Trykkoker

#326: 2012: Trykkokerens år

9. oktober 2011

Det er to måneder igjen av året, men allerede nå kan man se hva som har vært de store trendene i matbloggverdenen i 2011. Cupcakes, cake-pops og andre flotte bakverk er fremdeles populært og bloggere som Villa Perlesukker og Passion for Baking leder oss med stødig hånd gjennom søtsakenes fantastiske verden. Den presisjonen og kreativiteten som utvises er er helt fantastisk og så lenge alle som driver med dette husker at god smak alltid er viktigst, kommer dette bare til å bli mer og mer populært i Norge.

For meg er det imidlertid en trend som jeg personlig har satt stor pris på i 2011 og det er Jim Laheys «No-knead bread». Jeg er litt usikker på om jeg vil fortsette å kalle det for det, men eltefritt grytebrød er uansett en veldig god oversettelse.

Det er Ina, som har den fantastiske bloggen matpaabordet.com, som skal ha mye av æren for at vi alle sammen har funnet frem de nedstøvede Le Creuset-grytene våre og begynt å bake eltefritt brød. På bloggen sin viser hun oss et uttall varianter og har inspirert flere tusen mennesker over hele landet til å prøve seg på dette fantastiske brødet. Journalister følger i større og større grad med på matblogger og jeg sendte varme tankter til Ina for noen uker siden da VG skrev om brødet i lørsdagsbilaget sitt.

Ina har stått på som bare det og har nærmest egenhendig skapt en trend i Norge og inspirert av henne har jeg satt meg som mål og gjøre det samme i 2012. Jeg er nemlig nyfrelst bruker av trykkoker og vil bruke mye tid og krefter i tiden fremover for å få andre til å se (trykkoker) lyset.

Trykkokere er ikke noe nytt og ble oppfunnet av den franske fysikeren Denis Papin i 1679. En trykkoker er i utgangspunktet en helt vanlig gryte, men den har en gummiring og noen ventiler i lokket som gjør at dampen fra kokingen ikke slipper ut slik at det dannes trykk i gryta. Ved dette trykket stiger vannets kokepunkt til 121 grader og når maksimalt trykk er nådd vil den da ventilen slippe ut litt av trykket slik at kjelen ikke eksploderer.

Den mest umiddelbare fordelen med en trykkoker er at det går 70-80 % fortere å tilberede mat i den. Til våre gjesters store forundrelse kunne vil altså servere en helt perfekt lapskaus med deilig mørt kjøtt etter bare 20 minutters koking forrige helg. Lapskaus, chili con carne og Boeuf Bourginon på 20 minutter gjør det mye lettere å la posesuppene bli der de hører hjemme: i butikkhyllene.

Men, det viktigste når det gjelder mat er tross alt smaken og her leverer trykkokerne varene i bøtter og spann. Kombinasjonen høy varme, trykk og det at dampen i liten grad slipper ut gjør at alt smaker mye bedre også. Jeg har aldri fått så mange komplimenter for gryterettene mine som etter vi begynte med trykkoker her i huset.

Dessverre har trykkokeren fått et litt dårlig rykte opp gjennom fordi at det har vært noen ulykker med dem. Ting under trykk skal man ta alvorlig og det er ikke til å stikke under en stol at det er et visst potensiale for fare her. Som jeg skrev tidligere har trykkokere eksistert i over 300 år og spesielt nå i de siste årene har trykkokerne blitt veldig gode og ikke minst trygge. Det er så mange ventiler og sikkerhetsordninger nå at eventuelle problemer som har vært med trykkokere nå er løst. Jeg er tross alt en stille og rolig familiefar som ikke kunne drømt om å ha noe på kjøkkenet som var farlig for meg eller familien.

Jeg sparker med dette i gang trykkokerens år litt for tidlig og oppfordrer alle til å komme med spørsmål i kommentarfeltet hvis det er noe dere lurer på. Vi er en liten gjeng på twitter som ofte diskuterer trykkoking og jeg oppfordrer deg til å opprette en gratis konto der (hvis du ikke allerede har gjort det) og bli med på diskusjonen. Trykkoker-entusiaster på twitter er:

@matshoilund
@ThomasSKUM
@UnaBK
@StHanne
@Kokebokprosjekt
@kljostad

Viva la revolucion!

You Might Also Like

51 Comments

 • Reply
  Kim Schulz
  9. oktober 2011 at 07:55

  Hej,
  En lille hilsen her fra Danmark hvor jeg selv bruger min trykkoger flere gange hver uge. Der bliver laver fond, kylling, oksekød, og meget andet. Jeg håber selv på at trykkogeren kan slippe af med dens dårlige ry, så folk kan få øjnene op for hvor fantastisk et stykke værktøj den er.

  Alt godt,
  Kim Schulz
  grillkokkerier.dk

  • Reply
   olav-birkeland
   9. oktober 2011 at 08:56

   Helt enig, Kim! Du er hjertelig velkommen til å gjestebloggene dine favoritt trykkkoker-oppskrifter her hos meg ;-)

 • Reply
  Tove Halse Digernes
  9. oktober 2011 at 07:55

  Så artig at du skriv om trykkokarar, Olav! Begge bestemødrene mine brukte trykkokarar når dei laga mat. Eg har vokse opp i trykkokarverda og er svært van med å bruke det i matlaginga. Vi brukar den til det mest: poteter, kjøt, pinnekjøt og mykje, mykje meir. Eg er snart 40 år og i mi familie har dette altså vore ei av dei viktigaste brikkene i matlaginga sidan lenge før eg var fødd.

  Til mi store sorg måtte eg gi vekk trykkokaren min då vi bytta til induksjonstopp og så har eg ikkje kjøpt meg ein ny. Kan hende eg vert nøydd til det no! Det aller beste med trykkoking er at den måten å lage mat på tek betre vare på næringsstoffa i maten, i tillegg til at det går forrykande fort – noko som er ein stor fordel i ein hektisk kvardag…

  Tusen takk for at du belyser trykkokaren sine fantastiske eigenskapar!!!

  God søndag til deg og dine!

  • Reply
   olav-birkeland
   9. oktober 2011 at 08:57

   Så gøy! Jeg har virkelig troen på at vi skal klare å få trykkoker opp og frem i året som kommer ;-)

 • Reply
  May Kristin
  9. oktober 2011 at 08:10

  Tro om en trykkoker burde være årets julegaveønske? Eventuell en investering for studenten. Høres i grunn veldig økonomisk ut å lage mat på denne måten. Har du noen erfaringer med forskjellige typer? Er det slik at pris = kvalitet osv? Merker at du plutselig ble til trykkokerguruen nå :P

  • Reply
   olav-birkeland
   9. oktober 2011 at 09:02

   Hei!

   Jeg har dessverre ikke erfaring med andre trykkoke med andre enn min egen, som er er WMF Perfect Plus 6,5 liter. De jeg har diskutert trykkoking med på twitter har imidlertid trykkokere som koster alt fra 600 kr (IKEA) og opp til 2000 kroner (WMF) og alle virker å være like fornøyd ;-)

   Jeg tror ikke pris og kvalitet har noen særlig stor sammenheng når det gjelder gryta evne til å gi riktig trykk, men hvis du skal bruke den som vanlig gryta så har det vel det. I en dyrere gryte er det høyere kvalitet på stålet og det gir seg utslag i større evne til å lede varme og hvor lett noe brenner seg fast. Søk på trykkoker på delius.no eller tretti.no, så finner du noe bra i alle prisklasser ;-) Men bare for å si det igjen: De som har IKEA sin variant til 600 kr er veldig fornøyd ;-)

   • Reply
    May Kristin
    9. oktober 2011 at 10:17

    Tusen takk for tips! Veldig kjekt med innspill, særlig når man ikke har peiling i det hele tatt. Men jeg liker tanken på kortere tilberedningstid og mer smak :)

   • Reply
    Anders
    15. oktober 2011 at 11:57

    Stål er vel stort sett like dårlig til å lede varme, uansett pris. Og like ille når det gjelder å sette seg fast til alt mulig.

 • Reply
  lizthetailor
  9. oktober 2011 at 08:20

  Jeg kjøpte min trykkoker, en treliters fra Hackman for 10 år siden for å forenkle matlagingen da mellomste skulle begynne på skolen. Primært skulle jeg ha den for å koke poteter på kort tid (går på 7-8 minutter). Den er, som Olav skriver, perfekt til gryteretter så det eneste jeg angrer på er at jeg ikke investerte i en større. Dels har man lyst til å koke store mengder når en trykkoker, dels har proporsjonene på en matrett forandret se på 10 år. Da spiste man gjerne en større mengde kjøtt. Nå er det mer vanlig med mye grønnsaker til en mindre mengde kjøtt, og grønnsakene fyller et mye større volum. For øvrig har både gummi og ventil holdt seg feilfrie trass 10 års flittig bruk. Jeg vasker som oftest lokket for hånd, og skulle lokket gå med i oppvaskmaskinen skrur jeg av ventilen og gummilisten.

  • Reply
   olav-birkeland
   9. oktober 2011 at 09:03

   Wow – 10 og like bra? Jeg har lurt på hvor lenge den gummilista holder – ti år er jo veldig bra ;-)

 • Reply
  Kjell Ljøstad
  9. oktober 2011 at 08:29

  Hei!

  Som Trykkokerentusianst selv, stiller jeg meg 100% bak dette initiativet. Jeg må imidlertid arrestere deg når det gjelder vitenskapen bak trykkokeren. Ved en Bahr trykk (normalt trykk ved havoverflaten) vil rent vann koke med en temperatur på 100 grader celsius. Tar du deg en tur opp på fjellet, der trykket er lavere, vil vannet koke ved lavere temperatur. Derfor vil man trenge lenger tid på å koke ting som egg og poteter.

  Tilsvarende vil vannet koke ved høyere temperatur når trykket øker. Så det er ikke dampen som får ting til å koke fortere, det er trykket som får vannet til å koke med høyere temperatur. På de fleste trykkokere er det mulig å stille inn forskjellig trykk/koketemperatur. Ventilen vil da slippe ut damp når trykket inne i kjelen blir for høyt. Det er derfor den ikke eksploderer.

  En annen måte å påvirke koketemperatur på, er salt. Har du salt i vannet vil det koke ved høyere temperatur, avhengig av hvor mye salt man har i.derfor har mange salt i vannet for å få egg og poteter til å koke fortere. Tilsvarende vil salt også påvirke frysepunktet til vann. Det er derfor man salter veiene om vinteren, for å få isen til å smelte.

  • Reply
   olav-birkeland
   9. oktober 2011 at 08:33

   Takk skal du ha, Kjell! Kjenner at jeg ikke burde skrive ting jeg i utgangspunktet er ustø på tidlig en søndags morgen ;-) Nå som jeg har våknet litt skal jeg sette meg ned i dyp konsentrasjon og omformulere meg ;-)

   • Reply
    Kjell Ljøstad
    9. oktober 2011 at 08:46

    He he!

    Som avdanket vitenskapsmann er jeg nok mer enn normalt interessert i akkurat slike ting. Det var hakket før jeg begynnte å forelese om den molale frysepunktnedsettelseskonstanten. Og ja: den finnes!

  • Reply
   Henrik
   9. oktober 2011 at 08:39

   Ja, salt øker koketemperaturen, men du trenger ganske mye salt for å få noen merkbar økning. Tror det er snakk om ca 1 grad økning i koketemperaturen per 60 gram salt på 1 liter vann. Skal du koke poteter på 105 grader, må du altså ha en saltløsning med 300 gram salt per liter vann… Med egg spiller det kanskje ikke så stor rolle, men poteter kokt i så mye salt tror jeg kanskje ikke jeg ville satset på.

   • Reply
    lizthetailor
    9. oktober 2011 at 09:29

    Og så blir potetene seige om en koker dem med salt.

   • Reply
    Kjell Ljøstad
    9. oktober 2011 at 16:17

    For så vidt et godt poeng. Det skal en del salt til for å øke temperaturen. Og som neste innlegg sier, så kan potetene bli seige, dersom de er skrelt før du koker dem. Selv bruker jeg ikke salt i vannet, annet enn til Pasta, der jeg har forstått at det er med på å drive noe av stivelsen ut av pastaen.

 • Reply
  Ina
  9. oktober 2011 at 10:32

  Morsomt å lese. Jeg lar meg gjerne overtale til å bli kvitt fordommene mine mot ting jeg ikke er kjent med. Jeg har sagt tidligere at jeg elsker følelsen av å lage mat over tid og at jeg er ørlite skeptisk ting som høres for godt ut til å være sant, men jeg skal absolutt gi det et forsøk. :) God søndag til deg.

 • Reply
  Matentusiasten
  9. oktober 2011 at 10:46

  Hvor mye koster en god trykkoker? Og hvordan er det med sikkerhet? Har hørt noen skrekkhistorier, nemlig.

  • Reply
   olav-birkeland
   9. oktober 2011 at 11:07

   Hei!

   De koster vel rundt 1000 kroner ser det ut som. De billigste fra bl. a. IKEA ligger på rundt 5-600 kroner og jeg har inntrykk av at folk liker dem veldig godt. Min er en WMF Perfect Plus til rundt 1800,- kroner, men den kjøpte jeg på tilbud og fordi at jeg er veldig fornøyd med WMF.

   Sikkerheten blir godt ivaretatt med to ventiler og en trykkmåler slik at du kan se når den har oppnådd fullt trykk. Den lager også en veldig klar og tydelig lyd når den har stått med overtrykk for lenge. Jeg har også hørt skrekkhistorier, men disse er som regel veldig gamle og vanskelig å få bekreftet. Hvis man googler trykkokere er det også vanskelig å finne så mange dokumenterte episoder.

   Jeg føler meg i hvertfall veldig trygg og det hadde vært helt uaktuelt å ha den hjemme i huset hvis det var farlig å bruke den…

 • Reply
  ina
  9. oktober 2011 at 14:59

  Ingen tvil om at du får trykkoking til å bli den nye trenden i 2012 Olav – jeg er allerede fristet til
  å gå til ilnnkjøp av en:)
  20 minutter for en perfekt lapskaus – ja takk!!

 • Reply
  Frode Danielsen
  9. oktober 2011 at 16:26

  Du gjør en veldig god innsats med å øke interessen for trykkokere, Olav! Har sett dine tweets om dette og blitt litt nysgjerrig, men har tenkt at det er en relativt dyr ting. Du nevner flere som er fornøyd med Ikea sin til 600, men når jeg sjekker ikea.no nå ser det ut som den kun koster kr 449 med volum på 6l. Om dette er den folk er fornøyd med høres det jo ut som et skikkelig røverkjøp!

  • Reply
   olav-birkeland
   9. oktober 2011 at 17:12

   Takk for det ;-) Gøy at den er enda billigere, det er vel denne det er snakk om:

   http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/10191476/

   Jeg ser imidlertid at de reklamerer for at den kan redusere koketiden med opptil 50%. Det er på en måte en etablert sannhet at trykkokere (ved 1 bars trykk) reduserer koketiden med 70%, så da har de enten skrevet feil eller så leverer denne trykkokeren ikke 1 bars trykk. Det er kanskje ikke så mye å lage ståhei over, men vi nerder legger jo merke til slikt ;-)

   • Reply
    Henrik
    26. oktober 2011 at 08:17

    Hei,

    jeg spurte nettopp kundesupport hos ikea, og fikk følgende svar: Arbeidstrykk 72-88kPa og Sikkerhetstrykk 110-155 kPa.

    Dette er vel noe mindre enn 1 bar, så vidt jeg kan se. Et arbeidstrykk på 88 kPa vil gi en koketemperatur på ca 118 grader, altså ikke nok til f.eks. å ta knekken på botulisme-sporer (som krever ca 121 grader).

    • Reply
     Henrik
     27. oktober 2011 at 10:40

     Eller, forresten, det er vel kanskje nok. Iflg figur 6.4 her:
     http://www.nzifst.org.nz/unitoperations/httrapps2.htm
     holder det å la maten holde 118 grader i under 10 minutter. Så hvis man tar litt ekstra i, og lar hermetikken stå f.eks. en halvtime i trykkokeren på fult trykk, burde man vel være rimelig trygg.

 • Reply
  Henrik
  10. oktober 2011 at 14:27

  Hei,

  har du prøvd å hermetisere med trykkokeren din? Hvis du kommer opp i 121 grader (?) tar du vel knekken på botulisme, slik at man f.eks. kan hermetisere kraft og andre lite sure ting.

 • Reply
  Deilig lapskaus på 20 minutter | Hobbykokken.no
  10. oktober 2011 at 17:09

  […] har erklært 2012 for å være trykkokerens år og det har flere grunner. Det aller viktigste grunnen er mitt oppriktige ønske om at flere […]

 • Reply
  Henrik
  26. oktober 2011 at 14:22

  En liten ting til jeg har lurt på i forb. med trykkokere: Hvordan unngår man at ting svir seg? Man får jo ikke til å røre så mye i maten når den står der og koker? Og da blir det vel fort til at det som ligger på bunnen av gryta kan bli svidd?

  • Reply
   olav-birkeland
   26. oktober 2011 at 15:30

   hehe.. Det lurte jeg også på da jeg begynte med trykkoking. Jeg har trykkokt en hel masse ting i to måneder nå og har bare brent ting én gang. Det var en tomatsaus hvor jeg helte oppi 4 bokser tomater uten å ha i noe ekstra vann. Det har åpenbart ikke vært nok væske for trykkokeren for det svidde seg skikkelig fast i bunnen.

   Hvis man sørger for at det er minimum 2,5 dl vann i vesken når man koker noe, så går det veldig bra. Det største grunnen til at men sjeldent eller aldri opplever at ting brenner seg er at man skrur ned varmen veldig mye når den kommer opp i trykk (tor noen minutter).

 • Reply
  Henrik
  27. oktober 2011 at 10:43

  Lurer på enda en liten ting jeg :-)
  Regulerer trykkokere trykk og temperatur selv når det ønskede trykket er oppnådd? Eller må man hele tiden stå og justere effekten på plata opp og ned for å balansere trykket?
  Så vidt jeg har forstått setter man plata på max i begynnelsen, og så justerer man ned når ønsket trykk er oppnådd. Men må man deretter passe på hele tiden så ikke trykket synker igjen? Eller er ikke dette noe problem i praksis?

  • Reply
   olav-birkeland
   27. oktober 2011 at 10:48

   Jeg har riktignok aldri kokt noe på halvt trykk enda, så jeg kan bare svare på ift. til fullt trykk. Jeg skrur på plata på full guff for å få den opp i trykk og så skrur jeg rett ned til 3 (av 10) og der står den og holder trykket hele kvelden hvis du vil ;-)

   Jeg fulgte veldig med i begynnelsen, men det har jeg sluttet med. Alt går som en drøm ;-)

 • Reply
  Vegard
  25. desember 2011 at 09:36

  Har du noe anbefaling til størrelse som passer til det meste, både små og store middager? Er det lurere å gå for 6,5 fremfor 4 liter?

  • Reply
   olav-birkeland
   25. desember 2011 at 10:22

   Jeg har både en 4,5 og en 6,5 liters trykkoker. Etter at 4,5 literen kom i hus står 6,5 literen nesten ubrukt. 4,5 liter holder til det aller meste, men hvis man koker mye kraft så kan jo gryta egentlig aldri blir stor nok ;-)

 • Reply
  bruvik
  28. desember 2011 at 11:10

  Såvidt jeg kan lese ut fra dokumentasjonen på wmf sine sider kommer heller ikke disse opp i 1 bar trykk? Jeg lurer seriøst på å kjøpe trykkokeren fra IKEA for å komme i gang, men ble litt skeptisk da jeg så i en tidligere kommentar at trykket på denne kanskje er litt lavere enn «standard». Er det noen trykkokere på det norske markedet som faktisk kommer opp i 1 bar?

  Er det noen andre modeller jeg burde vurdere? Ser at tretti.no selger en fra tefal til ca 600 kroner og en fra OBH til litt mer.

 • Reply
  Knut
  13. februar 2012 at 22:22

  Trykkoker bestilt, skal bli spennede å prøve noen av disse oppskriftene.
  Fant ikke denne bloggen før etter bestillingen, men hadde fått et inntrykk av at det kan være litt kvalitetsforskjell på ulike kjeler. Noen som har erfaringer med pakninger som ryker etc?
  Fulgte anbefalingene fra Modernist Cousine og kjøpte en Kuhn Rikon, 6 liter. Skjønner jeg kunne sluppet billigere unna:)

  • Reply
   hobbykokken
   13. februar 2012 at 22:41

   Gratulerer med trykkoker!! Jeg har ikke hørt om pakninger som ryker enda, uavhengig i merke.

   Selv har jeg to stykker fra WMF. Kuhn Rikon, sier du? Du har vel ikke kjøpt den i Norge?

   • Reply
    Knut
    14. februar 2012 at 22:18

    Nei den blir sendt fra England. Prøvde først Amazon.co.uk, men de har dessverre restriksjoner på visse produkter til norge.
    Cookability.biz sender…
    Gulrotsuppe fra MC blir første test, var suppa vellykket?

    • Reply
     hobbykokken
     14. februar 2012 at 22:22

     Den var super vellykket ;-)

     • Knut
      23. mars 2012 at 10:27

      Etter 10 dager med trykkoker er den innkjørt, lapskaus x2(ubetinget suksess blant de som spiste), Lammegryte, kyllingkraft x2, risotto x2.
      Som du skrev en annen plass er det en kraftig tidsbesparer i hverdagen, det kan lages deilige retter på mye kortere tid enn vanlig. Min store kjepphest er hverdagsmat, dette er et svært nyttig redskap i så henseende.

   • Reply
    Tarjei T. Jensen
    15. juli 2012 at 08:30

    Tror at de trykkokerne som kom fra Høyang (Hackman ?)i sin tid ble produsert av Kuhn Rikon.

    Beklageligvis ser det ut til at høyang ikke støtter trykkokerne siden det ikke finnes noen kopi av oppskriftsheftet som fulgte med på web siden deres. Og det er ikke noen peker til noen som kan skaffe reservedeler.

    Dette gjør at jeg er meget skeptisk til å kjøpe noe som kommer fra Høyang-Polaris.

 • Reply
  Eltefrie ciabatta | Hobbykokken.no
  11. mars 2012 at 12:53

  […] av Ina har jeg satt for meg at 2012 skal bli trykkokerens år og så langt ser det ut til å gå veldig bra, for jeg for stadig tilbakemeldinger fra folk som har […]

 • Reply
  Hvordan du ikke skal trykkoke |
  26. mars 2012 at 17:11

  […] og jeg følger prosjektene hans med iver og entusiasme. Han har tatt initiativet til Trykkokerens år, og det er blant annet opprettet en facebookgruppe med tips, triks og […]

 • Reply
  Tutta
  27. mars 2012 at 08:07

  Hei:)
  Jeg har en «Cocotte-minute SEB» trykkoker fra Frankrike, kjøpt og brukt mye på på 70- og 80 tallet…. Den virker helt fin, men tror du den kan være farlig å bruke nå…? Jeg vil kjøpe en ny en til å bruke hjemme, men tenker den gamle kanskje kunne brukes på hytta, hvor jeg ikke har induksjon…

 • Reply
  Trond
  27. mars 2012 at 13:00

  Veldig bra innlegg på TV2 Frokost TV idag morges Olav! Du var flink og imponerte mange! Vi var samlet en hel gjeng forann skjermen – vi var alle stolte av deg!

 • Reply
  Knut Marius
  27. mars 2012 at 16:40

  Hei! Har tenkt en stund på å kjøpe meg trykkoker, og etter å ha sett innslaget på God Morgen Norge i dag tok jeg affære og gikk til innkjøp! Vurderte å gå for en av de rimelige modellene fra IKEA, Tefal eller OBH, men da jeg fant ut at tretti.no solgte den modellen du har (6.5l WMF Perfect Plus) til 1395,- med gratis frakt så slo jeg til på det! Nå er det bare å vente på postgangen og tråle nettet etter noen gode oppskrifter. Har du tips til noen andre gode ressurser på nett eller i bokform om trykkoking?

 • Reply
  Trykkoking i D2 | Hobbykokken.no
  21. april 2012 at 07:40

  […] av en journalist i Dagens Næringslivs fredagsbilag D2. Henvendelsen gjaldt innlegget «2012: Trykkokerens år» som jeg hadde skrevet noen uker før. Jeg er egentlig ikke glad for oppmerksomhet rundt min […]

 • Reply
  sunniva
  5. oktober 2012 at 10:37

  Halloen!’
  Er i utlandet og her brukes det trykkokere for alle penga, MEN problemet mitt er at jeg aldri har brukt en trykkoker før og jeg leser at det er potensielt farlig og jeg aner ikke hvordan man skal bruke den. Jeg tror det er gammeldagse typer de bruker her, med en sånn ventil som snurrer rundt på toppen. Er redd for ulykker da jeg ikke har peiling på hvordan den brukes, noen tips?

  • Reply
   Hobbykokken
   5. oktober 2012 at 10:41

   Hei!

   Du må først og fremst sørge for at ventilen ikke blir blokkert, for det er da problemene kommer ;-) Alle nye modeller er fjærbelastet og så vidt jeg vet har det ikke vært ulykker med nyere modeller..

 • Reply
  Lars
  7. november 2012 at 19:57

  Hei , tester ut trykk kokeren fra ikea for å koke kraft.. er det meningen at den skal bråke noe vanvittig ?,,ventilen står å snurrer og bråker i ett sett :-)

  • Reply
   Hobbykokken
   7. november 2012 at 19:59

   Hei! Jeg har dessverre aldri sett en trykkoker fra IKEA i bruk. Det skal nok bråke en del, ja. Ihvertfall hvis du ha for høyt trykk. Husk å skru ned varmen når du har oppnådd fullt trykk. Hvis du ikke gjør det er det bare å finne frem vernebriller og skjold ;-)

   • Reply
    Erlend
    20. september 2013 at 13:59

    Det hender kuhnrikon.dk har trykkokere på salg. Jeg bestilte to stykker der, 5,5 l braiser og 12 liter til halv pris ( ca 3000 inkl frakt og toll) Minstemann blir brukt omtrent daglig, mens den største blir brukt når den minste blir for liten. Synes disse trykkokerne er helt supre!

 • Reply
  Asiatisk inspireret nakkefilet i trykkogeren / Grill & Kokkerier
  25. februar 2013 at 14:14

  […] år (nåja i slutningen af 2011 faktisk) proklamerede Olav fra Hobbykokken.no at 2012 ville blive året hvor trykkogeren fik sin re-introduktion i køkkenerne. Det skete dog ikke med så høj grad som forventet (2012 er nok, set i bakspejlet,  vacuum […]

 • Legg inn en kommentar