Sauser

#284: Tomatsaus: grundig gjennomgang

19. april 2011

Tomatsaus er mye brukt her i huset og det står vel ganske høyt på listen over hva folk kjøper ferdig fremfor å lage det selv. Vi må ganske langt tilbake på 90-tallet siden jeg brukte saus på glass selv, men jeg smaker det allikvel hos venner med jevne mellomrom.

Det er mange som ønsker å ha ha en livsstil hvor man lager all maten man spiser fra bunnen av, men det er likevel ganske mange som ikke får det til. Mest av alt tror jeg at det er fordi de ikke helt vet hvor de skal begynne. Vel, jeg synes man skal begynne med tomatsaus og jobbe seg videre derfra.

Med en god tomatsaus som base kan man lage pizza, tomatsuppe, deilig toast, chili con carne og en rekke andre retter raskt og problemfritt. Det viktigste når man skal begynne med en livsstil hvor man lager all maten selv er å kunne planlegge hverdagen sin, utover det er det egentlig ikke spesielt tidkrevende.

Jeg kommer fra et hjem hvor stort sett all maten vi spiste ble lagd fra bunnen av og det er noe jeg selvsagt videreførte da jeg ble samboer med den søte jenta som nå er min kjære kone i 1999. Mine foreldre var og er begge yrkesaktive og det er både jeg og kona mi – unnskyldningen om at man ikke har tid til å lage ordentlig mat i en travel hverdag faller altså på steingrunn her i gården. Å lage maten selv dreier seg om vilje og evne til å planlegge, blandet med litt grunnleggende ferdigheter på kjøkkenet.

Tilbake til tomatsausen: Tomatsaus er et godt sted å begynne fordi den er lett å lage, passe til veldig mye forskjellig og ikke minst et tomat et av de få grønnsakene (jada, jeg vet at det egentlig er en frukt) som faktisk blir sunnere av varmebehandling. Grunnoppskriften blir da seende slik ut:

1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss olivenolje
2 ss tomatpuré
2 bokser (400 g) hakkede tomater
1/2 ts salt
1/2 ts pepper, nykvernet

Varm opp en panne på middels sterk varme og ha i olje, løk og hvitløk. Stek til det blir mykt og blankt, ca. 10 minutter. Tilsett tomatpuré og hakkede tomater og la det småkoke på middels sterk varme. Hvis man bruker en sausegryte, eller en såkalt sauteuse, går det fortere å tykne sausen. Med å småkoke på denne måten reduserer man væskeinnholdet i den og sausen blir naturlig mer tyktflytende uten at man trenger å tilsette f. eks. maisenna (eller andre hydrokolloider). Reduksjon av sauser generelt innebærer også at man får en kraftigere og mer intens smak og det er jo ikke å forakte.

Pakket i en lufttett boks (Tupperware eller liknende) holder denne sausen seg fint i to uker i kjøleskapet, så her er det bare å lage opp den del når man først er i gang. Det klarer seg også veldig godt i fryseren i opptil flere måneder.

De mer italiensk-inspirerte savner kanskje noen krydder som f. eks. timian, oregano eller basilikum i sausen, men det kan man bare tilsette når man skal bruke det til f. eks. pizza, tomatsaus eller liknede.

Denne sausen smaker fint hvis du bare lar den koke i et kvarters tid, men det smaker enda bedre hvis du lar den stå å putre noen timer mens du tar oppvasken eller baker litt…

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Palme
  19. april 2011 at 11:29

  Kutt tomatpuréen, legg til en liten teskje knust anisfrø, et lauvbærblad, en teskje sukker og en isbit (fra isbitposen med oksekraft) så får man en enda mer smaksrik og perfekt balansert tomatsaus synes jeg, men som basis er din er ikke å forrakte heller ;-)

 • Reply
  eva k
  19. april 2011 at 12:15

  Så sant som det er sagt. Det finnes nesten ingen unskyldninger for å ikke lage maten fra grunnens selv, men det hender jeg gjør det likevel …

 • Reply
  [kjøkkentjeneste]
  19. april 2011 at 12:16

  Sånn lager jeg også stort sett tomatsausen min. Det smaker så mye bedre enn kjøpesaus og er så enkelt som det kan få blitt. Dessuten, som du nevner, den kan brukes som base til mange forskjellige andre retter.

 • Reply
  Tim
  25. april 2011 at 15:56

  Når du skriver 400 g der på tomatboksene, dreier det seg da om 400 g pr. boks eller 400 g totalt?

  • Reply
   admin
   25. april 2011 at 17:06

   Oi! Det skal jeg rette opp – et blir litt upresist. 2 bokser à 400 g skal det jo stå ;-)

 • Reply
  Tim
  28. april 2011 at 09:29

  Hehe, det var det jeg tenkte i forhold til mengden løk. Meget god tomatsaus, det står en boks med det i kjøleskapet mitt as we speak!

  • Reply
   admin
   28. april 2011 at 10:58

   Kult!

 • Reply
  God jul! | matmorsan
  22. desember 2011 at 16:16

  […] en hängiven tryckkokare. Ja alltså en som lagar mat i tryckkokare. Det gillar jag. Sen har han en finfin pizzasås också som jag brukar […]

 • Reply
  Lars MHR
  2. juli 2012 at 18:19

  Denna er fin:-) Siden jeg går på lavkarbo, så «spriter»/feter jeg den opp med fløte og creme fraiche:-D Det blir gøtt. Lager en nå, og skal lage en i helga (hvis jeg gidder/får tid) med trykkokeren jeg har bestilt på cdon.com (579 kr for en Tefal Secure 5, 6L + frakt).0

 • Reply
  Middagsmeny nr. 5 | Ord om ord
  10. januar 2014 at 19:38

  […] Olav Birkeland (alias Hobbykokken.no), ble denne uken ny i middagsveien. Jeg lagde en stor porsjon tomatsaus fra bunnen av og har laget to av de tre rettene hans. Begge to smakte veldig godt, men barna synes […]

 • Reply
  Monkey-ish bread – Hobbykokken.no
  16. mars 2019 at 08:29

  […] uendelige variasjoner. Her er oppskriften på det som er avbildet over, nemlig monkey bread med tomatsaus og ost, men du kan altså sause den inn med det beste du kommer på.Deig:500 g hvetemel300 g vann20 […]

 • Legg inn en kommentar