Sauser

#284: Tomatsaus: grundig gjennomgang

Tomatsaus er mye brukt her i huset og det står vel ganske høyt på listen over hva folk kjøper ferdig fremfor å lage det selv. Vi må ganske langt tilbake på 90-tallet siden jeg brukte saus på glass selv, men jeg smaker det allikvel hos venner med jevne mellomrom.

Det er mange som ønsker å ha ha en livsstil hvor man lager all maten man spiser fra bunnen av, men det er likevel ganske mange som ikke får det til. Mest av alt tror jeg at det er fordi de ikke helt vet hvor de skal begynne. Vel, jeg synes man skal begynne med tomatsaus og jobbe seg videre derfra.

Med en god tomatsaus som base kan man lage pizza, tomatsuppe, deilig toast, chili con carne og en rekke andre retter raskt og problemfritt. Det viktigste når man skal begynne med en livsstil hvor man lager all maten selv er å kunne planlegge hverdagen sin, utover det er det egentlig ikke spesielt tidkrevende.

Jeg kommer fra et hjem hvor stort sett all maten vi spiste ble lagd fra bunnen av og det er noe jeg selvsagt videreførte da jeg ble samboer med den søte jenta som nå er min kjære kone i 1999. Mine foreldre var og er begge yrkesaktive og det er både jeg og kona mi – unnskyldningen om at man ikke har tid til å lage ordentlig mat i en travel hverdag faller altså på steingrunn her i gården. Å lage maten selv dreier seg om vilje og evne til å planlegge, blandet med litt grunnleggende ferdigheter på kjøkkenet.

Tilbake til tomatsausen: Tomatsaus er et godt sted å begynne fordi den er lett å lage, passe til veldig mye forskjellig og ikke minst et tomat et av de få grønnsakene (jada, jeg vet at det egentlig er en frukt) som faktisk blir sunnere av varmebehandling. Grunnoppskriften blir da seende slik ut:

1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss olivenolje
2 ss tomatpuré
2 bokser (400 g) hakkede tomater
1/2 ts salt
1/2 ts pepper, nykvernet

Varm opp en panne på middels sterk varme og ha i olje, løk og hvitløk. Stek til det blir mykt og blankt, ca. 10 minutter. Tilsett tomatpuré og hakkede tomater og la det småkoke på middels sterk varme. Hvis man bruker en sausegryte, eller en såkalt sauteuse, går det fortere å tykne sausen. Med å småkoke på denne måten reduserer man væskeinnholdet i den og sausen blir naturlig mer tyktflytende uten at man trenger å tilsette f. eks. maisenna (eller andre hydrokolloider). Reduksjon av sauser generelt innebærer også at man får en kraftigere og mer intens smak og det er jo ikke å forakte.

Pakket i en lufttett boks (Tupperware eller liknende) holder denne sausen seg fint i to uker i kjøleskapet, så her er det bare å lage opp den del når man først er i gang. Det klarer seg også veldig godt i fryseren i opptil flere måneder.

De mer italiensk-inspirerte savner kanskje noen krydder som f. eks. timian, oregano eller basilikum i sausen, men det kan man bare tilsette når man skal bruke det til f. eks. pizza, tomatsaus eller liknede.

Denne sausen smaker fint hvis du bare lar den koke i et kvarters tid, men det smaker enda bedre hvis du lar den stå å putre noen timer mens du tar oppvasken eller baker litt…

12 Comments

Legg inn en kommentar