Trykkoker

#330: Risengrynsgrøt i trykkoker

19. oktober 2011

Jeg er ikke noe glad i å lage risengrynsgrøt, jeg er veldig glad i å spise det, men all den røringen som må til for at det ikke skal svi seg er det ganske år siden jeg ble lei av. Ferdiglagd grøt er selvsagt ikke noe alternativ så da fikk jeg kjent litt på ekte glede da jeg for noen uker siden kom over en oppskrfiter på trykkokt risgrøt. I tillegg til at det hele er gjort på 15 minutter så er det en annen ting som jeg setter veldig stor pris på: du slipper selvsagt å røre.

Oppskriften er enkel:
6 dl melk
200 g risengryn
1/4 ts salt
2 ss sukker

Fremgangsmåte:
Sett oppi risten i trykkoker-gryta og ha oppi en ildfast bolle – tror det er rimelig selvsagt at man ikke skal bruke plastboller oppi trykokeren ;-) Ha vann i gryta (i min 6,5 liters gryta må du ha minst 2,5 dl vann). Deretter har du oppi melk og grøtris oppi den ildfaste formen og lar det koke opp. Ta på lokket og få det oppp i trykk. Deretter skrur du ned varmen og lar det koke under fullt trykk i 15 minutter. Ta av gryta og la trykket senke seg  naturlig uten å slippe ut trykker mekanisk. Hvis du gjør det har du fort klint hele grøten utover hele gryta.

Ta av lokket når det ikke er trykk igjen i gryta og ta ut porselensformen. Rør inn salt og sukker og la det stå å trekke i ca. 2 minutter.

Server!

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Monica
  21. oktober 2011 at 15:07

  Jeg ser at du har fått «diller» på alle mulige retter som kan tilberedes i trykk koker :) Risengrynsgrøt trodde jeg faktisk ikke var mulig å lage i en trykk koker – men så feil kan man ta :) Nå er det jo slik med grøtris som med vanlig middagsris – at den praktisk talt ikke trenger å stå å koke etter den er kokt opp. Så grøtris kan lages totalt uten noe røring (etter den er kokt opp vel og merke), men ikke på 15 minutter. Den vil ta 1,5 – 2 timer – men veldig greit en søndag du skal ut å gå en lang tur uansett ;) Og du slipper å røre!

 • Reply
  Anne
  24. oktober 2011 at 09:57

  Kok opp grgøten og sett hele kjelen i stekeovnen. Bruker man i tillegg varme i stekeovnen så er grøten ferdig til vanlig tid. Og man slipper å røre!

 • Reply
  irene
  15. desember 2011 at 13:55

  Hei.

  jeg prøvde oppskriften. Hos meg ble forholdet mellom ris og melk feil. Risgrøten ble ikke helt ferdig og den var altfor tykk. Økte melkemengden til det dobbelte men klarte da å svi selve gryta fordi jeg ikke tok på mer vann i bunnen.Men grøten ble etter langt om lenge god den, men trykkokeren har det ikke særlig bra. Det var første forsøk med trykkoker men jeg går på igjen med friskt mot.

 • Reply
  Risgrøt i trykkoker {Pappetta di riso} «
  11. februar 2012 at 13:51

  […] Olav Birkeland som fremste fanefører. Følg hans fremgangsmåte på hobbykokken.no, og du er garantert den deiligste risgrøt på “no […]

 • Reply
  Risengrynsgrøt, raskt, enkelt og godt i trykkoker - CremaCafe
  4. mars 2012 at 18:33

  […] er godt, men lager det sjeldentfor mye jobb rett og slett. Fant en oppskrift hos Hobbykokken: http://hobbykokken.datasenter.no/2011/10/19/risengrynsgrot-i-trykkoker/ som løste dette. Ikke noe røring og tar 20 […]

 • Reply
  Helge
  19. juli 2012 at 20:48

  Jeg prøvde meg på grøt i dag, som en test på om det er fordelaktig å bruke trykkoker. Forsøket var ikke akkurat vellykket.

  Jeg fulgte fremgangsmåten som ovenfor, og kokte det i ca 20 minutter. Ventet så på at trykket skulle falle, som tok i alle fall 5 minutter. Da viste det seg at grøten ikke var halvferdig engang. Satte så grøten på kok atter en gang, og stilte klokka på 15 minutter. Ventet så i nye 5 minutter på at trykke skulle normalisere seg. Da var grøten tilnærmet ferdig, men grynene var al dente, og melken var tynn.

  Så med andre ord sparer man ikke mye tid på denne metoden fremfor å koke grøten på gamlemåten…

  Nå skal det sies at hobbykokken ikke har spesifisert hvilken type ris som ble brukt, men jeg brukte Geisha som tar en time å koke. Da har vel kanskje hobbykokken brukt hurtiggrøt?

 • Reply
  Martin Isak Jansen
  24. juli 2012 at 16:08

  Jeg har samme resultat som Helge med Geisha ris. Noen oppklarende kommentarer fra Hobbykokken selv? :-)

 • Reply
  Erik
  30. januar 2013 at 19:16

  Mitt resultat:
  Jeg har nettopp kjøpt meg en trykkoker, og da datteren sa at hun ville ha grøt til kvelds tenkte jeg jeg skulle gi det et forsøk.
  .
  Ettersom hun ikke spiser så mye prøvde jeg meg på en halv porsjon, dvs halvparten av risen og melken.
  Jeg brukte geisha grøtris, ser dette har vært kommentert tidligere.

  Ser at du skriver «fullt trykk». Jeg antok at dette tilsa at trykkventilen skulle settes på «2», mulig de andre har brukt lavere trykk? Jeg har tefal, typen de selger på clas olshon.

  Først må jeg si at sluttresultatet ble rimelig vellykket, jeg fikk ihvertfall ingen klager. Jeg er dog vant til såkalt dynegrøt selv, typen som settes i ovnen, og den matchet vel ikke helt den på smak og konsistens.

  Ellers så tok det 3 minutter å nå trykket (kan være jeg hadde unødvendig mye vann i bunnen), 15 minutter koketid, 10 minutter nedkjølingstid (jeg trakk den bare av platen og ventet) og 2 minutter trekketid, mao så nærmet hele prosjektet seg 30 minutter.

  Oppsummert så er tiden halvparten av gamlemåten og man slipper å styre med røring og fare for å svi i bunnen. Litt trekk for smak og konsistens, men absolutt en metode jeg kommer til å bruke igjen.

 • Reply
  Ole
  12. november 2013 at 22:51

  Prøvde meg på denne med Tefal-trykkoker idag. Ble absolutt en suksess! Jeg lot min stå 20 minutt, og tok den så under kaldt vann for å senke trykket, som gikk helt fint, og er veldig tidsbesparende i forhold til å vente til det synker naturlig.

  • Reply
   Hobbykokken
   12. november 2013 at 23:10

   Gøy!

  • Reply
   Tron
   21. februar 2014 at 13:38

   Er du fornøgd med Tefal-trykkokaren? Den er jo ein del billigare ein WMF sine

   • Reply
    Hobbykokken
    21. februar 2014 at 13:55

    Jeg har ikke Tefal, men WMF som jeg er veldig fornøyd med. Jeg har prøvd Tefal og de virker ikke så godt skrudd sammen og solide som WMF, men de kommer også opp i riktig trykk og gjør en like bra jobb…

 • Reply
  Bjørn Hjembo
  26. september 2014 at 14:21

  Har Tefal Clipso. Ca 12-14 år. En del brukt, men ødela pakning i oppvaskmaskin.( Ta av pakning før oppvaskmaskin;) Brukte Omega 917( Pakningsfornyer) Nå er den like bra. Må prøve grøt i trykkoker.

 • Legg inn en kommentar