Brød

#295: No-knead ciabatta

Jeg har skrevet om no-knead brød tidligere og denne gangen vil jeg forklare hvordan du enkelt lager en ciabatta-variant. Jeg er ikke noe glad i å blande norsk og engelsk, men akkurat med dette brødet er det litt vanskelig å oversette det til norsk siden det er så kjent under navnet «no-knead bread». Hele no-knead basillen startet for mange år siden da bakeren Jim Lahey i New York bidro med en oppskrift til matspalten i New York Times. Siden den gang har den blitt vist over en million ganger på Youtube.

Blant norske matbloggere er det nok en av mine favorittblogger Matpåbordet som har vist oss flest varianter av no knead brødet, men vi tåler enda en til. Hun har tilpasset oppskriften til norske forhold og har da fått disse ingrediensene:

500 g hvetemel
4 dl vann (kaldt)
1/4 ts tørrgjær
1/2 ts salt

Dette er en veldig god oppskrift, men for det som ikke har digital kjøkkenvekt er den litt strevsom. Til de som bare har målebeger hjemme anbefaler jeg da å bruke denne oppskriften. Det er en litt større oppskrift, men det blir like bra:

1 liter hvetemel (1 liter hvetemel = 600 g)
1/2 liter vann (kaldt)
1/3 ts tørrgjær
1 ts salt

Fremgangsmåten er som følger:

  • Bland sammen alle ingrediensene med en sleiv til du får en jevn masse – det tar ca. 1 minutt.
  • La blandingen stå å heve over natten, men minst 12 timer, med plastfilm over.
  • Ta mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut av bollen.
  • Ha litt mel oppå deigen også og strekk den litt utover. Brett deigen inn mot midten to gangen, snu deigen en halv gang og gjør det sammen en gang til.
  • Ha deigen over på et melstrødd bakeark med brettekantene ned  og sett en stor bakebolle over deigen. La heve ytterligere i to timer.
  • Ta vekk bakebollen og flipp deigen forsiktig rundt slik at den ligger på kjøkkenbordet igjen. Del deigen i to like deler med en kniv eller deigskrape og form deigen med hendene til avlange ciabatte. Legg de to delene over på et bakebrett med bakepapir.
  • La det etterheve i ca. 15 minutter. Denne tiden kan du bruke til å ta litt oppvask og ikke minst til å skru på ovnen til 250 grader.
  • Sett ciabattaene i ovnen på 250 grader i 15-18 minutt. Du tar dem ut når de er gyldenbrune.
  • Serveres med ditt favorittpålegg.

Enjoy!

2 Comments

Legg inn en kommentar