Knivskolen

#282: Kjøkkenkniver: vedlikehold

Jeg leste et sted at halvparten av de oppgavene vi gjør på kjøkkenet når vi lager mat utføres med kniv. Jeg vet ikke om det stemmer helt for alle, men for min egen del synes jeg ikke det virker så langt unna sannheten.

Vi er mange som har brukt en god del penger på knivene våre, derfor er det viktig å ta vare på dem. Her er noen enkle og greie tips for å ta vare på knivene sine.

  • Vask knivene for hånd for å forlenge levetiden. Oppvaskmaskiner utsetter dem for brutale vaskemidler og skoldende temperaturer. Knivene pleier også å få seg en god omgang juling inne i oppvaskmaskinen, så det er like greit å gi dem omtanken de fortjener ved å vaske dem for hånd.
  • For å forhindre misfarging og rust er det greit å skylle av og tørke knivene kort tid etter bruk, dette gjelder spesielt syreholding mat som tomater og sitrus-frukter.
  • Oppbevar knivene i en knivblokk eller magnetlist slik at eggen ikke blir skadet og kanskje ikke minst fordi man da minsker faren for å kutte seg på knivene når de ikke er i bruk.
  • Skjerp knivene med jevne mellomrom og send dem jevnlig til sliping. For min egen del sender jeg dem til sliping en gang i året.

Ps. Ingen kniver ble skadd når jeg tok bildet til dette innlegget. Det ble lagt forsiktig på plass og blir selvsagt lagret på magnetlister når de ikke er i bruk ;-)

3 Comments

Legg inn en kommentar