Bakst

#315: Mini-pizza

Vi er ofte ute på små og store bilturer og da har det blitt et lite rituale å bake i forkant. Vi gjorde dette lenge før vi fikk barn, men det er ekstra gøy å gjøre det nå som lille prinsessa er med. Mini-pizza og calzone er ekstra populært når vi er på tur og det finnes ikke en bensinstasjon i hele verden som kan konkurrere med smak og konsistens.

I årenes løp har har fått ganske mange forskjellige former, bl. a. små terteformer som jeg bruker flittig når vi skal lage mini-pizza og mini-pai. Du behøver selvsagt ikke å bruke form i det hele tatt, men det er gøy med litt variasjon både på smak og utseende.

Du bestemmer selv hvor tykk bunn du vil ha og dette regulerer du med mengde gjær, hevetid og hvor tynt du kjevler den. Den bunnen jeg gir oppskrift på her blir medium tykk hvis du kjevler det 3-4 mm tykk før den går i ovnen.

500 g hvetemel
3 dl lunktet vann
15 g gjær, fersk
1 ts sukker
1 ts salt

Mål opp lunket vann og ha oppi fersk gjær og sukker. La blandingen stå i ca. 10 minutter til det begynner å skumme litt av gjæren. I likhet med andre levende organismer trenger også gjør næring og sukkeret gjør at deigen vil hele enda bedre.

Bland sammen med de andre ingrediensene til du får en jevn og smidig deig. Jeg har valgt en lys deig her, men hvis du vil ha en grov deig kan du selvsagt gruke grovt mel. Husk da at grovt mel har dårligere heveegenskaper en vanlig hvetemel slik at deigen ikke vil hele så mye som du er vant til.

Når deigen er satt til heving kan du begynne på tomatsausen. Jeg bruker mange forskjellige tomatsausen, men dette er den jeg pleier å komme til gang etter gang:

Ingredienser:
3 ss olivenolje
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss tomatpuré
1 ts sukker
1 ts salt
2 ss oregano
2 bokser hakkede tomater

Fremgangsmåte:
Stek løk og hvitløk i olje på middels varme i ca. 10 minutter. Bland sammen med tomatpuré, sukker, salt og oregano. Bland så inn tomatene. For en litt voksen smak har jeg av og til litt cayenne-pepper i…

Nå har du to valg: Hvis du vil ha en frisk og syrlig saus koker du den i ca. 10 minutter. Her hjemme foretrekker vi en litt “tyngre” saus med tykkere konsistens. Derfor koker vi den i ca. 2 timer på middels svak varme  uten lokk. Husk å røre i den med jevne mellomrom.

Pureer med stavmikser.

Kjevle ut pizzadeigen i passende størrelsen og ha på saus og valgfri ost. På disse pizzaene har jeg brukt skinke og pepperoni, men du kan selvsagt bruke hva du vil at fyll. Grønnsaker, kylling eller bacon – godt blir det uansett ;-)

Varm opp ovnen til 200 grader og stek minipizzaene i ca. 15 minutt til de blir gyldne i fargen. Når vil lager dem på kvelden før avreise pleier jeg å time det sånn at jeg tar dem ut av ovnen rett før jeg legger meg og lar dem kjøle seg ned på kjøkkenbenken. Ikke ta noe håndkle over eller noe sånt – det blir bare klabb og babb…

3 Comments

Legg inn en kommentar