Dessert

#308: Great minds think alike…

Forrige lørdag hadde vi denne deilige fruktterten til dessert. Da jeg satt å skulle skrive om den her på bloggen på mandag, dukket plutselig denne artikkelen fra en av mine favoritt-blogger matpaabordet.com opp i RSS-feeden min: Akkurat samme terten! Da er altså uttrykket «great minds think alike» bevist en gang for alle ,-)

Som dere kan se av bildet er den ikke helt lik, men nesten. Jeg er veldig glad i kontraster, både i smak og i konsistens, så jeg har smuldret noen marengs over for å gi en kontrast til alle de myke bærene.

Terten lager du på først, og den kan gjerne lager både dagen før og gjerne uka før for den saks skyld. Bare oppbevar den i fryseren så går det kjempefint. Oppskriften jeg bruker her blir ofte kalt for 3-2-1-terte på grunn av forholdet mellom ingrediensene:

300 g hvetemel
200 g smør, romtempertert og i biter
100 g melis
1/2 ts salt
1 egg
evt. litt kaldt vann

Bland alle ingrediensene, bortsett fra eggene, i en kjøkkenmaskin og tilsett eggene når de andre ingrediensene er godt blandet. Hele operasjonen tar ca. 1-2 minutt.

Ta ut deigen på kjøkkenbenken og bland den sammen  til en ball og pakk den inn i plastfilm/clingfilm. La det stå i kjøleskap i minst to timer, men gjerne over natten.

Så kjevler du ut deigen til den er passe tykk (2-3 mm) og legger den forsiktig oppi en terteform. Terteformen skal være ca. 22 cm i diameter, men på bildet har jeg brukt små porsjonsformer. Det er mye smør i deigen som smelter fort, så her gjelder det være rask. Dytt deigen godt ned i bunnen og langs sidene av formen med tommelen og pekefingeren..

Deretter ruller du en kjevle kantene slik at tertekanten blir helt rett og ser nydelig ut.

Sett den så i kjøleskapet i minst 2 timer, eventuelt i fryseren. Tertebunner kan kan med fordel lage god tid i forveien, så så lenge du pakker dem i plastfilm før de går i frysen så kan du enkelt og greit lage dem en uke før du trenger dem.

Prikk tertebunnen på jervnt over på bunnen med en gaffel. Kle bunnen med bakepapir, og fyll den med tørkete bønner eller erter. Forstek bunnen ved 180 grader i ca. 20 minutter.

Fjern ertene/bønnene og papiret og sett terte-bunnen tilbake i ovnen i 10-15 minutter til, avhengig av hvor tykk deigen er.

Ta ut formen når kantene begynner å bli jevnt brune og smør hele tertebunnen med (2 stk) sammenpiskede eggeplommer. Dette er for at bunnen ikke skal bli myk og bløt når du heller i fyllet.

Vaniljekrem
6 eggeplommer
125 g sukker
40 g hvetemel
5 dl (hel)melk
2 stk vaniljestenger

Fremgangsmåte:
– Pisk eggplommene og 1/3 av sukkeret til lett eggedosis i en bolle. Tilsett melet når eggeplommene og sukkeret er rørt ferdig.

– Varm opp melk, resten av sukkeret og vaniljestengene til de når kokepunktet.

– Hell den varme melken over eggedosisen mens du pisker.

– Ha egg/melk-blandingen over i gryta igjen og varm forsiktig opp til det koker. La blandingen småkoke i ca. 2 minutt under kraftig omrøring. Sil blandingen og la den avkjøles i kjøleskap.

Montering av fruktterte:

  • Ha tertebunnen over på et serveringsfat.
  • Hell oppi kald vaniljekrem.
  • Ha på valgfri frukt (jordbær, bjørnebær, blåbær, bringebær o. l.).
  • Anbefales: Ha på litt marengsbiter

Som du sikkert ser kan det meste til denne terte lages i god tid på forhånd, så den passer veldig bra til late sommerdager ;-)

Enjoy!

6 Comments

Legg inn en kommentar