermometer.

Ingredienser:
10 eggeplommer
2-3 vaniljestenger
8 dl kremfløte
200 g sukker
1 dl vann
Valgfri smakstilsetning

 • Kok opp sukker og vann til 120 grader.
 • Pisk eggeplommene luftig i en kjøkkenmaskin.
 • Hell den kokende sukkerlaken over eggeplommene i en tynn og jevn stråle. Den varme eggedosisen vil øke dramatisk i volum og bidrar til å gjøre parfait´en deilig, myk og luftig. Pisk til den har nå ca. romtemeratur, det tar rundt 15 minutter.
 • Del vaniljestengene på langs og skrap ut vaniljefrøene. Bland vaniljefrøene sammen med kremfløten og pisk fløten til den blir en lett og luftig krem.
 • Vend inn kremen i eggedosisen med en slikkepott til du får en jevn blanding.
 • Den isen smaker fantastisk som den er, men du kan også tilsette dine egne favoritt-smaker. Anbefaler f. eks. syltetøy, likører, whiskey, sjokolade, karamell osv.
 • Til slutt helles blandingen over i passende former og fryses ned i minst to timer.

Lykke til!

One Comment

 • Espen

  Et parfait innlegg du, fikk lyst til å lage mer is. :-)
  Tenkte jeg skulle lage bringebærsorbet til uka, føler det er på samme nivå som vaniljeis, en bra start.

  Og takk for svært hyggelig omtale og link du, det settes det gigantisk pris på.

Legg inn en kommentar