Dessert

#289: Pekan-terte, versjon 2.0

Hvert år blir det arrangert uoffisielt VM i pizzabaking i Las Vegas, USA. I 1997 vant Tore Gjesteland, Trond Moi og Craig Whitson klassen for dessert-pizza og oppskriften på denne deilige pizzaen bli siden utgitt i boka «Jazzpizza» med de tre herrene som forfattere. Tore Gjesteland startet pizzarestauranten Jonas B. Gundersen i sin tid og den dag i dag står denne deilige pizzaen på menyen. Gå på hjemmesidene deres og finn ut om det er en restaurant i nærheten av deg – det er vel verdt turen.

Jeg liker jo å lage mine egne varianter av ting og denne gangen er intet unntak. Det første som ryker er dessverre selve pizzabunnen. Originaloppskriften her jo «Pecan Pizza Pie» og det er jo pai-biten som jeg er mest vant med når man bruker pekan-nøtter i dessert. Vi begynner derfor først med min favorittoppskrift på tertedeig og så tar vi fyllet etterpå.

Tertedeig
250 g hvetemel
100 g smør i terninger, litt myknet
100 g melis
1 liten klype salt
2 egg

Bland alle ingrediensene, bortsett fra eggene, i en kjøkkenmaskin og tilsett eggene når de andre ingrediensene er godt blandet. Hele operasjonen tar ca. 1-2 minutt.

Ta ut deigen på kjøkkenbenken og bland den sammen  til en ball og pakk den inn i plastfilm/clingfilm. La det stå i kjøleskap i minst to timer, men gjerne over natten.

Så kjevler du ut deigen til den er passe tykk (2-3 mm) og legger den forsiktig oppi en terteform. Terteformen skal være ca. 22 cm i diameter, men på bildet har jeg brukt små porsjonsformer. Det er mye smør i deigen som smelter fort, så her gjelder det være rask. Dytt deigen godt ned i bunnen og langs sidene av formen med tommelen og pekefingeren..

Deretter ruller du en kjevle kantene slik at tertekanten blir helt rett og ser nydelig ut.

Sett den så i kjøleskapet i minst 2 timer, eventuelt i fryseren. Tertebunner kan kan med fordel lage god tid i forveien, så så lenge du pakker dem i plastfilm før de går i frysen så kan du enkelt og greit lage dem en uke før du trenger dem.

Prikk tertebunnen på jervnt over på bunnen med en gaffel. Kle bunnen med bakepapir, og fyll den med tørkete bønner eller erter. Forstek bunnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.

Fjern ertene/bønnene og papiret og sett terte-bunnen tilbake i ovnen i 10-15 minutter til, avhengig av hvor tykk deigen er.

Ta ut formen når kantene begynner å bli jevnt brune og smør hele tertebunnen med (2 stk) sammenpiskede eggeplommer. Dette er for at bunnen ikke skal bli myk og bløt når du heller i fyllet.

Fyllet:
250 g Philadelphia-ost
100 g sukker
1 klype salt
1 vaniljestang, del på langs og skrap ut frøene
2 ss sitronsaft

100 g brunt sukker
70 g sukker
3 egg, sammenpisket
1,5 dl lys sirup
1 dl mørk sirup
4 dl pekan-nøtter, grovhakket
50 g smør, smeltet
1 vaniljestang, del i to og skrap ut frøene
1/2 ts salt
2,5 dl hele pekan-nøtter

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen Philadephia-ost, sukker, salt, sitronsaft og vaniljefrø til en jevn  og glatt masse. Smør blandingen ut over den forstekte tertebunnen.
  • Bland sammen de øvrige ingrediensene, bortsett fra de hele pekan-nøttene, til en jevn masse. Hell blandingen i terteformen til den nesten fyller formen og ha legg pekan-nøttene på toppen.
  • Stek i ovn på 200 grader midt i ovnen til blandingen stivner, det tar ca. 20-25 minutter. Åpne ovnsdøren og rist litt på terten, hvis den beveger seg i midten er den ikke helt klar enda.
  • Serveres lun med f. eks. vaniljeis.

Lykke til!

3 Comments

Legg inn en kommentar