Tips

#302: Steinovn på kjøkkenet

Varmekapasitet kan best forklares med et materiales evne til å holde på varme. Jeg har nylig gått til innkjøp av noen skikkelige solide murstein som egentlig brukes til å bygge peis med. I følge min lokale murer er disse steinene de steinene med størst varmakapasitet og evne til å tåle høy varme.

Uttrykket «bakt i steinovn» blir mye brukt i industrien og jeg vet ikke helt hvordan folk ser for seg at disse steinovnene ser ut. Når jeg ser for meg en steinovn ser jeg for meg en hel ovn som er bygd av stein – det er ikke tilfelle i det hele tatt. I industiell steinovn er i utgangspunktet en helt vanlig elektrisk industriovn, bare at det har en drøy halv meter tykk steinblogg i bunnen. Å ha mye stein i ovnen med høy varmekapasitet påvirker resultatet på alt du putter i ovnen, det være seg boller, pizza, brød, lammelår, naan eller pastagrateng.

Jeg har fire murstein som passer godt inn i ovnen. Med en vekt på litt over 4 kilo pr. stk. vil det altså si at jeg har 16 kilo med murstein i en helt vanlig elektrisk ovn. Forskjellen på en tynn pizzastein som du kjøper i en kjøkkenbutikk eller glassmagasin og solide murstein er betydelig. Jeg har prøvd å legge pizzabunnen rett oppå steinene og det gikk veldig bra, men som regel bruker jeg fremdeles ovnen som jeg gjorde før.

Forskjellen på en ovn med og uten murstein er merkbart, men det er ikke like stor forskjell som f. eks.mikrobølgeovn i forhold til vanlig ovn. Det er kanskje ikke for alle, men hvis du er en skikkelig matnerd (som meg) så vil jeg absolutt anbefale å prøve. Det eneste du må huske på er at du trenger å skru på ovnen litt tidligere enn det du er vant til uten murstein i ovnen. Det er veldig bra for resultatet at du varmer opp ovnen på full styrke (ofte 250 grader) i en time før du skal bruke den.

Høy varmekapasitet gir et jevnere stekeresultat, men i mange tilfeller gir det seg også utslag i kortere steketider. Hvis du har lyst på en nerdete opptur i matlaging et det bare å løpe til din nærmeste murerforretning og kjøpe så mange stein du orker å bære…

5 Comments

Legg inn en kommentar