Dessert

#281: Panna Cotta

Panna Cotta er en klassisk dessert som er utrolig takknemlig både å lage og å servere. Den er lett å lage, lar ser variere i det uendelige og kan gjerne tilberedes noen dager før gjestene kommer…

På bildet over har jeg brukt noen utrolig søte glass som jeg kom over i Oslo forleden. Det er gøy å kunne variere litt på hva man serverer i og spesielt panna cotta egner seg godt i glass.

Jeg tar her for meg en klassisk variant med vanilje, men de kan stort sett variere som du vil med smaker.

Oppskrift:
4 dl kremfløte
2 dl lett-melk
70 g (1 dl) sukker
1 vaniljestang, del på langs og skrap ut frøene
3 gelatinplater

Fremgangsmåte:

 • Bland sammen sukker, fløte og melk og varm langsomt opp til kokepunktet på middels varme sammen med vaniljefrøene.
 • Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5-10 min.
 • Klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn med melk/fløte-blandingen.
 • Hell det over på passende glass la og det stå i kjøleskapet til det stivner, ca. 2 timer.

Gele:
Jeg pleier å lage min eget saft som jeg lager gele av, men du kan selvsagt bruke hvilken som saft du liker. Her beregner man 1 plate gelatin per dl væske. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 5-10 minutt. Kok opp safta, klem vannet ut av gelatinen og bland sammen. La gele stå i romtemperatur en times tid slik at den ikke er varm når du heller den over panna cotta-blandingen.

Enjoy!

18 Comments

  • admin

   takk for det ;-) Jeg er inne i en fase for tiden hvor jeg bruker en de utradisjonelle måter å servere maten på ;-)

  • admin

   Det ble kjøpt forrige lørdag i Oslo på Jernia i Storgt. Jeg kjøpte de siste 8, men når vet du jo både hvor de er kjøpt og du har til og med bilde av dem, så det burde være en smal sak å skaffe flere ;-)

 • helene

  å flott tusen takk :D løpe inn på jernia nettbutikk å ser der :D
  utrolig mye godt du har her:) har maaaaaaaange timer på kjøkkenet foran meg ;)

 • Wendys

  Koselig og annerledes å servere på slike små glass :) Jeg synes forresten det fungerer veldig bra med en hjemmelaget jordbær- eller bringebærpurre også fremfor gele på toppen :)

 • Johan

  Hei! Jeg ser at det har skjedd noe med pannacottaen din som skjer med mine titt og ofte (ikke alltid av en eller annen grunn). Det jeg sikter til er det laget som er kommet nederst i glasset, det er hardt – og kan se ut som det er gelatin. Dette er noe som jeg har sett masse ganger, men ikke klart å finne et fornuftig svar på hvorfor det skjer, noen tanker om det?

  • admin

   Hei!

   Jeg har aldri opplevd noe hard i bunnen av glasset. Det du ser i bunnen av glasset er etter min mening en skygge eller gjenskinnet av av alle vaniljefrøene som har falt til bunnen av glassene. Jeg har gjort mye med gelatin opp gjennom, så noen uhell har jeg selvsagt hatt. Det har da dreid seg at jeg har vært utålmodig og ikke rørt gelatinen godt nok ut og at det da har blitt noen små gelatin-klumper i gelatinen. Det er lenge siden sist nå og jeg kan ikke huske og de la seg i bunnen eller ikke.

   Jeg skal følge bedre med neste gang jeg lager panna cotta og gi tilbakemelding ;-)

   Olav

 • Elisabeth

  Så lekkert med panna cottaen i små glass med lokk, og veldig praktisk når en skal gjøre ting klart i forveien. Tror jeg stjeler det tipset til en større feiring om to uker :)

  Egentlig snek jeg meg innom for å lese om trykkoking, etter tips fra Ina i [kjøkkentjeneste]. Vurderer om det er noe som bør anskaffes, men er usikker. Begynner med å lese litt mer her hos deg.

Legg inn en kommentar