Enkel karamellsaus

Jeg har jo som kjent ikke mye til overs for ting som skal gjøre livet enklere og spesielt ikke når det går ut over smaken. Karamellsaus er ikke vanskelig å lage i det hele tatt og smaker uendelig mye bedre enn det som er ferdiglagd.

Man trenger i utgangspunktet bare to ingredienser for å lage en deilig karamellsaus, men hvis man tilsetter ytterligere to ingredienser blir den helt himmelsk. Her er ingrediensene du trenger:
100 g sukker
2,5 dl kremfløte
30 g smør
1 ts (ekte) vaniljesukker

Smelt sukkeret til karamell på middels sterk varme i en gryte til den har en lys gyllen farge. Tilsett derette fløte litt etter litt men s du hele tiden rører. Når den kalde fløten treffer den veldig varme karamellen vi det i utgangspunktet klumpe seg, derfor er det viktig å ha i litt og litt av gangen samtidig som man rører godt.

Når karamellen og fløten er ferdig blandet inn, tilsetter du smør og vaniljesukker. La deretter karamellen koke på middels sterk varme i ca. 10 minutter. Sausen smaker deilig til f. eks. iskrem, men hvis du koker den inn litt mer er den ypperlig som fyll i bunnen av f. eks. sjokoladeterte. Da kan du f. eks. tilsett litt salt for å bryte med alt sødmen fra karamellen.

Bon apetit!

Jeg anbefaler dette også:

20 comments

 1. «Jeg har jo som kjent ikke mye til overs for ting som skal gjøre livet enklere og spesielt ikke når det går ut over smaken.»

  Digger kommentaren! Men har du prøvd å lage med h-melk i stedet for fløte?

  1. hehe… Viktig å være sterk og klar med meningene sine ,-)

   Har prøvd med H-melk, men jeg synes det blir litt for tynt. Både i smak og konsistens…

 2. Heisann! Denne smaker kjempegodt, så takk for den! :) Hvis jeg har laget denne sausen, hvor lenge er den holdbar? Kan man ved å minske mengden kremfløte bruke denne til å lage karameller med? Lagde nemlig sausen nylig og hadde oppi litt salt, og da smakte den akkurat som smørbukk, bare at konsistensen var for flytende…

  1. Bare hyggelig ;-) Når det gjelder holdbarhet, så pleier jeg ikke å uttale meg om det, siden det synes jeg ikke lekfolk burde gjøre. Hvis du holder god hygiene mens du holder på vil den uansett ikke være noe mindre holdbar enn den minst holdbare ingrediensen, i dette tilfellet fløte.

 3. Nydelig, god saus.Hadde ingen problem med klumping.Rørte godt hele tiden. Gleder meg til å servere den i kveld til hjemmelaget karamellpudding. Takk for god oppskrift.

 4. Jeg har nettopp laget suasen nå. Har ikke fått gjestene ennå, men den smaker i hvert fall godt. Går det an å spe den litt hvis jeg synes den er litt tykk?

 5. Prøv med litt lett creme fraiche eller lettrømme (pga fettmengde og utskilling), og en liten dash fersk sitronsaft. Det gir en ekstra dimensjon :P

  Her er forøvrig forholdene jeg bruker. Koker vann/sukker/sirup til 165 grader, rører inn fløte, deretter resten.

  120 gram vann (Forsvinner, men gir bedre kontroll i starten)
  475 gram sukker
  60 gram lys sirup/maissirup (Personlig syns jeg lys norsk sirup er best)
  240 gram Fløte
  150-200 gram lettrømme / creme fraiche (etter smak)
  1 ts fersk sitronsaft
  10 gram smør
  1-2 ts vaniljeessens (etter smak, gjerne også frøene fra 1 stang, så ser den litt kulere ut)
  0,25-1ts salt. (etter smak – salt karamell er digg)

Legg inn en kommentar