Dessert

#293: Sitronkrem med gelé og bjørnebær

Forleden fylte vår datter 5 år og vi arrangerte som vanlig en stor fest. For å slippe valgets kval om hvem man skal invitere leier vi likegodt barnehagen som lille gullet går i og inviterer hele kullet hennes. Å lage mat til 15 eller 25 er egentlig ikke så veldig forskjellig så da er det bare å kjøre på.

Menyen for dagen var:
Innbakte pølser («pigs-in-a-blanket»)
Sukkerfri eple-mango gelé
Hjemmelaget bringebærgelé med kanel og vanilje
Hjemmelagd vaniljesaus til geléen
Sitronkrem med gelé og bjørnebær
Sjokoladeterte til de voksne
Vår datters favorittkake: Gulrotkake
Glutenfri sjokoladekake (krøp til korset og kjøpte ferdigblanding fra Møllerens).

Sitronkrem med bringebærgelé og bjørnbær

Sitronkrem har jeg lagt ut på bloggen før for noen år siden under navnet «Syrlig chiffonkrem». Den likner veldig på sitronfromage, men det er enda luftigere og litt friskere i smaken.

Ingredienser:
2 gelatinplater
saft og revet skall av 2 sitroner
175 gram sukker
3 store egg
3 dl kremfløte, halvpisket

Fremgangsmåte:

La gelatinplatene ligge i kaldt vann i 5 minutter før du kryster ut vannen med hengene og legg gelatinen i en liten kjele med halvparten av sitronsaften. Varm den forsiktig opp under omrøring til den er helt oppløst. Ta kjelen av palten og sett gelatinen til side.

Skill eggeplommene fra hviten og visp sukker og eggeplommer sammen til tykk og luftig eggedosis. Rør sitronskall og resten av sitronsaften inn i den oppløste gelatinen.

Stivpisk eggehvitene i en annen bolle. Vend først den halvpiskede kremen inn i gelatinen og deretter forsiktig eggehvitene med en metallskje. Hell shiffonkremen i en bollem dekk den med plastfolie og la den stå i kjøkeskapet til den er stiv (2-3) timer.

Så kommer bringebærgeléen. Dette er altfor mye gelé til

1 liter vann
1 pose frose bringebær
8 plater gelatin
200 g sukker

1. Kok opp vann og bringebær sammen med sukker, og la det  småkoke i ca. 20. Føler jeg meg litt vill og galen en dag, så lar jeg det koke sammen med en vaniljestang eller en kanelstang eller noe stjerneanis…
2. Når det er 10 minutter igjen legger du gelatinen i kaldt vann til den bli myk og fin – da bli er den klar når bringebærlaken er ferdig kokt.
3. Når laken er kokt ferdig tar du oppi gelatinen etter å ha trykt ut overflødig vann, eller “kryste” som det heter på fint…
4. Rør gelatinen ut sammen med bringebærlaken, sil fra bringebærene og evt. kydder og hell geleen over i egnede former. La det stå i kjøleskapet i minst 3 timer. For å ikke ødelegge sitronkrem er det best å la geléen avkjøle seg litt på benken før du heller den over sitronkremen.

På toppen kan du ha noen bjørnbær kokt i krydderlake. Også det har jeg lagt ut tidligere, men jeg legger det gjerne ut igjen:

Kok opp 0,75 l vann og 600 gram sukker. Tilsett et par kanelstenger, noen kardemommefrø, litt stjerneanis og til slutt noen skiver med lime. La det koke i ca. 10-15 minutter.

Sil blandingen slik at du sitter igjen med en ren sukkerlake. Hell den rykende varm over (frose) bjørnbær. Det kan oppbevares i lufttett boks i noen uker. Det siste blir vel litt teortisk for de fleste, for disse bærene får fort bein å gå på!! :-)

Disse bærene kan brukes som tilbehør til det meste av desserter som f. eks. is og kaker. I tillegg kan du koke inn det som blir igjen av sukkerlaken til en tyktflytende konsistens som er super-duper god som saus.

Nå er det bare å montere som på bildet, så blir det sånn som dette:

Oppskriften holder til ca. 30 små former som jeg har på bildet. De heter Amuse Bouche fra Duni og kan kjøpes på NorEngros-butikker.

 

Legg inn en kommentar