Bakst

#324: Gulrotkake med et lite matkjemi-tips

Gulrot er fantastisk godt og er en kake som vår datter på 5 år er veldig glad i – både å spise og ikke minst å lage. Jeg har denne oppskriften fra Sverre Sætres fantastiske bakebok «Den store kakeboka«, men jeg har i kjent stil endret litt på den. Jeg er mer glad i krydder enn det Sætre er i tillegg til at jeg har mindre melis i kremen for å få frem syren fra sitronene litt bedre.Du trenger følgende ingredienser:

Gulrotkake:
500 g gulrøtter
5 egg
600 g sukker
3,25 dl soyaolje
360 g hvetemel
1 ss bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts muskatnøtt, malt
1 ts ingefær, malt

Krem:
100 g kremost naturell
100 g smør
150 g melis
revet skall og saft av 1 sitron

FREMGANGSMÅTE:
Riv gulrøttene fint og bland med egg, sukker og olje. Rør så inn det tørre. Hell i en bakepapirkledt liten langpanne og stek ved 180 grader i ca 30 minutter. Avkjøl.
Pisk kremost, smør og melis til en glatt krem. Rør inn sitronsaft og finrevet sitronskall. Bre kremen over kaken og pynt evt med litt revet gulrot eller sitron/appelsinskall.

Matkjemi-tipset
Dere som har spist eller lagd mye gulrotkake opp gjennom har sikkert sett at gulrot-bitene blir grønne av og til. Når man ser grønnfarge på en gulrot er det fort gjort å tenke at dette er ekkelt og at det har begynt å råtne, men det er det sannsynligvis ikke. Fargestoffet i gulrot, karoten, er veldig følsom for endringer i ph-balansen i det den blir blandet med og siden bakpulver er basisk får man altså en reaksjon som gjør at den skifter farge til grønt. Dette unngår du ved å vende gulrøttene i melet først, slik at det ikke kommer i direkte kontakt med bakepulveret. Vips! Problemet er løst ;-)

 

Lykke til!

5 Comments

 • Anne Brith

  Nå lærte jeg noe nytt i dag :) Takk for tips. Jeg har også lagt min elsk på denne oppskriften men jeg bruker smør og margarin i stedet for sojaoljen :) Smøret gir en god smak og margarinen sørger for god bakeegenskaper :)

  Kjempegøy å få litt tips til baking også på slike blogger:) Stå på :) Hilsen Anne Brith @villaperlesukker

 • Kine

  Hei! du har i oppskriften skrevet at «saften og skallet av en sitron» skal i glasuren, men i selve fremgangsmåten skriver du «saften og skallet av en appelsin»? hva skal brukes?:) Fin blogg forresten.

 • QHelen

  Hej
  Fin blogg :)
  Kakan verkar mycket god. Ser att man ska blanda ihop alla ingredienserna.
  Man ska alltså inte vispa och socker?

  Hälsning Helen

Legg inn en kommentar