Bakst,  Brød,  Dessert

#291: Dekadent lunsj…

Kjært barn har mange navn. Varianter av det vi kaller arme riddere i Norge blir kalt for French Toast i USA og Pain Perdu i Frankrike. De fleste lands kjøkken har en variant av arme riddere og jeg har selvsagt min egen. Dette er absolutt en luksusvariant og jeg har prøvd å strekke strikken så langt som overhodet mulig.

Jeg er hele tiden er på jakt etter nye smakskombinasjoner og i det siste har det gått mye i vanilje i forskjellige kombinasjoner. Det mest vanlige krydderet å bruke i arme riddere i Norge er kanel. Jeg bruker også kanel i denne oppskriften, men jeg bruker også frøene av én vaniljestang. Vanilje er verdens nest dyreste krydder så jeg har mine ord i behold da jeg hevdet at dette var en dekadent lunsj i overskriften.

Når det gjelder brødet som skal brukes er det jo helt åpenbart at her skal det brukes loff. Det går mye i no-knead bread for tiden, men dette er ganske dårlig egnet til arme riddere. Det er altfor stor luftbobler i det og får dermed en særdeles dårlig evne til å holde på egg/melkblandingen.

Bruk vanlig loff, enten du har bakt den selv eller kjøpt den. Det som er fint med arme riddere er at det er en fordel hvis brødet et tørt. Hvis det ikke er tørt nok kan du gjerne legge det ut på rist kvelden før du skal bruke det. En god og tørr skive har større evne til å suge til seg eggeblandingen. Eggeblandingen har følgende oppskrift til 6-8 skiver, avhengig av størrelse:

4 stk egg
2 dl melk
1 dl (70 g) sukker
1 ts kanel
1 vaniljestang, delt i to på langs og skrap ut frøene

Bland sammen  alle ingrediensene og dypp skivene i blandingene før du steker dem på middels sterk varme til skivene er gyldenbrune. Det tar ca. 4-6 minutter på hver side.

Deretter lager du en vaniljekrem som skal på skivene. Du kan selvsagt kjøpe ferdig vaniljekrem, men den beste lager du selv. Hvis du ikke har tid eller lyst til å lage den egen vaniljekrem kan du prøve å sprite opp den ferdiglagde med litt ekte vaniljesukker eller vaniljestang. Oppskriften er ihvertfall som følger:

Vaniljekrem

Jeg lager en litt tynn vaniljekrem når jeg skal flotte meg med luksusversjonen av arme riddere.

Ingredienser:
6 eggeplommer
125 g sukker (det tilsvarer snaue 2 dl sukker)
15 g maisenna
5 dl H-melk
1 stk vaniljestang

Fremgangsmåte:

  • Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, enten med baksiden/ryggen av kniven eller med en teskje. Ikke kast vaniljestangen, de skal få lov til å koke med melken.
  • Pisk sammen vaniljefrø, sukker og eggeplommer til en jevn og luftig eggedosis.
  • Kok opp melka sammen med vaniljestangen på middels sterk varme. Ta ut vaniljestengene og hell melka forsiktig over eggedosisen mens du rører kontinuerlig.
  • Ha eggedosis/melkeblandingen tilbake i gryta og varm opp på middels sterk varme under kontinuerlig omrøring til det begynner å tykne. Hvis du har et digitalt steketermometer er det bare å finne det frem – eggeblandinger tykner ved 83 grader. Den slår seg imidlertid ved 85 grader, så her gjelder det å følge med.
  • Nå vaniljekremen har tyknet er det bare å sile blandingen og helle det over i en mugge eller på et glass og la det avkjøles.

Til slutt:

Ha vaniljekrem på arme ridder-skiven. Ta på så mange delte jordbær du har lyst på og hvis du allerede har smakt på kremen er det jo ikke noe tvil om hva du skal gjøre nå: ta på mer vaniljekrem oppå jordbærene igjen ;-)

 

Håper det smaker!

4 Comments

Legg inn en kommentar