Supper

#328: Deilig høstmat: Fransk løksuppe

Jeg spiser supper hele året, men jeg er kanskje aller mest glad i suppe om høsten. Kroppen begynner å bli vant til at det er kaldere ute og det blir tidligere mørkt om kveldene. I morges måtte jeg ta på meg lue for å varme mitt snauklipte hode – et sikkert høsttegn.

Matvareindustrien har fullstendig ødelagt vårt forhold til supper. Supper har blitt noe kjipt og annenrangs i den kulinariske familien – supper er ut og det har vært det lenge. Det er forståvidt ikke rart, for du skal lete lenge et produkt som har blitt mer satset på i ferdigmatindustien enn nettopp suppe. Jeg kan levende forestille meg at suppe er det forgjettede land for industrien. Det er billig å produsere og det er veldig lett for forbrukerne å lage.

Hjemme hos oss er det derimot  begeistring når det står suppe på bordet. Med noen ganske få unntak er suppe veldig enkelt å lage og forskjellen på posevarianten i forhold til ekte vare er påfallende. Og selv om produsentene en dag skulle klare å lage en suppe som faktisk smaker veldig godt – har du egentlig lyst il å smake det samme hver eneste gang du spiser suppe?

Her hjemme er på en måte fransk løksuppe den offisielle høstsuppen som vi sparker  i gang høsten med. Det er et slags overgangsrituale som markerer begynnelsen på en mørkere og kaldere årstid.

Fransk løksuppe kan du enten lage på 15 minutter eller 3 timer. 15-minutters varianten blir veldig god og 3 timers varianten blir helt himmelsk. Jeg gjør et lite kompromiss når jeg bruker trykkoker, slik at jeg få en suppe som smaker som om det har kokt i mange timer mens den egentlig bare har kokt i 15 minutter.

Oppskriften er veldig enkel og ikke minst kjempegod.

5 store løk i skiver
2 ss olivenolje
1½ l hjemmelaget kjøttkraft, eventuelt buljong (jeg bruker økologisk)
salt og pepper
1 ts timian

4 loffskiver
50 g revet ost, gjerne Jarlsberg eller en annen ost som er lett å rive.

Fremgangsmåte:
Skrell og kutt løkene i biter. Stek på på middels til sterk varme i ca. 10 minutt til den begynner å få farge.

Spe med kraften. La suppen koke 15 minutter hvis du har dårlig tid – en time eller to eller tre  hvis du har god tid. Heston Blumental har en fantastisk god løksuppe som han koker i 7 timer, så dette blir bare bedre og bedre hvis du lage den koke lenge. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over i ildfaste porsjonsskåler. Det er vanlig å gratinere brødskivene i ovnen på sterk varme, men selv har jeg valgt en annen løsning. Jeg varmer/steker osten i en stekepanne med non-slip belegg og har brødskive oppå osten. Etter noen minutter er det klart for at man kan snu skivene og ha dem oppi suppa ;-)

Enjoy!

7 Comments

 • Anders Damm

  Mmmmmmm det er lige vejr til suppe og løgsuppe er en klar favorit!

  Jeg plejer også at tilføje lidt paprika, karry og soya – det giver lige det sidste touch;-)

 • Oda

  Suppe er strålende mat! Og Fransk løksuppe er min favoritt. Jeg har gjerne en liten «klunk» cognac i suppa, sånn for det lille ekstra. Nydelig!
  Oda

 • Kjell Ljøstad

  Olav,

  Løksuppe er blant mine absolutte favoritter, og jeg har prøvd mange oppskifter. Jeg leste Hestons oppskrift i går, og den SKAL definitivt prøves. I tilfelle du skulle få lyst til å prøve, kan du lese en veiledende variant av min favorittopskrift her: http://cyclops.no/?p=481.

  Denne varianten ble laget under fotball VM, hvor vi har som vane å lage mat fra et av landene som spiller.

  :-)

  Kjell

Legg inn en kommentar