Dessert

#314: Fantastisk sjokoladekake på 11 minutter!

sjokoladetrøffelkake1

Dette er en sjokoladekake som jeg har fra Michel Roux´fantastiske bok «Egg». Jeg har endret litt på mengdene for å få det til å passe en form på 16 cm i diameter, men ellers er det likt.

Denne kaken utmerker seg med at den en utrolig enkel å lage samtidig som den smaker fantastisk godt – og det er jo tross alt det viktigste. Den inneholder bare 3 elementer: Sukkerbrødbunn, smeltet sjokolade og stivpisket kremfløte.

Du kan kjøpe sukkerbrødet i butikken, eller du kan lage det selv. Hvis du lager sukkerbrødet selv tar denne kaken riktignok 11 minutter å lage lenger, så du ser selv hvor god tid du har. Oppskrifter og fremgangsmåte finner du her:

Idiotsikkert sukkerbrød

Denne oppskriften er til en 4 cm høy kakering som er 16 cm i diameter. Det er er mektig kake, så den holder i massevis til 8 personer.

Ingredienser:
300 g sjokolade, smeltet
300 g kremfløte, stivpisket
1 stk sukkerbrød, skåret ca. 1 cm tykt

Fremgangmåte:

  • Finn frem en kakering, skjær en 1 cm tykk skive av sukkerbrødet og stikk ut en runding med formen. Sukkerbrødet skal bli bunnen av kaka og legges inne i ringen.
  • Smelt sjokoladen over vannbad (se egen sak under om smelting av sjokolade).
  • Stivpisk 300 g (3 dl) kremfløte. Husk at det må være minst 30% fett i kremen for at den skal bli stiv, så her nytter det ikke å bruke kaffefløte. Videre må du huske å gi deg nå du har fått litt stive topper på fløten, med mindre du vil lage ditt eget smør, da.
  • Vend inn kremen i sjokoladen til du har en helt glatt masse. Massen kommer til å tykne fort, så da må du også jobb ganske fort. Hell sjokolade/krem-blandingen oppi kakeringen og stryk over med en palett-kniv eller en slikkepott for å få det helt rett. For å dekke over eventuelle ujevnheter kan du strø over litt kakao-pulver rett før servering.
  • La kaken stå i kjøleskapet i ca. 20 minutt før servering for at den skal sette seg. Du kan lage denne kaken dagen før også, men da må du huske å ta ut kaken av kjøleksapet ca. 30 minutt før servering for å temperere kaken litt. Sjokolade og sjokoladekake smaker best når den er romtemperert. Bruk et varm håndkle eller en skibrenner for å løsne kakeringen.
  • Sånn, nå er du ferdig!
Smelting av sjokolade:
Klikk.no har en i utgangspunktet god artikkel om smelting av sjokolade her:
Den eneste problemet jeg har med den artikkelen er videoen som de har laget. Her koker du opp litt vann i en forholdsvis stor gryte for så å ha i en mindre gryte med sjokolade. Dette er, som det står i artikkelen, for å unngå direkte kontakt med varmen. En annen ting som er minst like viktig når man smelter sjokolade er å unngå kontakt med vann (inkl. damp). Når man bruker metoden som er visst på videoen til klikk.no er det lett at det skvulper litt vann oppi den litt gryta eller at det kommer damp på slikkepotten som så drypper ned i gryta.
Den beste måten å unngå dette på er å bruke en konisk metallbolle som du setter over en kjele som er litt større enn bunnen på bolla, men som samtid er mindre en toppen av bolla. På dette bildet kan du se hvordan jeg gjør det hjemme:

3 Comments

Legg inn en kommentar