Mat og barn

#297: Lage mat med en 5-åring

21. juni 2011

For halvaneet år siden skrev jeg om hvordan det var å ha en treåing med på kjøkkenet. Vel, nå har hun nettopp fylt 5 år og det er på tide med en ny oppdatering. Vi holder fortsatt på å lage mat hver lørdag morgen og det blir bare gøyere og gøyere for hver gang. Hun får fremdeles ikke lov til å stå helt alene med kjøkkenkniven sin, men det begynner virkelig å komme seg.

Som jeg har skrevet tidligere ved flere anledninger er jeg hellig overbevist om at den langsiktige løsningen på mange av landets helseproblemer i forhold til overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer, ligger i noe så enkelt som å lære barna våre å lage mat fra de er små. Dette er kunnskap og ferdigheter som vil hjelpe dem resten av livet til å gjøre riktige kostholdsvalg og ikke minst til å matglede som de igjen kan formidle videre til sine egne barn.

Mat er en viktig kulturbærer i samfunnet vårt og etter hvert vil vi uten tvil se et økende klasseskille mellom dem som har et godt og naturlig forhold til mat på den ene siden og med dem som er vant til å spise hurtig- og frossenmat nesten hver eneste dag. Jeg har begynt å høre historier om 14-15 åringer som ber hverandre hjem på tre-retters middag og dette er åpenbart ungdom fra matglade hjem.

Vår lille prinsesse er aktivt med i matlagingen og det er kanskje spesielt baking og alt som involverer mel som står hennes hjerte nærmest. Søndag ettermiddag brukte vi tre timer på å lage spaghetti bolognese fra bunnen. Hun gjorde alt selv fra å lage tomatsaus, steke kjøttdeig, lage og rulle ut pasta og til slutt å koke pastaen. Tre timer er usedvanlig lang tid å lage noe så enkelt som spaghetti bolognese, men det er de gøyeste tre timene vi har hatt sammen på veldig lenge. Den stoltheten, matgleden og mestringsfølelsen hun viser forteller oss at dette en en interesse hun kommer til å ta med seg resten av livet.

Hverken meg eller kona har ambisjoner om å fostre opp Norges første kvinnelige kokk med Michelin-stjerner. Det er snarere tvert imot når jeg hører historier fra en hard arbeidshverdag fra mine pensjonerte kokke-venner. Snittalderen for en restaurant-kokk skal visstnok være 24 år og det er fullt forståelig at mange til slutt velger vekk en karriere fylt av veldig hardt arbeid, høyt tempo og ukristelige arbeidstider.

Vår ydmyke ambisjon er derimot å gi vår datter en hobby og en lidenskap som hun kan ha livet ut. En lidenskap som vil gi henne gledene med et sunt og variert kosthold og ikke minst det mestringsfølelsen det gir å kunne lage mat selv som man kan dele med andre.

Del gjerne deres egne historier om hvordan dere involverer barna i matlagingen i kommentarfeltet, så kan vi kanskje inspirere enda flere…

 

 

Ps. Jeg er en sterk motstander av å legge ut bilder av barna sine på blogg, men bildet jeg har brukt til dette innlegget er så anonymisert at jeg ikke ser på det som et problem i denne sammenhengen.

4 Comments

 • Reply
  LM
  22. juni 2011 at 13:53

  Jeg er selv «barnet» i huset (18 er vel kanskje ikke som barn å regne, men..) og elsker å lage mat. Det morsomme er at mamma og pappa alltid har vært tilhengere av grandiosa, posesuppe, posesaus og boksemat, men etter at matinteressen min har vokst med alderen, har også de fått øynene opp for at blomlålsuppe med blomkål faktisk ikke er mye mer komplisert enn posesuppa, og, ikke minst, mye bedre. Kan altså gå begge veier det her :-D

 • Reply
  Rockekokk
  12. juli 2011 at 21:00

  Dette blir jeg glad av å lese!! Det varmer mitt kokkehjerte rett og slett!! Har selv en datter på nesten 10 måneder, og jeg gleder meg til å la henne være med på matlagingen. Har heller ikke ambisjoner om at min Lille Tulla skal bli kokk, men tror det ligger mye godt i å lære barn om mat. Både når det kommer til helsefordeler, respekten for råvarer og mestring. Også er det jeg noe kjempekoslig man kan gjøre sammen.

 • Reply
  Marie
  27. mai 2012 at 15:50

  Ah, nå fikk jeg lyst på sånn pastadings til KitchenAid´en vår! Har lyst å lære opp egne barn en gang i framtiden, og ser allerede nå den fantastisk gleden min mann har av å lage mat. Jeg takker svigermor for at han fikk prøve seg på oksehalesuppe allerede som to-åring!

  Takker for en super blogg (som var mye kjekkere å lese på enn pensum til eksamen..)

  • Reply
   Hobbykokken
   27. mai 2012 at 16:08

   Takk for kompliemnter – selvlagd mat smaker best ;-)

  Legg inn en kommentar