Snacks

#275: Pølse og påmm frittt, pappa!

Når fireåringen vår spør om å få «pølse og påmm frittt» , har hun antakeligvis andre forventninger til hva hun får servert enn mange av hennes jevnaldrende. En av mine spesialiteter de siste årene har vært, sterkt inspirert av Hestons Blumenthals «In Search of Perfection», å ta matretter som har tradisjonelt har «lav status» og gjøre mest mulig ut av dem.
På bildet over ser du pannestekte pommes frites av mandelpoteter, hjemmelaget ketchup og pølser fra Slakter Idsøe i Stavanger. Å steke poteter, enten i form av av pommes frites eller båtpoteter, smaker kjempegodt når det er tilberedt i ovn. Å steke i ovn er det jeg gjør i hverdagen, men toppen av kransekaka når det gjelder å lage pommes frites er uten tvil fritering. Det er imidlertid en liten barriere for mange å finne frem frityr-gryta, derfor vil jeg her beskrive en litt annen metode. Fritering på engelsk er «deep-frying», men en enklere og atskillig raskere variant er «shallow-frying», hvor du bare fyller opp ca. 1 cm med olje i en sauté-panne og steker til du har kommet frem til ønskes farge og konsistens. Både når det gjelder koking og fritering får man best resultat når man kutter grønnsakene i jevne biter.

Når det gjelder pølsene så vil jeg absolutt anbefale å prøe noen ekstra gode noen innimellom. Min kjære kone kommer fra Stavanger, så hver gang vi er der for å besøke venner og kjente stikker vi alltid innom Slakter Idsøe i Verksgaten 3-5.

Når det gjelder ketchup skal jeg ikke skryte på meg at vi kun spiser hjemmelaget her i gården – når vi ikke har hjemmelaget på lager bruker vi Heinz Økologiske. Jeg har enda ikke klart å bli helt fornøyd med ketchup-oppskriften, men jeg kjenner på meg at det ikke er langt unna før jeg endelig er fornøyd. Det er mest krydder og mengdeforhold som endrer seg, men noen ting går alltid igjen: Tomater,løk,  eddik, salt, pepper og sukker. Jeg anbefaler allikevel å prøve denne oppskriften, og så kan du jo selv endre på den etterhvert.

Ketchup
4 løk, finhakket
2 cm ingefær, revet
1 ts olivenolje
1 ss fennikelfrø, knust
1/2 stk rød chili
4 fedd hvitløk, finhakket
2 ts pepper
1 ts salt
1 kilo tomater
1 liter passata (purerte tomater, ikke tomatpuré)
250 ml hvitvinseddik
200 g brunt sukker
1 ts oregano

Stek løk, ingefær og hvitløk på svak varme i ca. 10 minutt. Tilsett de øvrige ingrediensene og kok opp. La det småkoke i i ca. 45 min. under jevnlig omrøring. Pureér ketchupen i blender eller med stavmikser og sil blandingen god. Hell så over på passende glass eller flasker og oppbevar i kjøleskap.

 

Håper det smaker!

4 Comments

 • Einar Næss Jensen

  Istedenfor pomfrit så går det mye i «potet med skall», som ungene mine kaller det, hos oss. Rett og slett gårsdagens kokte poteter stekt i oljefylt panne med salt, pepper og rosmarin.
  De foretrekker det fremfor pomfrit

 • Birgitte

  Gjennom jobben fikk jeg lese innlegget ditt om Microplane-produktene (jobber i kjøkkenutstyrsbutikk), og ville gjerne vite mer om hvem du var og hva du blogget om. Nå har jeg siden jeg kom hjem fra jobb i går lest meg gjennom over ett år med blogging, og har ingen intensjoner om å stoppe enda. For en fantastisk blogg!
  Men jeg lurte litt på en ting: hvor lenge holder den hjemmelagde ketchupen seg i kjøleskapet? (Det må jo bli ganske mye av denne oppskriften?)

  • Hobbykokken

   Hei, og tusen takk for komplimenter ;-)

   Ketchupen holder seg 2-3 uker i kjøleskapet, men det er sjelden en problemstilling for den går fort unna. Det er også noe som folk setter veldig pris på å få i gave ;-)

   Olav

 • Birgitte

  Tenkte jeg skulle prøve meg på denne i dag, men så oppdaget jeg at det står 2ts —–. Selve ingrediensen mangler – hva er det som mangler? :) Gleder meg til å prøve!

Legg inn en kommentar