Trykkoker

#330: Risengrynsgrøt i trykkoker

Jeg er ikke noe glad i å lage risengrynsgrøt, jeg er veldig glad i å spise det, men all den røringen som må til for at det ikke skal svi seg er det ganske år siden jeg ble lei av. Ferdiglagd grøt er selvsagt ikke noe alternativ så da fikk jeg kjent litt på ekte glede da jeg for noen uker siden kom over en oppskrfiter på trykkokt risgrøt. I tillegg til at det hele er gjort på 15 minutter så er det en annen ting som jeg setter veldig stor pris på: du slipper selvsagt å røre.

Oppskriften er enkel:
6 dl melk
200 g risengryn
1/4 ts salt
2 ss sukker

Fremgangsmåte:
Sett oppi risten i trykkoker-gryta og ha oppi en ildfast bolle – tror det er rimelig selvsagt at man ikke skal bruke plastboller oppi trykokeren ;-) Ha vann i gryta (i min 6,5 liters gryta må du ha minst 2,5 dl vann). Deretter har du oppi melk og grøtris oppi den ildfaste formen og lar det koke opp. Ta på lokket og få det oppp i trykk. Deretter skrur du ned varmen og lar det koke under fullt trykk i 15 minutter. Ta av gryta og la trykket senke seg  naturlig uten å slippe ut trykker mekanisk. Hvis du gjør det har du fort klint hele grøten utover hele gryta.

Ta av lokket når det ikke er trykk igjen i gryta og ta ut porselensformen. Rør inn salt og sukker og la det stå å trekke i ca. 2 minutter.

Server!

13 Comments

 • Monica

  Jeg ser at du har fått «diller» på alle mulige retter som kan tilberedes i trykk koker :) Risengrynsgrøt trodde jeg faktisk ikke var mulig å lage i en trykk koker – men så feil kan man ta :) Nå er det jo slik med grøtris som med vanlig middagsris – at den praktisk talt ikke trenger å stå å koke etter den er kokt opp. Så grøtris kan lages totalt uten noe røring (etter den er kokt opp vel og merke), men ikke på 15 minutter. Den vil ta 1,5 – 2 timer – men veldig greit en søndag du skal ut å gå en lang tur uansett ;) Og du slipper å røre!

 • Anne

  Kok opp grgøten og sett hele kjelen i stekeovnen. Bruker man i tillegg varme i stekeovnen så er grøten ferdig til vanlig tid. Og man slipper å røre!

 • irene

  Hei.

  jeg prøvde oppskriften. Hos meg ble forholdet mellom ris og melk feil. Risgrøten ble ikke helt ferdig og den var altfor tykk. Økte melkemengden til det dobbelte men klarte da å svi selve gryta fordi jeg ikke tok på mer vann i bunnen.Men grøten ble etter langt om lenge god den, men trykkokeren har det ikke særlig bra. Det var første forsøk med trykkoker men jeg går på igjen med friskt mot.

 • Helge

  Jeg prøvde meg på grøt i dag, som en test på om det er fordelaktig å bruke trykkoker. Forsøket var ikke akkurat vellykket.

  Jeg fulgte fremgangsmåten som ovenfor, og kokte det i ca 20 minutter. Ventet så på at trykket skulle falle, som tok i alle fall 5 minutter. Da viste det seg at grøten ikke var halvferdig engang. Satte så grøten på kok atter en gang, og stilte klokka på 15 minutter. Ventet så i nye 5 minutter på at trykke skulle normalisere seg. Da var grøten tilnærmet ferdig, men grynene var al dente, og melken var tynn.

  Så med andre ord sparer man ikke mye tid på denne metoden fremfor å koke grøten på gamlemåten…

  Nå skal det sies at hobbykokken ikke har spesifisert hvilken type ris som ble brukt, men jeg brukte Geisha som tar en time å koke. Da har vel kanskje hobbykokken brukt hurtiggrøt?

 • Erik

  Mitt resultat:
  Jeg har nettopp kjøpt meg en trykkoker, og da datteren sa at hun ville ha grøt til kvelds tenkte jeg jeg skulle gi det et forsøk.
  .
  Ettersom hun ikke spiser så mye prøvde jeg meg på en halv porsjon, dvs halvparten av risen og melken.
  Jeg brukte geisha grøtris, ser dette har vært kommentert tidligere.

  Ser at du skriver «fullt trykk». Jeg antok at dette tilsa at trykkventilen skulle settes på «2», mulig de andre har brukt lavere trykk? Jeg har tefal, typen de selger på clas olshon.

  Først må jeg si at sluttresultatet ble rimelig vellykket, jeg fikk ihvertfall ingen klager. Jeg er dog vant til såkalt dynegrøt selv, typen som settes i ovnen, og den matchet vel ikke helt den på smak og konsistens.

  Ellers så tok det 3 minutter å nå trykket (kan være jeg hadde unødvendig mye vann i bunnen), 15 minutter koketid, 10 minutter nedkjølingstid (jeg trakk den bare av platen og ventet) og 2 minutter trekketid, mao så nærmet hele prosjektet seg 30 minutter.

  Oppsummert så er tiden halvparten av gamlemåten og man slipper å styre med røring og fare for å svi i bunnen. Litt trekk for smak og konsistens, men absolutt en metode jeg kommer til å bruke igjen.

 • Ole

  Prøvde meg på denne med Tefal-trykkoker idag. Ble absolutt en suksess! Jeg lot min stå 20 minutt, og tok den så under kaldt vann for å senke trykket, som gikk helt fint, og er veldig tidsbesparende i forhold til å vente til det synker naturlig.

 • Bjørn Hjembo

  Har Tefal Clipso. Ca 12-14 år. En del brukt, men ødela pakning i oppvaskmaskin.( Ta av pakning før oppvaskmaskin;) Brukte Omega 917( Pakningsfornyer) Nå er den like bra. Må prøve grøt i trykkoker.

Legg inn en kommentar