Dessert

#283: Enkel karamellsaus

17. april 2011

Jeg har jo som kjent ikke mye til overs for ting som skal gjøre livet enklere og spesielt ikke når det går ut over smaken. Karamellsaus er ikke vanskelig å lage i det hele tatt og smaker uendelig mye bedre enn det som er ferdiglagd.

Man trenger i utgangspunktet bare to ingredienser for å lage en deilig karamellsaus, men hvis man tilsetter ytterligere to ingredienser blir den helt himmelsk. Her er ingrediensene du trenger:
100 g sukker
2,5 dl kremfløte
30 g smør
1 ts (ekte) vaniljesukker

Smelt sukkeret til karamell på middels sterk varme i en gryte til den har en lys gyllen farge. Tilsett derette fløte litt etter litt men s du hele tiden rører. Når den kalde fløten treffer den veldig varme karamellen vi det i utgangspunktet klumpe seg, derfor er det viktig å ha i litt og litt av gangen samtidig som man rører godt.

Når karamellen og fløten er ferdig blandet inn, tilsetter du smør og vaniljesukker. La deretter karamellen koke på middels sterk varme i ca. 10 minutter. Sausen smaker deilig til f. eks. iskrem, men hvis du koker den inn litt mer er den ypperlig som fyll i bunnen av f. eks. sjokoladeterte. Da kan du f. eks. tilsett litt salt for å bryte med alt sødmen fra karamellen.

Bon apetit!

You Might Also Like

20 Comments

  • Reply
    LM
    19. april 2011 at 20:55

    «Jeg har jo som kjent ikke mye til overs for ting som skal gjøre livet enklere og spesielt ikke når det går ut over smaken.»

    Digger kommentaren! Men har du prøvd å lage med h-melk i stedet for fløte?

    • Reply
      admin
      19. april 2011 at 23:31

      hehe… Viktig å være sterk og klar med meningene sine ,-)

      Har prøvd med H-melk, men jeg synes det blir litt for tynt. Både i smak og konsistens…

  • Reply
    Jeanett
    8. juni 2011 at 01:14

    Vil det hjelpe mot klumping å varme fløten forsiktig opp, uten å koke?

    • Reply
      admin
      8. juni 2011 at 10:23

      Ja, det vil det. Men du kan også røre inn litt og litt av gangen…

  • Reply
    Karamellsaus alà Frkreyes | ❤ Frkreyes.no
    16. februar 2013 at 17:42

    […] Kok opp fløten sammen med sukkeret, sirupen og halvparten av smøret i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke til den har fått en tykk konsistens og en brun farge, noe som tar ca 10–15 minutter. Rør inn det resterende smøret, og la karamellsausen kjøle ned. Tilsetter du brunt sukker i steden for vanlig sukker, blir sausen mer fyldig og kraftigere på smak. Inspirasjon er hentet fra blogger hobbykokken. […]

  • Reply
    Kristin
    19. desember 2014 at 08:56

    Hvordan fungerer det å lage sausen noen dager i forveien og la den står til man skal servere?

  • Reply
    Cecilie
    22. januar 2015 at 22:52

    Kan man ikke bruke romtemperert fløte for å minske klumping når man heller den i det oppvarma sukkeret? :D

  • Reply
    Sigbjørn
    28. september 2015 at 09:08

    Heisann! Denne smaker kjempegodt, så takk for den! :) Hvis jeg har laget denne sausen, hvor lenge er den holdbar? Kan man ved å minske mengden kremfløte bruke denne til å lage karameller med? Lagde nemlig sausen nylig og hadde oppi litt salt, og da smakte den akkurat som smørbukk, bare at konsistensen var for flytende…

    • Reply
      Hobbykokken
      29. september 2015 at 15:22

      Bare hyggelig ;-) Når det gjelder holdbarhet, så pleier jeg ikke å uttale meg om det, siden det synes jeg ikke lekfolk burde gjøre. Hvis du holder god hygiene mens du holder på vil den uansett ikke være noe mindre holdbar enn den minst holdbare ingrediensen, i dette tilfellet fløte.

  • Reply
    Majken
    20. oktober 2015 at 16:09

    Kan man bruke den som fyll i sjokolade?

  • Reply
    Siv Langeland
    31. desember 2015 at 13:33

    Nydelig, god saus.Hadde ingen problem med klumping.Rørte godt hele tiden. Gleder meg til å servere den i kveld til hjemmelaget karamellpudding. Takk for god oppskrift.

  • Reply
    Steinar
    21. februar 2016 at 12:43

    Jeg har nettopp laget suasen nå. Har ikke fått gjestene ennå, men den smaker i hvert fall godt. Går det an å spe den litt hvis jeg synes den er litt tykk?

  • Reply
    Steinar
    21. februar 2016 at 12:46

    Har nettopp laget sausen, smaker godt. Kan jeg spe den dersom jeg synes den er for tykk?

  • Reply
    Kim
    2. april 2016 at 14:27

    Prøv med litt lett creme fraiche eller lettrømme (pga fettmengde og utskilling), og en liten dash fersk sitronsaft. Det gir en ekstra dimensjon :P

    Her er forøvrig forholdene jeg bruker. Koker vann/sukker/sirup til 165 grader, rører inn fløte, deretter resten.

    120 gram vann (Forsvinner, men gir bedre kontroll i starten)
    475 gram sukker
    60 gram lys sirup/maissirup (Personlig syns jeg lys norsk sirup er best)
    240 gram Fløte
    150-200 gram lettrømme / creme fraiche (etter smak)
    1 ts fersk sitronsaft
    10 gram smør
    1-2 ts vaniljeessens (etter smak, gjerne også frøene fra 1 stang, så ser den litt kulere ut)
    0,25-1ts salt. (etter smak – salt karamell er digg)

  • Legg inn en kommentar