Dessert

#316: Bringebærmousse-kake

Jeg er glad i kaker og jeg prøver å lage mange forskjellige, men det er allikevel noen favoritter som jeg kommer tilbake til med jevne mellomrom. En av favorittene er bringebærmoussekake og da jeg hadde bursdag for ikke så veldig lenge siden var denne et naturlig valg.

Jeg synes det er viktig å skille mellom vanskelig og arbeidskrevende når man skal burdere oppskrifter, for det er ofte de to begrepene blir brukt om hverandre. Dette er ikke en vanskelig kake å lage, men den inneholder ganske mange elementer og tar der en stund å lage. For å lage denne kaken må du hoppe over følgende hinder:

– Lage mandelbunn
– Lage kryddermarinerte bjørnebær
– Bringebærmousse
– Lage gelé

Mandelbunn:
200 g malte mandler
250 g melis
3 egghviter
2 ss hvetemel

Fremgangsmåte:
Pisk eggehviter og melis til en stiv marengs. Vend forsiktig inn de malte mandlene og hvetemel. Ha røren på bakepapir og stryk utover slik at du får et ca. 1 cm tykt lag.

Stekes på ca 180 grader i ca 30 min.

Kryddermarinerte bjørnebær
1 pose (400 g) frosne bjørnebær
200 + 100 gram sukker
0,5 + 2,5 dl vann
1 stk kanelstang
1 stk stjerneanis
5 hele pepperkorn
1 vaniljestang, delt på langs og skrap ut innholdet

Fremgangsmåte:

Ha 200 g sukker og 0,5 dl vann i en tykkbunnet kjele og smelt sukkeret til karamell på middels sterk varme. Først får du en en konsistens som ser slik ut:

Etter 5-10 minutter kommer det frem en lys brun farge og da begynner karamellen å bli ferdig. Jo høyere temperatur man har jo fortere er det at noe går galt, så det lønner seg på ha gryta på middels sterk varme for å ha best mulig kontroll. Den ferdige karamellen skal se slik ut:
Deretter tar du 2,5 dl vann i gryten. Sukker karamelliserer ved 160 grader celcius, så selv om det hverken bobler eller ryker av det er det fremdeles veldig, veldig varmt. Hvis du heller alt vannet over karamellen vil den bli stiv umiddelbart og du vil få en stor sky med glovarmt vanndamp rett i ansiktet. Rør derfor inn vannet litt av gangen til karamellen en løst opp i vannet. Tilsett resten av sukkeret og krydderet og la da småkoke i ca. 10 minutter.
Sil fra krydderet og ha de frosne bjørnebærene i en liten gryte eller ildfast form. Hell den varme sukkerlaken over bærene og la stå til det er romtemperert. Bærene kan brukes i kaken med en gang, men aller best smaker det hvis du lar bærene ligge i sukkerlaken i kjøleskapet over natten.Bringebærmousse består av italiensk marengs, stivpisket fløte, vaniljestang, gelatin og bringebærpuré.

Ingredienser:
240 g italiensk marengs (se egen oppskrift)
5 gelatinplater
500 g bringebær, gjerne fryste
1 vaniljestang, deles på langs og skrap ut frøene
2,5 dl kremfløte

Italiensk marengs:
120 g eggehvite (4 stk)
40 g – 200 g sukker
1 dl vann

Pisk eggehvite og 40 g sukker halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser. Bland resten av sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Danner det seg skum langs kanten på kjelen, tas dette av med en skje. Har du et sukkertermometer eller elektrisk termometer, skal det vise 120 grader.

Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Treffer sukkerlaken vispen, kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen. Pisk så marengsen på full hastighet til den er romtemperert – det tar ca. 15 minutter. Sett i kjøleskapet.

Fremgangsmåte for bringebærmousse:

  1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter.
  2. Lag bringebærpuré: Mos bringebær gjennom en finmasket sil. Varm halvparten av bringebærpuréen i en kjele. Ta kjelen av platen.
  3. Klem vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme puréen. Bland godt. Tilsett resten av pureen og rør det godt sammen. Ha pureen i en bolle og la den stå i romtemperatur til den blir romtemperert . Det tar ca. 15-20 minutter.
  4. Når pureen er kald, piskes den inn i den kalde marengsen med en visp.
  5. Ha vaniljefrø i kremfløten og pisk kremfløten til krem. Bland kremen inn i bringebær-marengs blandingen i to omganger med en slikkepott.
Gelé
Du finnes tre alternativer når du skal lage geléen til toppen av kaka. Det første er å bruke pulver-gelé og følge instruksjonen på pakka. Det er veldig mange år siden jeg har smakt denne geleen, men jeg har nylig lest innholdsfortegnelsen og det har ikke vært ekte bær i mils omkrets når denne geleen ble lagt. Det andre og nest beste alternativet er å lage gele med saft, hvis du finner en god saft mye høyt innhold av bær og og som i tillegg ikke inneholder konserveringsmidler eller kunstig farge så er du godt i gang. Hvis du velger denne måten må du blande ut ferdig saft og så huske at du trenger 1 plate pelatin pr. dl væske.
Den tredje og uten tvil beste måten å lage gele på er uten tvil å lage den selv helt fra bunnen av og da bruker jeg følgende ingredienser for å lage en deilig skogsbærgelé:
1,5 liter vann
1 pose (500 g) frosne skogsbær
500 g sukker
1 vaniljestang, kuttet på langs og skrap ut frøene
Kok opp vann, sukker og vaniljestang og ha i bærene. La det småkoke i ca. 20 minutter og sil fra bærene og vaniljestangen. Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann i 5-10 minutter og rør ut i den varme saften. Gelatin smelter ved 35 grader, så det er ikke nødvendig at væsken skal være kokvarm. Du må beregne 1 gelatinplate pr dl væske og til denne kaken trenger du ca. 3-4 dl gelé. Husk at væsken må være romtemperert og moussen må ha satt seg før du heller den på kaken.  Saften som blir til overs kan du bruker som helt vanlig saft eller du kan oppbevare den til du skal lage kake neste helg. Du kan eventuelt fryse den ned.
Montering
Etter du har stekt kakebunnen har du den opp i en rund form som er ca. 22-24 cm i diameter. Spre de marinerte bjørnebærene jevt utover bunnen og heller oppi bringebærmoussen. Sett kaken i kjøleskapet i ca. 2 timer til moussen har satt seg. Hel så over geléen og la det sette seg i ytterligere to timer, helst over natten. Som garnityr (pynt) på toppen kan du bruke friske bær og nøtter slik jeg har gjort på bildet.

Legg inn en kommentar