Bøker

#310: Bokanmeldelse: Cooking for Geeks

Fredagens tragiske hendelse har preget oss alle, meg selv inkludert. Men man må jo bare prøve å følge Stoltenbergs oppfordring om å komme tilbake til hverdagen og det er derfor jeg nå skriver noe så vanlig og hverdagslig som en bokanmeldelse. Vi har alle vår måte å takle vonde ting på og innimellom alle nyhetssendingene har jeg lest mye. Jeg har blant annet gjort meg ferdig med å lese boka «Cooking for Geeks: Real Science, Great Hacks, and Good Food» av Jeff Potter.

Uttrykket «Geek» har vel egentlig ingen god norsk oversettelse, men det nærmeste vi kommer er vel «nerd» uten at det er noe særlig bra norsk ord det heller. Jeg har vist nerdete tendenser siden jeg lærte meg det greske alfabetet da jeg var åtte år gammel. I tidlig barndom og ikke minst i ungdomstiden var imidlertid ikke dette noe man kunne være med stolthet og det å kunne 200 dinosaur-navn på latin ble heller latterliggjort enn beundret. Parallelt med at jeg har blitt eldre og selvtilliten har blitt større har jeg imdlertid lært meg å dyrke min indre nerd og fremfor å skamme seg over det er det nå noe jeg er stolt av.

Å være nerd er for meg å være vitebegjærlig og å aldri gi seg før man virkelig føler at man forstår det man interesserer seg for. Matlaging må være noe av det som folk gjør mest av, men som man samtidig vet minst om. Mat innebærer mange forskjellige kjemiske prosesser, både i forhold til å blande ingredienser og å varmebehandle dem, som man aldri vil få kontroll på hvis man ikke gjør en innsats for å forstå dem.

Den aller, aller beste boka for få få en innsikt i disse prosessene er uten tvil boka «On Food and Cooking – The Science and Lore of the Kitchen» av Harold McGee. Boka er standardverk for alle som er interessert i mat og Washington Post kalte «Cooking for Geeks» for en rock´n´roll versjon av «On Food and Cooking» i sin anmeldelse – det er en uttalelse jeg er veldig enig i.

Cooking for Geeks er delt inn i følgende kapitler:
Kapittel 1: Hello, Kitchen
Kapittel 2: Initializing the Kitchen
Kapittel 3: Chosing your inputs: Flavors and ingredients
Kapittel 4: Time and Temperature: Cooking´s primary variables
Kapittel 5: Air: Baking´s key variable
Kapittel 6: Playing with Chemicals
Kapittel 7: Fun with hardware

Boken har en veldig bra indeks foran i boken og i tillegg til en meget grundig kapittel-inndeling har den også en oversikt over oppskrifter og intervjuer med forskjellige personer som bl. a. Adam Savage, Harold McGee, Nathan Myhrvold, Hervé This, David Lebovitz og vår egen Martin Lersch som har bloggen khymos.org.

Selv om dette er en veldig bra bok, er det åpenbart ikke en bok som alle vil sette pris på. Jeff Potter er opprinnelig data-ingeniør og mange analogier er hentet fra dataverdenen, noe som gjør boken litt mindre tilgjengelig enn hvis han hadde tonet ned data-språket til tider. Boken er full av verdifulle tips og hvis du leser denne boken vil man utvilsomt blir bedre på kjøkkenet i tillegg til at den lille gnisten du eventuelt hadde for matlaging kommer til å utvikle seg til en full skogbrann i forhold til før du leste boken.

Som jeg skrev i innledningen er dette en bok som appelerer veldig til de nerdete blandt oss, og da er det spesielt gøy for meg å lese at den har viet en hel side til tilberedning av laks i oppvaskmaskinen – et eksperiment som jeg selv har gjennomført med stor suksess. Selv om den er skrevet på engelsk er dette en lettlest bok og hvis du kom den noenlunde velberget gjennom engelskundervisningen på ungdomsskolen burde det ikke være noe problem å lese «Cooking for Geeks».

Jeg anbefaler alle som er litt over middels interessert i matlaging å kjøpe denne boka. Du vil bli skuffet hvis du tror du kjøper en bok full av oppskrifter, men du vil bli veldig fornøyd hvis du er på jakt etter en bok som kan hjelpe med finne ut hvordan ting henger sammen på kjøkkenet og som kan hjelpe deg å bli bedre til å lage mat. Med på kjøpet får du til og med en mulighet til å få kontakt med din indre nerd og tro meg: det bor en nerd i oss alle ,-)

3 Comments

  • Anne

    Boka er da lagt til på ønskelisten min på amazon :) (leser for mange bøker for øyeblikket og jobber med et surdeigsprosjekt, så boka må nok vente til nærmere jul) Tusen takk for tipset :)

  • Anne

    Med lite erfaring på emnet, og mye prøving å feiling med bare så vidt litt basiskunnskaper innabords, har jeg lest lite bøker, dessverre. Men har bladd en del i Schakendas bok om brød og lært mye derifra. Så nå har jeg gjærbaksten under kontroll (derfor nå surdeig).

Legg inn en kommentar