Middag

#327: Deilig lapskaus på 20 minutter

Lapskaus har en sterk tradisjon i familien min, fordi det var det vi ofte fikk servert på årlige slektstreff om sommeren da jeg var liten. Det er et kjært minne jeg har om min bestemor. Det finnes mange forskjellige lapskaus varianter, men den jeg har vokste opp er det mange vil kalle en lys suppe-lapskaus. Lapskaus er god gammeldags bondekost og mindre jålete mat er det knapt mulig å lage.

Jeg har erklært 2012 for å være trykkokerens år og det har flere grunner. Det aller viktigste grunnen er mitt oppriktige ønske om at flere mennesker skal begynne å lage maten sin selv og det blir veldig mye lettere med en trykkoker. Lapskaus er raskt å tilberede men krever som regel at man koker det i en hel time eller mer. Med trykkoker er jobben gjort på bare 20 minutter og det er rett og slett så raskt at det senker terskelen betraktelig for å lage lapskaus og alle andre gryteretter.

Ingredienser til 4 personer er følgende:

 • 600 g storfekjøtt av høyrygg eller bog, uten bein
 • 2 ss smør til steking (ikke alle sterke kjøttet)
 • 6 stk potet
 • 3 stk gulrot
 • 1 skive kålrot (tykk skive)
 • 1 stk persillerot
 • 7 dl grønnsaksbuljong
 • 1 ts salt
 • ½ ts nykvernet pepper

Skjær kjøttet i terninger og brun det i små porsjoner.


Ha kjøttet i trykkokeren sammen med grønnsakene og hell over grønnsakskraft. Ta på lokket og skru på varmet på maks slik at du får bygget opp fullt trykk. Når du har fullt trykk (det tar noen minutter), skrur du ned varmen slik at det fremdeles er nok varme til å holde trykket. På min platetopp går varmen fra en til ti. Jeg har den på ti for å bygge opp trykk, men skrur ned på to når jeg har nok trykk.

Antakeligvis fordi kjøtteet er tyngst synker det fort til bunns igjen, men det er bare å røre rundt en par ganger med en sleiv så blir de fort jevnt fordelt.

Server med grovt brød eller flatbrød og tyttebær.

Ps. Ikke for å mobbe, men hvis du ikke har trykkoker følger du bare oppskrifter som over – du må bare røre i den med jevne mellomrom og koke den i en time istedenfor 20 minutter ;-)

6 Comments

 • May Kristin

  Lapskaus er kanskje det aller beste jeg vet, og ingen lager den bedre enn Mormora mi. Den er obligatorisk hver gang jeg tar turen nordover på besøk. Tror kanskje dette er innlegget som overbeviser meg om at jeg MÅ ha trykkoker!

 • Henrik

  Hei,

  jeg lagde denne i dag. Det ble ikke helt vellykket: Kjøttet var perfekt (brukte høyrygg, har slitt med å få den mør nok tidligere), men grønnsakene ble bortimot katastrofalt overkokte.

  Hvordan unngår du det? Jeg tenker, hvis 20 minutter i trykkoker tilsvarer en time for kjøttet sin del, blir det vel samme regnestykke for grønnsakene? Altså, gulrøtter, poteter osv i 20 minutter på trykk = 1 time «normal» koking. Og da er det jo ikke så rart at de faller litt fra hverandre etterhvert.

  Tenkte at kanskje det beste hadde vært å koke kjøttet 20 minutter i trykkokeren først, og så tilsette grønnsakene til slutt og la det stå og surre 10-15 minutter uten trykk på. Men da forsvinner jo mye av tidsbesparelsen ved å bruke trykkoker…

  • Knut

   Er uenig i at grønnsakene blir ødelagt, dette er lapskaus. Slik jeg er vant til en god lapskaus skal de være helt møre.

   Derimot har jeg kuttet ned på væskeinnholdet, 7 dl kraft blir for suppeaktig for min smak.
   Synes også jeg ser purre på bildet, men ikke i oppskriften?
   Det ble også en markert bedre smak ved bruning av kjøttet på forhånd selv om det tok litt lenger tid.

   Alt i alt en kjempegod hverdagsrett, en innertier blant de jeg har servert den til :)

Legg inn en kommentar