Fisk

#299: Laks i oppvaskmaskinen…

For noen år siden så jeg et program på BBC Food med en fyr som stekte kjøtt med varmen fra bilmotoren sin. Han pakket kjøttet inn i aluminiumsfolie, satt det på plass i motorrommet og kjørte til kjøttet var riktig stekt. Siden den gang har jeg vært fascinert av ukonvensjonelle måter å lage mat på og dette er absolutt en av dem.

Å tilberede fisk i oppvaskmaskinen vil nok virke litt rart for de fleste, men hvis man tenker over det er det ikke så vanvittig som det kanskje kan virke. Hvis du pakker laksefileten godt inn i folie er det ikke noe vann som kommer inn og oppvaskmaskinen fungerer som en slags dampovn.

Dette er en metode som fungerer like bra hver eneste gang og er praktisk i tillegg til unektelig å ha en viss wow-faktor når du forteller gjestene hvordan du har tilberedt fisken. Hvis du f. eks. skal servere flere retter er det jo veldig praktisk å plutselig ha en «kjøkkenmaskin» ekstra i huset. For å tilberede laks i oppvaskmaskin på du ta hensyn til følgende:

 • Sørg for at fisken er godt pakket inn. Jeg pakket den inn i dobbelt lag med folie.
 • Bli kjent med oppvaskmaskinen din. Velg det programmet du tror passer best i forhold til temperatur. Ingen liker laks som har blitt stekt eller kokt på for høy temperatur.
 • Det er kanskje selvsagt, men jeg sier det allikevel: Ikke bruk oppvaskmiddel ;-)

Selv tilberedte jeg den på et program på 50 grader som varte i ca. halvannen time. Jeg målte temperaturen i oppvaskmaskinen flere ganger og den var som regel over 50 grader. Spesielt på slutten når tørkeprogrammet begynte gikk temperaturen naturligvis opp. Men, fisken tok i hvertall ikke noe skade av det og var helt perfekt tilberedt da jeg tok den ut av maskinen. Som du ser av bildet brukte jeg salt, pepper og en sitronskive til laksen. Hvis du ikke skulle være fornøyd med resultatet kan du selvølgelig steke den litt lenger i en stekepanne.

Til slutt vil jeg si at dette er mer enn bare tull og tøys – det virker! Jeg tror ikke nødvendigvis at det blir en ny fasott i Norge, men jeg vil virkelig anbefale å prøve det. Om ikke annet så har du og gjestene noe å snakke om resten av kvelden..

Enjoy!

 

LES DETTE: Etter jeg skrev denne artikkelen har flere aviser, blant annet VG, hatt en sak om store mengder sopp i oppvaskmaskiner. Jeg oppfordrer til å lese denne artikkelen i dagens VG Nett:

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10088112

Hygiene og matsikkerhet er veldig viktig for meg og det er ekstremt viktig at ingen blir syke pga. noe jeg har skrevet. Å dampe laks og annet fisk i oppvaskmaskin er ikke noe jeg har funnet på selv, men er noe som har vært kjent i restraurant- og cateringbransjen i årevis. Med mat generelt er det viktig med hygiene, og det er ekstra viktig i denne sammenhengen. Hygienisk sett vil nok det beste være å vakuumpakke laksen, men som et alternativ avbefaler jeg å pakke godt inn i både aluminium og plast. Du kan gjerne avslutte med en ekstra pose utenpå til slutt. Du velger selv om du vil prøve denne måten å tilberede fisk på, men det viktigste er å ta gode og trygge valg. Hvis du er usikker på din egen ellers andres helse i forholdt til å severe mat vil jeg på det sterkste anbefale å bare stå over uansett…

37 Comments

  • admin

   Kult! Den artikkelen har jeg ikke lest. Jeg har nok hørt om bruk av oppvaskmaskin til laks før, men det var første gang jeg har prøvd det selv. Kjempgøy!

 • Ugla

  Denne metoden har jeg sett flere ganger, men har hittil ikke falt for fristelsen å prøve :-)

  Men pappa og jeg har prøvd å grille pølser ved hjelp av strømledning og spiker. Del ledningen og fest metalltrådene til hver sin spiker. Stikk dem inn i pølsa fra her sin ende og sett på strøm. Pølsa er ferdig grillet/varmet på 3 sek.
  Morsomt, men jeg foretrekker fortsatt konvensjonell svartgrilling av pølse :-)

 • L

  Digg når det står artikkel her på vg at det finnes mange forskjellige muggsopp osv i oppvaskmaskiner da. Noen som kan være farlig for folk med dårlig imunforsvar osv. hehe..
  Tviler på jeg prøver dette:P

  • admin

   hehe… Jeg ser ironien ;-) Men her er det altså ikke snakk om å vaske laksen, men å dampe den i et 100% tett aluminiumsfolie. Regner ikke med at sopp er noen problemstilling i denne sammenheng…

 • Maren

  Hmmm.. Vil nå ikke si at 2 lag aluminiumsfolie er HELT vanntett da, og bakterier drepes ikke ved 50%, eller litt over…

  • admin

   De gangene jeg har gjort det har så vidt jeg kunne se ikke trengt noe vann inn. Man kan eventuelt legge på et ekstra lag med clingfilm. I forhold til det med bakterier er det jo ikke det det er snakk om i denne sammenhengen, men sopp. For å sitere artikkelen i VG i dag:

   «Soppen tåler ekstrem tørke, varme og andre ulevelige forhold, og trives på steder der de slipper å krangle om plassen med andre arter. »

   Når det står ekstrem varm så tar jeg det for gitt at det hverken 60, 70 eller 80 grader gjelder som ekstrem varme. Hygiene og matsikkerhet er veldig viktig for meg, men under forutsetning av innpakningen holder tett kan jeg med minst beste vilje ikke se at dette er noe problem.

   Takk for innspill ;-)

   Olav

 • ingunn

  Sier bare herregud..! Er livet ditt så kjedelig at du må finne opp nye måter og steke/koke en fist på? Trist… Va er galt med ovnen..?

  • admin

   Livet mitt er ikke kjedelig – i hvertfall synes jeg ikke det selv ;-) For min del er det snarere tvert i mot. Det er veldig gøy å prøve og oppdage nye ting, både i matveien og ellers i livet. Som du kan se når du leser innlegget mitt kan du se at jeg ikke kritiserer andre metoder i det hele tatt. Det er selvfølgelig ingenting galt i å bruke ovn, stekepanne eller gryte.

 • Nikolai Hoftun

  Alternativ er å kjøpe en rist til å legge i en stor kjele. Da kan man dampkoke alt fra grønnsaker til innpakka fisk. Bevarer næringsstoffene siden de ikke går ut i kokevannet.
  Mye bedre enn oppvaskmaskiner og stekeovner.

  • admin

   Det er jeg helt enig med deg i. Laks i oppvaskmaskin var kanskje mest ment som en kuriosa, men det funker ;-)

 • Magnus

  Blir pokker meg ikke mer folkelig. Glem tacopai og den andre driten VG anbefaler. Fisk i oppvasken er det nye. Makan til makkverk og svada.
  Dersom dere følger dette sprøytet så ender dere opp med ett helt under gjennomsnittlig sluttprodukt fordi dere ikke har kontroll over den nøyaktige temperaturen og derfor også lengden på steke-/damp-tid.

  Sorry mac’n-cheese(som også er noe drit), men stek/damp fisken deres i ovnen. Totalt meningsløst. Kudos til VG som tar dette videre på sosiale medier så vi kokker kan flire oss skakk over pisspreik og matvaner. Takk igjen.

 • Truls

  Dette er sous vide matlaging og blir mer og mer vanlig på resturanter. Riktignok ikke i oppvaskmaskin men i vannbad med høy kontroll på vanntemperaturen. Helst skal man ha skikkelig vakumpakkeutstyr, men zip-lock-poser kan også fungere greit (man klemmer ut så mye luft som mulig.)

  Siden maten ikke er i direkte kontakt med vannet utenfor (og ihvertfall ikke når man prøver på dette i oppvaskmaskin) så er det ikke egentlig snakk om dampkoking, men en form for saktesteking, der man sikrer at kraft o.l. ikke renner ut, siden alt er forseglet i pose.

  Jeg har ikke prøvd dette selv, men har god lyst til å forsøke. Tror jeg kommer til å bruke en kjele og termometer og ikke oppvaskmaskin :)

  En ting man bør være oppmerksom på er at det kan være problematisk å tilberede laks på så lav temperatur pga parasitter. Hvordan temperaturen i oppvaskmaskinen er i forhold til minimum for å ta livet av parasitter i løpet av koketiden vet jeg ikke.

 • lars

  smart og gjøre etter at det igår sto i avisa at det var farlig sopp eller bakterier i oppvaskmaskinene som er superresistente mot varme osv, nei her blir det grillen eller ovnen,safest det tror jeg

 • Tone

  Å Herlig :D Elsker kreativiteten <3
  Skulle ønske jeg hadde oppvask maskin, så skulle jeg ønske jeg likte fisk.. hehe :P
  Anyway… Fantastisk innlegg!

 • L

  Var ikke meningen om jeg startet en dårlig greie her.. Synes det er kreativt å lage mat sånn. Men jeg tror nok JEG holder meg til den gamle måten;)
  Kos deg med fisken!
  :D

 • anette

  kanskje ikke det lureste når de nettopp har funnet ut at de fleste oppvaskmaskiner er fulle av sopp :P

 • morten

  Har gjort noe tilsvarenede i oppvaskkummen, som jo må funke for de av dere uten oppvaskmaskin (og nøyaktig termostat på beredern/fritidsproblemer). Lot det renne vann som holdt mellom 45 og 50 grader, som er min foretrukne temperatur, og lot et vakuumpakket stykke stykke indrefilét ligge lenge nok. Svidde den så kjapt i panna for å få stekeskorpe.

  Resultatet var.. Et helt ordinært stykke indrefilét som hadde blitt vel så godt i panna.
  (de av dere.som følger viestad har nok hørt lest om dene metoden før, så jeg skal ikke ta «æren» for denne metoden)

 • Annne

  Igår prøvde jeg oppvaskmaskinmetoden (som jeg har gjort flere ganger før), men resultatet ble katastrofalt. Noe av problemet var kanskje at (vill)laksen var hele 4 kilo, umulig å få ned i en vanlig fiskekjele. I ovn synes jeg den har tendens til å bli tørr. La fenikkel, esjalottløk, persille, sitronbåter, salt og pepper i buken. Så pakket jeg den inn i to grillposer med strikke rundt skjøten der de to posene overlappet hverandre (for å bevare den gode kraften til saus). Så to lag tinfolie, og inn i Asko oppvaskmaskin, først på en vaskesyklus på 50 grader – det tok 55 minutter – men fisken var ikke i nærhet av å bli annet enn suchi i kvalitet. Så en ny omgang med ‘normalvask’. Men efter den syklusen var fisken bare såvidt over suchi-nivå. Fisken var så stor at jeg måtte legge den i halvmåne form i øverste kurv. Sultne gjester fortvilet kokk og efter at jeg i desperasjon la den i ovnen for å få litt fart på kokingen (200), ble den i tørreste laget. Det var efter at vi hadde spist første forsyning av suchi.laksen med varm saus for å få opp temperaturen.

  Hva skulle jeg ha gjort???

  • admin

   Hei!

   Gøy å se at andre har prøvd dette ;-) Jeg har med gjort det med filet av laks og torsk tidligere og det har fungert kjempebra hver gang. Problemet ditte har åpenbart med størrelsen og gjøre og det er vel ikke så mye annet å gjøre enn å kutte fisken i mindre stykker eller har den i maskinen lengre…

 • [kjøkkentjeneste]

  Hei Olav. Det er en stund siden jeg leste dette innlegget, men måtte bare få kommentere det nå.
  Kommentarene her er et godt eksempel på at det både er fordeler og ulemper ved å bli linket til på VG.
  Ina

  • admin

   Hei, Ina!

   Ja, jeg fikk smake litt på det for noen uker siden, ja. Det som var spesielt uheldig var at VG-artikkelen var plassert rett over linken til bloggen min på VG. Hvis man leser VG-artikkelen kan man imidlertid lese at det er en internasjonal studie med det jeg vil kalle svakt statistisk grunnlag. Hvis man forsegler posen godt kan jeg virkelig ikke se for meg at dette er noe problem.

   Eller er det jo alltid gøy å bli anbefalt på lesernes VG og jeg har ikke blitt avskrekket ;-)

   Olav

 • Jan Johnsen

  Jeg skreller aldri poteter. Jeg gjør heller slik:
  Tøm potetene i vaskemaskinen. Sett på skylleprogrammet. Voila.

  Jan Johansen

Legg inn en kommentar