Trykkoking

Jeg fikk trykkoker i hus for to uker siden og har brukt den daglig (med unntak av forrige lørdag) siden. Det har blitt kokt en masse sauser, supper, krafter og gryteretter siden den gang.

Men hva er så en trykkoker? En trykkoker er i utgangspunktet en helt alminnelig gryte, men med et helt spesielt lokk på. Lokket er omsluttet av en gummipakning på på toppen av lokket finnes det minst to ventiler som regulerer trykket i gryta. Vann koker ved 100 grader, men ved å ha på et helt tett lokk bygger det seg opp et trykk på 1 bar. Ved dette trykket øker temperaturen til 122 grader ved fullt trykk og kokingen går derfor opp til 70% fortere.

Det kanskje største argumentet for å kjøpe seg en trykkoker er nettopp det at alt går så mye fortere enn tradisjonell koking. Det tar f. eks. en drøy time å koke en helt vanlig kylling i en vanlig gryte, men med en trykkoker er den gjennomkokt på bare 15 minutter. Å koke medium store poteter er gjort på 5-7 minutt og tomatsausen som jeg pleier å koke i en time trenger nå bare 15 minutter før den er ferdig.

At trykkoking tar bedre vare på næringsstoffene i grønnsakene du koker er en påstand om ofte brukes om trykkoking. Jeg har ikke lest nok om trykkoking enda til å gå god for den påstanden, men noen næringsstoffer som f. ek.s C-vitamin er jo ganske følsomme for varme. Du kan lese mer om dette temaet i et intervju med Dr. Kantha Shelke som er gitt til matbladet Eeating well:

www.eatingwell.no

Men for en som liker å bruke god tid på kjøkkenet så er faktisk ikke tidsaspektet ved trykkoking det viktigste. Det aller viktigste når det gjelder mat har alltid vært og vil alltid være smak og det er her trykkokeren leverer i bøtter og spann. Den intense varmen og det at dampen og aromastoffene i maten ikke får slippe unna utgjør virkelig en stor forskjell i forhold til vanlig koking og det er det som har gjort at jeg har blitt helt forelsket i trykkokeren. Jeg har aldri smakt en så intens og umami-spekket smak som den tomatsausen jeg lagde for en ukes tid siden.

Jeg kommer tilbake til trykkoking i form av oppskrifter en annen gang, men i mellomtiden vil jeg gjerne høre om dine erfaringer med trykkoking ;-)

Jeg anbefaler dette også:

10 comments

 1. er ikke 1 bar litt lavt? Atmosfærisk trykk er noe sånt som 1.01 bar, så da oppnår denne maskinen lavere trykk enn omgivelsene?

 2. Hei!

  Takk for god blogging! Så spørsmålet: har en trykkoker men brukermanualen er så omfattende at jeg ikke har brukt den ennå (2 år) nå. Har du noen forenklende råd, og et det så «skummelt» som det høres ut som (forsiktighetsregler).

  Takk fra Tea

 3. Jeg tenkte jeg skulle ønske meg trykkoker til Jul, men ser at det fins veldig mange ulike typer der ute. Derfor lurer jeg på hvorfor du endte opp med akkurat den du har? Og ca pris?

  Hilsen Jeanette:)

 4. Hei,

  ser du trekker spesielt frem tomatsaus kokt i trykkoker. Blir ikke den tomatsausen i så fall temmelig rennende? Normalt vil man vel la tomatsausen stå og putre en time eller to uten lokk, for å dampe bort mye av vanninnholdet. Med trykkoker får du vel ikke til det?

  1. Jo, den blir forholdsvis rennende, men ikke sånn at det er noe problem å bruke den til pasta eller pizzasaus. Jeg har alltid redusert tomatsausene ganske mye og jeg gjør det fremdeles av og til etter at jeg har gitt den en liten omgang under trykk. Men jeg pleier som regel å bruke stavmikseren på tomatsausen og da er det ikke noe problem med konsistensen etterpå…

 5. Sykt interessant å lese, aldri brukt trykkoker men dersom man i en ellers hektisk hverdag kan lage maten raskere, bedre og beholde flere næringsstoffer kan jeg fatte hvordan jeg skal kunne vente til neste lønning…..

  Skal forresten bli moro å se på torsdag hvor raskt du og god fårikålen blir!

  Kanonblogg!

  1. Takk, bukker, nikker, neier og snur meg omkring ;-)

   Gleder meg til å trykkoke fårikål med deg på torsdag – du skal få en times forsprang ,-) hehe

 6. Kjøpte trykkoker rett før jul og har prøvd den på litt av hvert og er hel frelst, før pleide vi og si at forikål er best dagen etter men ikke nå lenger. Det denne kokeren gjør er helt fantastisk, jeg har en hoved regel når det gjelder kjøtt ogdet er små biter 15 min store biter 45 min slik som pinnekjøtt og forikål. Fersk suppe,gryteretter 15 min. Jeg sier bare en ting, løp å kjøp.

Legg inn en kommentar