Middag

#332: Fårikål under trykk


Fårikål er noe av det norskeste norske middagsmaten som finnes og følelsene kan ta helt overhånd for enkelte hvis man prøver å endre på den tradisjonelle fremgangsmåten eller for ikke å snakke om å endre på ingrediensene. Jeg har ikke tenkt å gi meg ut på noe så farlig som å endre på fårikål-oppskrift, men de som leser denne bloggen jevnlig skjønner sikkert hvor jeg vil: trykkoking.

I frykt for å snart måtte skifte navn fra hobbykokken til trykkokeren vil jeg bruke denne kjente og kjære retten til å illustrere den store styrken til trykkokeren, nemlig den dramatiske reduksjonen av koketid. Jeg  ønsker at folk skal ta i bruk trykkokere fordi det gjør veien ut av tidsklemma kortere og er et viktig redskap for å gjøre lettere for folk å lage maten sin selv. De fleste er vant til å koke fårikålen sin i ca. 2 timer, men med trykkokeren får du en nydelig fårikål etter bare en drøy halvtime med koking under fullt trykk.

Koketiden avhenger riktignok litt av hva slags stykning du bruker, men her gjelder det som alt annet når det dreier seg om kjøtt: mørt kjøtt gir mindre koketid enn mindre mørt kjøtt. For de aller tøffeste kjøttstykkene ville jeg kanskje kokt fårikålen i 40-45 minutter.

Her er oppskriften. Med trykkoker koker du under fullt trykk i ca. 30-35 minutt, men uten trykkoker kan du beregne ca. 2 timer. Til 4 personer trenger u:

1,5 kilo fårikålkjøtt
1,5 kilo hodekål
1,5 ss hel pepper
2 ts salt
3 dl vann (minimum)

Fremgangsmåte:
Del hodekålen i båter.
Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene.
Hell på vann. Kok opp og la det koke under fullt trykk i 30-35 minutt. Det er viktig å huske å skru ned varmen når du har oppnådd fullt trykk, det skal nemlig svært lite varme til for å holde trykket.
Fårikål serveres rykende varm.

Du kan jevne fårikålen med litt hvetemel eller f. eks. maisennajevner for dem med cøliaki. Bruk da 1-2 ss mel i gryta.

Serveres med kokte poteter.

Enjoy!

Bli forresten med på våre nye Facabook-gruppe for trykkoking: http://facebook.com/trykkoking

Ps. Her kan du lese hva jeg tidligere har skrevet om trykkoking: http://hobbykokken.no/tag/trykkoker/


PS. Kos dere, Kristin og Anne Karin!

17 Comments

 • Ove

  Høres morsomt ut, tror jeg må anskaffe meg en trykkoker. Finnes de med kompatiblitet for induksjon? Ellers drikker jeg champagne, egentlig til alt og ofte uten grunn, men mer enn gjerne til får-i-kål (Puspas som det heter i Bergen). Føler de unge friske blanc de noir’ene støtter mest oppunder både teksturen og pepper-elementet.

 • Ørjan

  Fårikål er kjempegodt. Jeg pleier å ha litt rosmarin nederst i kjelen. Helpepper nederst og grovmalt pepper (og salt) mellom lagene.
  Bloggen din er forresten utrolig inspirerende! Vi har hatt trykkoker i mange år nå, har slitt ut en faktisk, og nr 2 begynner å dra på årene. Anbefaler også å skaffe en sånn. Den har vært en så naturlig del av kjøkkenet at jeg ikke har tenkt over hvor fantastisk den egentlig er. Må kanskje skrive om den på min egen blogg (0mnom – http://0mnom.wordpress.com)!
  Ha en fortsatt fortreffelig dag! :)

 • Runar

  Holder på å trykke fårikål akkurat nå. Og tenker at det er jo ingen vits i å koke poteter i en vanlig gryte ved siden av… Så kanskje jeg kan putte dem oppi trykkokeren 8 min før den skal være ferdig med fårikålen? Tror du det går bra, eller er det dumt å avbryte trykkingen av fåret…

 • Snorre Tørriseng

  Dette var jo helt genialt, Olav..!

  Jeg må si det var med stor spenning jeg fylte opp WMFen lagvis med ingrediensene, trykk-kokte og åpnet gryta 35 minutter senere…
  …for å finne verdens beste fårikål, hverken istykker-rørt eller -kokt med alle aromaer på plass; både lukt og smak. Fantastisk enkelt og kjapt, faktisk helt ferdig samtidig med potetene.

  Når jeg sier «verdens beste fårikål» har det også med at jeg er så heldig at vi driver med villsau her på gården – altså en så kortreist, fersk råvare som overhode mulig. I tillegg er det min absolutte mening at villsau-fårikål er hakket bedre en tradisjonell fårikål pga av kjøttets beskaffenhet (dette har både med hva den spiser og hvordan den fordeler fettet i kroppen). Til de av dere som klarer å skaffe denne utsøkte råvaren: Del opp nakke, bog og noe rygg, følg Olavs trykk-kokeroppskrift og nyt «verdens beste fårikål».

 • Christian Theisen

  Hei. Denne skal jeg prøve i dag. Min mor og far mener bestemt at dette ikke vil bli bra nok. Mener at gryten trenger tid for at pepperen skal sette smak.
  Men nå lurer jeg på om den skal dobles når vi er 8?
  Christian

  • Hobbykokken

   Hei!

   I forhold til dobling av oppskriften må du nesten mengdeberedne det selv i forhold til hvem som kommer og hvor mye de pleier å spise. Gled deg til å vise dine foreldre at de ikke alltid vet best ;-)

   • Christian Theisen

    Gleder meg til å servere dette til mor og far, så satser vi på at det slår an. Angående melet til sausev. Rører du den inn i vannet før du heller den over?

 • torerlingthømtruud (@tor_ruud)

  Må bare si at dette funka overraskende godt!

  Jeg byttet ut halvparten av vannet med øl (weiss-bier) og slang oppi et par lauvbærblader og fire hvitløksfedd. I tillegg brunet jeg kjøttet kort i litt smør og krydder (salt, pepper og rosmarin). Blir bedre kjøttsmak av dette. Min kokte i vel 45 minutter – men den ble meget varm og det tok lang tid å få ned trykket igjen. Kan det ha noe med lålen å gjøre?

  Nå gleder jeg meg til å se hvordan den er på dag to!

  • Hobbykokken

   Så bra! Ikek noe vanskelig å få trykket ned fort: Bare sett den i vasken og har kaldt vann fra springen oppå lokket. Vær oppmerksom på litt dramatiske lyder når du gjør det, men eller er det ikke noe problem ;-)

 • Tore

  Hadde liten tid, men ønsket å lage Fårikål. Tok frem trykkokeren og fulgte din oppskrift.
  Beste Fårikålen jeg har laget :-)

 • Snorre Tørriseng

  Årets villsau, årets hodekål, trykkoker: Årets fårikål er et faktum. Sykt godt, som ungdommen ville ha sagt..! En klassiker av en oppskrift i samlingen din. ✋

Legg inn en kommentar