Dessert

#319: Deilig eplegrøt på 7 minutter!

Etter å ha fått trykkoker i hus for noen uker siden er det stort sett det det har gått i her i huset siden. Det er jo spesielt det at trykkoking går så enormt mye fortere enn konvensjonsell koking som gjør dette så spennende. I går var tiden kommet til eplegrøt nok engang innfridde trykkokeren forventningene. Eplegrøt har jeg ikke intrykk av at det er så mange som lager lenger, men det må dere bare begynne med så fort som mulig.

Min oppskrift er uten sukker i utgangspunktet, men du kan jo godt søte den litt med sukker hvis du synes det er nødvendig. Den franske mesterkokken Michel Roux anbefaler å koke eplesaus med både skall og kjernehus, så da har jeg overført dette prinsippet til eplegrøten. Resultatet er en mye mer smaksrik grøt og en grøt som er mye mørkere i fargen enn det man er vant med i eplegrøt.

Jeg beregner to store eller tre små epler per person og koker eplene i eplejuice fremfor vann. Jeg er jo en hund etter krydder så jeg benytter anledningen til å krydder krydder også her. Mine tre favorittkrydder (hvor for seg) til eplegrøt er vaniljestang, kanelstang og stjerneanis.

Til en familie på fire trenger du da:
8 store eller 12 små epler
2,5 dl eplejuice (bruk mer hvis du ikke bruker trykkoker)
1 kanelstang

Del eplene i like store biter (husk å ikke ta med stilken. Kok opp eplejuicen, hell oppi epleblitene og kanelstangen og la det koke under maks trykk i 7 minutter. Husk å følge bruksanvisningene til din trykkoker i forhold til bruk og avkjøling av gryta.

Nå er eplebitene faktisk gjennomkokt og du kan lage deilig purert eplegrøt med å bruk en stavmikser. Vil du ha det ekstra fancy kan du bruke en stamikser og purere eplene til du har en helt jevn blanding.

Utrolig nok tar det tilsvarende nesten 25 minutte å lage med vanlig gryte – så her er det mye til å spare, folkes!

Lykke til!

One Comment

  • Solveig Håbetsås

    Hei,
    jeg kaller det eplemos og ikke eplegrøt. Men prinsippet er vel det samme. Jeg skrelte eplene og delte de i 4 biter. Fylte trykkokeren opp til merket og hadde oppi kanskje 2 dl eplejuice, Så kokte jeg eplene i ca 7 minutter og kjølte lokket ned under rennende vann. Jeg hadde trodd at det skulle være noen biter av eplene, men de var kokt helt til mos. Så da var det bare å ha i litt sukker og avkjøle hele stasen. Aldeles nydelig var det!
    Muligens jeg koker neste porsjon litt kortere, for jeg synes det er godt med litt biter i mosen.

Legg inn en kommentar