Bakst

#306: Mitt bidrag til Pizza-NM

Da er det altså offisielt: jegkom ikke til finalen i årets Pizza-NM. Jeg vet ikke hvor mange hundre bidrag som kom inn, men vi konkurrerte uansett om fire plasser i finalen. Det er utrolig godt gjort å komme til finalen og jeg tar hatten av til de fire som klarte det.

Jeg er i utgangspunktet ikke et konkurransemenneske, men akkurat Pizza-NM fikk jeg lyst til å prøve meg på. Jeg har bakt pizza nesten ukentlig siden matinteressen min begynte i 1985, så med 26 års erfaring hjemme på kjøkkenet regnet jeg ihvertfall med at nervene ville være under kontroll under en eventuell finale.

Jeg har vært mange ganger på Gladmat-festivalen, men jeg har aldri sett en finale i Pizza-NM. Det har jeg imidlertid tenkt å gjøre noe med i år og 21. juli er jeg på plass som for å heie som bare rakkeren. Det å skulle bestemme seg for en oppskrift var veldig vanskelig og jeg prøvde å tenke litt strategisk i forhold til hva dommerne så etter.

Når man driver med matblogging og har som hovedmål å spre matglede til andre, er det et poeng at oppskriftene skal være mest mulig tilgjengelige, ikke være altfor vanskelige og heller ikke inneholde ingredienser som er altfor vanskelig å få tak i. Jeg tok dette med meg da jeg utformet mitt bidrag og i ettertid må jeg kanskje innse at dette var feil strategi. Jeg har bestemt meg for å sende inn et bidrag til neste år, men da skal jeg heve lista mange hakk både når det gjelder vanskelighetsgrad og ingrediensvalg. Å satse på en enkelt bunn uten smakstilsetninger var nok også en tabbe.

Nå har jeg ihvertfall et helt år på meg til å komme opp med en mulig vinneroppskrift, så da er det bare å brette opp ermene og komme i gang. Her er bidraget jeg sendte inn:

Spanskinspirert pizza
Jeg var i Barcelona i slutten av april og ble veldig inspirert. Vi var på noen veldig gode restauranter og tapas-barer, men mest av alt ble jeg inspirert av alle de fantastiske råvarene på den legendariske markedsplassen La Boqueria.

Pizza-oppskriften jeg har lagd her er sterkt inspirert av denne turen – både i utseende og smak, men mest i smak.

Bunn:
350 hvetemel
150 g durum-hvete
3 dl vann
15 g fersk gjær
5 g sukker
7 g røkt salt

De tørre ingrediensene blandes sammen. Ha vann, sukker og gjær i et beger og la stå i 10 minutter. Rør om slik at det blir blandet godt og bland med de andre ingrediensene. Eltes i maskin på 15 minutt og heves i 1 time.

Jeg bruker 350 g med vanlig hvete fordi at det har høyt gluten-innhold og dermed god evne til å heve. Videre bruker jeg 150 g durumhvete fordi durumhvete har dårligere heve-evne, men dobbelt så stor evne til å oppta fuktighet.

Når man kombinerer disse to mel-typene får man de beste egenskapene fra begge: En fin, luftig og saftig pizzabunn med en bunn som er sprø utenpå og deilig myk inni.

Saus:
750 g friske plommetomater, finhakket
8 stk ovnsbakte hvitløksfedd
1 rødløk, finhakket
1/2 ts chilipulver
1 ts røkt paprika
3 små ansjosfileter

Smakes til med sukker, pepper og salt.

Ovnsbakte hvitløksfedd, rødløk og ansjonsfileter stekes i 2 ss olivenolje på middels sterk varme i 10 minutt til løken blir myk og blank.

De andre ingrediensene blandes sammen og sausen kokes på middels sterk varme i ca. 1 time. Ingrediensene og den lange koketiden gir en fin og fyldig smak. Smakes til med salt, sukker og pepper.

Topping
50 g Tine revet ost original
50 g revet manchego-ost
75 g Chorizo-pølse fra Slakter Idsøe
Grillet gul og rød paprika i strimler
Noen dråper hvitløksolje

Montering:
Pizzadeigen kjevles ut og legges i pizzaform. Sausen smøres i et jevnt lag på bunnen og man strør et jevnt lagt med osteblandingen på. Chorizo-pølse skjæres i jevne skiver og gule og røde paprikastrimler (for å matche det spanske flagget) legges annenhvert i ring rundt pizzaen.

Stekes på 230 grader i 15 minutter.

Sånn – der har dere den. Kom gjerne med forsalg til neste års vinneroppskrift i kommentarfeltet ,-)

7 Comments

Legg inn en kommentar