Utstyr

#320: Aeropress

Foto: Aeropress.com
Foto: Aeropress.com

Nok en gang kan vi glede oss over et gjesteblogginnlegg fra Mats Høilund. For noen uker siden kunne vi lese om hans besøk på Maaemo og denne gangen har han skrevet en meget grundig produktanmeldelse av Aeropress kaffebrygger.

Jeg har mine øyeblikk når jeg tenker i mitt stille sinn at jeg holder på å miste grepet med virkeligheten og har blitt altfor nerdete i forhold til mat. Eksempler på slike øyeblikk kan være når jeg lager 4 forskjellige sjokolademousse på en kveld for å se hvilket kakaomasseinnhold i sjokoladen som får det til å smake best. Å lage 8 kopper kaffe etter hverandre for å se hvilken kverningsgrad som smaker best i forhold til ekstraheringstid er også blant det mer nerdete jeg gjør av og til. Det toppet seg kanskje litt i forrige uka da jeg cognac-marinerte hele kaffebønner for å så flambere dem bare for å se hvordan det smakte (det smaker nydelig, forresten).

Poenget mitt er at jeg vet at det er mange andre matnerder det ute, det er bare ikke så ofte jeg får truffet noen av dem. Mats Høilund er minst like nerdete som meg – antakeligvis enda mer, hvis jeg skal være helt ærlig. Slikt blir det gode blogginnlegg av, så da sier jeg bare: Snurr film!

Så Grusomt Stygg – så genialt velfungerende

Du har kanskje sett den før? Stående på en hylle i en Kaffe-bar, eller portrettert  i en inntetsigende, tilfeldig omtale på internett? ( Snakk om å skyte seg selv i foten..men men)

Den består av tre deler:
Bunndelen består av en sort avtagbar filterholder i plast, toppdelen er et stempel med en gummipakning og midtdelen er en tom plast sylinder. Teknisk sett en stor sprøyte, hvor nålen er byttet ut med ett kaffefilter. Det kan sies å være en variant av en  presskanne, med den vesentlige forskjellen at du i tillegg presser kaffen gjennom ett filter. Det oppstår også et langt høyere trykk enn det gjør i en presskanne, og man ekstraherer langt mer smak. Filteret, som også er mye finere enn i en presskanne, tillater deg også å bruke finere malingsgrad på kaffen, og dermed lavere temperatur på vannet, som fører til mindre bitterhet i kaffen.

Etter min mening gir dette et genialt bra resultat, hvor du få hentet ut masse smak, og ender opp med en rund og fyldig kaffe.

Den er blottet for bitterhet og usmak, samtidig som du får en ren og lett munnfølelse grunnet filtreringen. Det beste fra begge verdener.

Foto: Aeropress.com

Du kan nyte godt av de friske florale, rene og “crispe” kaffekoppene til frokost og tidlig på dagen, gjerne med en vasket Kenyansk eller Etiopisk kaffe og gå over til en bløtere, rundere, aromatisk kopp full av krydder, melasse og nougat toner, når du vil kose deg foran peisen eller etter middagen, (gjerne til dessert) ved å velge en bærtørket Brasillianer.

Den generelle “mellomtingen” Aeropressen leverer mellom ren,syrefrisk og floral, samtidig som den er rund,bløt og fyldig, gjør den perfekt i stort sett alle situasjoner, til alle annledninger, til alle typer kaffe, og til all slags føde.

Fordeler og ulemper

Den kan kjøpes hos Tim Wendelboe, både på Grünerløkka og i nettbutikken, Kaffabutikk eller Stockfleths ,hvertfall på Sandvika Storsenter  (sikkert en drøss andre steder også, men dette er de stedene jeg vet kommer på nå,her jeg sitter med nesa i bunnen av en kopp Canaa Natural fra kong Wendelboe selv).

Den koster da i underkant av 500,- og man får med Alt man trenger i pakken, og selvfølgelig et par ting man ikke trenger i tillegg. Både måleskje, trakt, rørepinne,filterholder og 350 filtere følger med, så her har du nok filtere til mange hyggelige kaffestunder.  En annen løsning er å kjøpe fra for eksempel England på Ebay, til under 200.- for å slippe toll. Da ender du opp med en pris på 245,- alt i alt ink frakt, klar til å hentes ved nærmeste postkontor.  (artikkelforfatter kjøpte sin første hos wendelboe, så fire til på Ebay for halve prisen, en til backup og de andre som gaver )

Det er Mange andre fordeler med Aeropress i tillegg til at den er rimlig.  Den er jo først og fremst veldig enkel i bruk (kommer nærmere inn på dette straks), den lager god kaffe forholdshvis raskt, den er liten og solid, lett å frakte med seg om man skal på ferie eller lignende og den er veldig enkel å rengjøre.

Når du har presset “sprøyta” helt sammen, tar du rett og slett av filterholderen i bunn, og presser ut pucken med kaffegrut. Så er det bare å skylle tuppen og filterholderen i vann, og den er klar for en ny runde. (insiden er allerede ren, under pressingen renser den seg selv). I tillegg lager den en særdeles god kopp kaffe i 99 prosent av tilfellene, og om du er ett par grader off på vanntemp, eller et gram unna på kaffen, så er den fortsatt tilgivelig nok til at resultatet i koppen blir velsmakende. Du får også en helt ren kaffe uten grums og uklarheter, som ikke er til å unngå i en tradisjonell presskanne (eller kokekaffekanne).

Negative sider vil jeg si det er få av. Men man trenger jo en ekstern vannkilde (vannkoker), om det kan kalles et minus?  Men det største aberet med denne duppedingsen er at den lager en kopp kaffe.  Èn kopp kaffe.  Ikke verdens beste løsning om du har ti personer rundt bordet med andre ord, da er den plutselig ikke rask lenger. Men til de anledningene har man jo v60chemexkokekannepresskanne og moccamastere. Når det er sagt, så kan med litt trening hele prosessen ta kun ett minutt, så noen sekunder rengjøring før du kjører i gang på nytt, så det ER mulig å lage større runder også, det krever bare litt øvelse for å få det unnagjort raskt ;)

Hvordan Brygge Kaffe med Aeropress

Det er like mange oppskrifter og fremgangsmåter som det er baristaer i verden, så jeg velger kun å presentere noen grunnprinsipper. Resten har du Google til. Og på http://www.brewmethods.com/ er det mange gode fremgangsmåter for både aeropress og alle andre bryggemetoder.

Kort forklart så består prosessen i å fylle kammeret med nykvernet kaffe, fylle opp med vann, røre og presse. Det er her to skoler. “inverted” og “vanlig” metode.
I den vanlige metoden skrur du på filteret (selvfølgelig skylt) og setter aeropressen over koppen eller hva enn du velger å presse kaffen over i. Her er en video  fra Tim Wendelboe, som demonstrerer den tradisjonelle metoden http://timwendelboe.no/resources/brewing-guide/aeropress/

I “inverted”  metoden, gjør du klar filteret og legger det til side. Du setter så toppdelen en cm inn i midtdelen, så det er tett, og setten aeropressen opp ned før du fyller kaffen i kammeret. Her en en liten videosnutt som demonstrerer  metoden: http://vimeo.com/14909960

Personlig sverger jeg til inverted metoden. Grunnen til det er hovedsakelig at det ved vanlig metode, vil begynne å lekke underekstrahert kaffe gjennom filteret før du er klar til å presse, og i tillegg at du kan røre med en hvilkensomhelst gjenstand, istedenfor den tillhørende rørepinnen, uten å være redd for å skade filteret i bunn.

Jeg bruker som sagt utelukkende inverted metoden, og her er min nåværende favoritt resept:
(en god grunnresept for alle å lære seg, så kan man leke med kverningsgrad, vanntemp,  kaffedose og ekstraheringstid for å finne sin favoritt )

14 g nykvernet kaffe, mellom filter malt og espresso malt (fineste malingsgrad på Wilfa CGR1)
200g vann,  92 grader celsius.
Ett minutt ekstraheringstid.

Altså: Gjør klar filteret i filterholderen, skyll det og legg det klart.
Monter Aeropressen opp ned, og finn frem en passende kopp.
Kok opp vann og forvarm både aeropress og kopp. I mellomtiden kverner du kaffe.
Tøm ut varmevannet fra aeropressen og koppen, og hell den nykvernede kaffen i kammeret.
Sett den på en vekt, og fyll opp med 200g vann som holder rundt 90 grader (2 dl, om du ikke har vekt)
Rør to tre ganger for å passe på at all kaffen er i kontakt med vannet, og sett en Timer på 60 sekunder.
Når 50 sekunder har gått, rører du et par ganger, skrur på filteret og snur aeropressen over på toppen av den utvalgte koppen din. Det lønner seg å holde i begge delene, så man er sikker på at man ikke dekker kjøkkenbenken med kaffe  (det har aldri skjedd meg, men jeg har hørt om det) Press så, sakte og bestemt kaffen ned i koppen. Pressingen bør ta ca 20 sekunder, men her er det greit med litt slingringsmonn.

Du har nå en rykende fersk, perfekt og velsmakende kopp kaffe foran deg. Da gjenstår bare rengjøringen, som nesten allerede er unnagjort. Fjern filter delen, og press kaffe-pucken rett i søpla. Skyll filterholder og bunndelen under vannkrana, og den er klar til bruk på ny. (jeg pleier å rense min ordentlig  en gang i uka, ved å legge den i vaskekommen, fylle opp med varmt vann og en Cleandrop tablett).

Jeg må jo nesten nevne, at i oppskriftene fra produsentens side, står det stort sett forklart en helt annen metode, ved at man brygger ett sterkt espressomokka lignende konsentrat, og topper opp med varmt vann til en americano. Dette blir for øvrig ikke praktisert av en eneste   jeg vet om som bruker aeropress, så den metoden kan vi legge til side. I hvert fall til en-kopps brygging. Men det KAN komme godt med om man skal brygge større doser kaffe til flere personer. Man kan da lage en firedobbel “espresso” og toppe opp med vann, så har man servert 4 personer på null komma niks.

Det er også en god taktikk om man skal ha seg en iskaffe. Man presser da en dobbel “espresso” direkte opp i en shaker med is og rister grundig. Varmen smelter da is nok til å “tynne den ut”, og du sitter igjen med en godt dosert og deilig oppfriskende iskaffe.

Konklusjon
Aeropressen er en ganske så genial kaffebrygger, som lager EN knakende god kaffekopp, raskt og enkelt. Den  er solid, plassbesparende og rimlig. Stort mer kan man vel strengt tatt ikke be om. Jeg tyr kun til v60 eller stor presskanne om jeg har gjester, for enkelhetsskyld, eller om jeg rett og slett har lyst på en avveksling. Men gang på gang vender jeg tilbake til aeropressen, fordi den gjør det den skal. Hver eneste gang.

Jeg skjønner hvis du kanskje blir litt skremt når jeg skriver vannmengde målt i gram, og bruker ord som ekstraheringstid og malingsgrad. Men sannheten er, at om du kun kjøper og kverner kaffen ferdig i butikken, istedenfor å kverne selv, bruker måleskjeen som følger med istedenfor en mikrogramvekt med 0,1 g presisjon, og prøver deg frem litt med vannivået i kammeret, kan du lage fantastisk kaffe, totalt uten å “Nerde” det til, som jeg og alle andre kaffeinteresserte fort har en tendens til å gjøre. (glemte jo å nevne hardhet og mineralinnhold i vann, luftfuktighet og barometertrykk for eksempel)

Jeg håper med dette at terskelen er senket såpass at du løper ut sporenstraks og går til innkjøp av denne vidunderlige bryggeren! (og en Wilfa CGR1 kvern da selvsagt, men det har du jo sikkert fra før??)

Den blir en trofast følgesvenn. Det kan jeg love deg.

 

Skrevet av

Mats L. Høilund (@matshoilund)

10 Comments

 • Maria

  Hei! Jeg eier selv en Aeropress, og er veldig fornøyd med resultatet den gir. Men, er det bare jeg som synes det er ganske mye kaffe man bruker per kopp? Om man drikker noen kopper om dagen, forsvinner vel lageret ganske kjapt?

 • Maria

  Jeg har selv en Aeropress, og synes den er både praktisk og lager god kaffe når man trenger bare en kopp. Men, er det bare jeg som synes at det er ganske mye kaffe å bruke på kun én kopp? Kanskje jeg er fastlåst i det å koke traktekaffe, men jeg synes kaffelageret minker uhorvelig raskt ved bruk av denne i sammenligning…

 • Mats L Høilund

  personlig bruker jeg oftest samme dosering, som jeg gjør med andre bryggemetoder :) så for min del går det heller MINDRe kaffe med en aeropress, da jeg lager en kopp, istedenfor en halvliter hehe

 • gro

  Hatt min aeropress i 5 dager nå….og eg er SÅ fornøyd! Har prøvd m flere kaffetyper, forskjellig mengde vann. Neste skritt nå er å kjøpe kvern og hele bønner;) det holder forhåpentligvis m en liten, enkel og billig kvern? NESPRESSO maskinen som har vært trofast følgesvenn i mange år har fått ferie…..bare synd eg akkurat har fylt opp kapsellageret;)

 • Kolbjørn

  Har hatt denne i mange år nå, helt siden 2008 vil jeg anta. Sykt billig på ebay ;) Genial sak!

  Jeg har hatt tid til å bruke den en del med forskjellige kaffsorter og hvordan de er malt. For å unngå å bruke mye kaffe per kopp, har jeg funnet ut at det er best å legge i 2 filtere i bunnen og la kaffen trekke i noen min før presser den igjennom.

  Ofte gjør jeg det på denne måten uten å bruke pressen også. Setter den på før dusjen, når jeg er ferdig på badet står den der ferdig trukket og nydelig.

  Har en Nespresso maskin også, har hatt en nespressomaskin siden 2005 også, denne har blitt mindre og mindre brukt siden jeg fikk denne. Nå er det stortsett bare ved middager osv at den blir brukt. Aeropressen er relativt upraktisk til å lage mer enn en kopp kaffe…

 • Vidar

  Hei! Flott artikkel!

  Når det gjelder spørsmålet om mengde kaffe, så bruker man gjerne samme forholdet mellom kaffe og vann som ved traktekaffe. Ca 60-65g pr liter, eller 1/16. Hvis kaffen blir for «tynn» kan du justere med malingsgrad og bryggetid.

  Gro: kjøp en kvern som «knuser» kaffen. IKKE en med blader! En bladkvern kutter opp kaffen, og resultatet blir veldig ujevnt! Da blir deler av kaffen overbrygget og andre deler underbrygget.
  «Wilfa Malt» er en veldig bra kvern!

 • Mats

  Jeg bruker slltid aeropressen min oppned også, men måten den vendes på i videoen virker litt grisete. Jeg setter alltid koppen min oppned på toppen av filteret før jeg snur den. Hvis jeg bruker en espressokopp setter jeg takten i mellom først. På denne måten har jeg aldri hatt noe søl.

 • Morten

  Har nettopp bestilt meg en, og gleder meg til å prøve. Har fra før et stort lager av vanlige kaffefiltre til trakter, og lurer på om jeg kan klippe til to aerofiltre fra hvert av disse? Antar det er samme type filterpapir i begge…?

  • Hobbykokken

   Ja, det går forholdsvis fint, ihvertfall i forhold til selv filteret. Du må imidlertid være pinlig nøyaktig nå du klipper for å unngå at kaffegruten kommer ned i kaffen ;-)

Legg inn en kommentar