Kaffe

#331: Kaffe i mat

Jeg er veldig glad i klassiske matretter og det er et veldig bra utgangspunkt når man skal lære seg å lage mat. Men etter hvert er det gøy å variere litt ikke bare på utseende og konsistens, men kanskje spesielt på smak.

Jeg har gjort det litt før, men de neste ukene skal jeg virkelig satse på kaffe som ingrediens når jeg lager mat her hjemme. Det er noen klassiske desserter som bruker kaffe i seg – hvor hadde f. eks. Tiramisu vært uten kaffe?

Kaffe er en veldig gøy ingrediens å jobbe med fordi den varierer veldig mye i smak. Hvor den kommer fra, hvilket jordsmonn den har blitt dyrket i og sist, men ikke minst brenningsgraden.  Man kan fint bruke kaffe i salte retter som gryteretter med kjøtt eller f. eks i sauser til kjøtt, men det aller letteste og ofte beste er å bytte ut de tradisjonelle dessert-ingrediensene som vanilje, kanel, kardemomme, appelsin, bingebær osv. med kaffe.

Jeg har flere bøker om smak, bl. a. «The Falvour Bible» og «The Flavour Thesaurus», som begge handler om smaker som passer bra sammen. Her lister jeg opp noen av dem og så kan du selv la fantasien fly deg av gårde til noen fantastiske nye smaker.

Her er noen smakskombinasjoner som litteraturen trekker frem som særdeles passende:

Kaffe og banan
Kaffe og biff
Kaffe og solbær
Kaffe og kardemomme
Kaffe og kirsebær
Kaffe og sjokolade
Kaffe og kanel
Kaffe og ingefær
Kaffe og appelsin
Kaffe og vanilje
Kaffe og geitost
Kaffe og valnøtt
Kaffe og lam
Kaffe og svin

Her er noen av smaksvariantene jeg selv har prøvd eller smakt:

Kaffegelé med søt Philidelphia-krem
Chili con carne med espresso
Sjokolademousse
Sjokoladetrøfler med kaffe
Biff i kaffe- og cognacsaus
Vaniljesaus med kaffe istedenfor vanilje
Creme Brulée med kaffe istedenfor vanilje

Gleder meg til å høre hva annet enn å drikke den som du bruker kaffe til i kommentarfeltet…

11 Comments

Legg inn en kommentar