Middag

#332: Fårikål under trykk

27. oktober 2011


Fårikål er noe av det norskeste norske middagsmaten som finnes og følelsene kan ta helt overhånd for enkelte hvis man prøver å endre på den tradisjonelle fremgangsmåten eller for ikke å snakke om å endre på ingrediensene. Jeg har ikke tenkt å gi meg ut på noe så farlig som å endre på fårikål-oppskrift, men de som leser denne bloggen jevnlig skjønner sikkert hvor jeg vil: trykkoking.

I frykt for å snart måtte skifte navn fra hobbykokken til trykkokeren vil jeg bruke denne kjente og kjære retten til å illustrere den store styrken til trykkokeren, nemlig den dramatiske reduksjonen av koketid. Jeg  ønsker at folk skal ta i bruk trykkokere fordi det gjør veien ut av tidsklemma kortere og er et viktig redskap for å gjøre lettere for folk å lage maten sin selv. De fleste er vant til å koke fårikålen sin i ca. 2 timer, men med trykkokeren får du en nydelig fårikål etter bare en drøy halvtime med koking under fullt trykk.

Koketiden avhenger riktignok litt av hva slags stykning du bruker, men her gjelder det som alt annet når det dreier seg om kjøtt: mørt kjøtt gir mindre koketid enn mindre mørt kjøtt. For de aller tøffeste kjøttstykkene ville jeg kanskje kokt fårikålen i 40-45 minutter.

Her er oppskriften. Med trykkoker koker du under fullt trykk i ca. 30-35 minutt, men uten trykkoker kan du beregne ca. 2 timer. Til 4 personer trenger u:

1,5 kilo fårikålkjøtt
1,5 kilo hodekål
1,5 ss hel pepper
2 ts salt
3 dl vann (minimum)

Fremgangsmåte:
Del hodekålen i båter.
Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene.
Hell på vann. Kok opp og la det koke under fullt trykk i 30-35 minutt. Det er viktig å huske å skru ned varmen når du har oppnådd fullt trykk, det skal nemlig svært lite varme til for å holde trykket.
Fårikål serveres rykende varm.

Du kan jevne fårikålen med litt hvetemel eller f. eks. maisennajevner for dem med cøliaki. Bruk da 1-2 ss mel i gryta.

Serveres med kokte poteter.

Enjoy!

Bli forresten med på våre nye Facabook-gruppe for trykkoking: http://facebook.com/trykkoking

Ps. Her kan du lese hva jeg tidligere har skrevet om trykkoking: http://hobbykokken.no/tag/trykkoker/


PS. Kos dere, Kristin og Anne Karin!

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Kjell Ljøstad
  27. oktober 2011 at 20:55

  Brukte nøyaktig samme fremgangsmåte sist, men byttet ut vann med Nøgne Ø Wit. Det ble veeeeldig bra!

 • Reply
  Trine ;)
  27. oktober 2011 at 21:34

  Så gøy at du også koker under trykk. Laget deilig suppe forleden, basert på en svineknoke under trykk… :)

 • Reply
  Ove
  28. oktober 2011 at 14:08

  Høres morsomt ut, tror jeg må anskaffe meg en trykkoker. Finnes de med kompatiblitet for induksjon? Ellers drikker jeg champagne, egentlig til alt og ofte uten grunn, men mer enn gjerne til får-i-kål (Puspas som det heter i Bergen). Føler de unge friske blanc de noir’ene støtter mest oppunder både teksturen og pepper-elementet.

 • Reply
  Ørjan
  6. november 2011 at 12:59

  Fårikål er kjempegodt. Jeg pleier å ha litt rosmarin nederst i kjelen. Helpepper nederst og grovmalt pepper (og salt) mellom lagene.
  Bloggen din er forresten utrolig inspirerende! Vi har hatt trykkoker i mange år nå, har slitt ut en faktisk, og nr 2 begynner å dra på årene. Anbefaler også å skaffe en sånn. Den har vært en så naturlig del av kjøkkenet at jeg ikke har tenkt over hvor fantastisk den egentlig er. Må kanskje skrive om den på min egen blogg (0mnom – http://0mnom.wordpress.com)!
  Ha en fortsatt fortreffelig dag! :)

 • Reply
  Runar
  17. oktober 2012 at 14:33

  Holder på å trykke fårikål akkurat nå. Og tenker at det er jo ingen vits i å koke poteter i en vanlig gryte ved siden av… Så kanskje jeg kan putte dem oppi trykkokeren 8 min før den skal være ferdig med fårikålen? Tror du det går bra, eller er det dumt å avbryte trykkingen av fåret…

  • Reply
   Hobbykokken
   17. oktober 2012 at 16:26

   Ja, der tror jeg vinninga og opp i spinninga ;-)

 • Reply
  Snorre Tørriseng
  28. oktober 2013 at 10:02

  Dette var jo helt genialt, Olav..!

  Jeg må si det var med stor spenning jeg fylte opp WMFen lagvis med ingrediensene, trykk-kokte og åpnet gryta 35 minutter senere…
  …for å finne verdens beste fårikål, hverken istykker-rørt eller -kokt med alle aromaer på plass; både lukt og smak. Fantastisk enkelt og kjapt, faktisk helt ferdig samtidig med potetene.

  Når jeg sier «verdens beste fårikål» har det også med at jeg er så heldig at vi driver med villsau her på gården – altså en så kortreist, fersk råvare som overhode mulig. I tillegg er det min absolutte mening at villsau-fårikål er hakket bedre en tradisjonell fårikål pga av kjøttets beskaffenhet (dette har både med hva den spiser og hvordan den fordeler fettet i kroppen). Til de av dere som klarer å skaffe denne utsøkte råvaren: Del opp nakke, bog og noe rygg, følg Olavs trykk-kokeroppskrift og nyt «verdens beste fårikål».

 • Reply
  Christian Theisen
  2. september 2014 at 09:06

  Hei. Denne skal jeg prøve i dag. Min mor og far mener bestemt at dette ikke vil bli bra nok. Mener at gryten trenger tid for at pepperen skal sette smak.
  Men nå lurer jeg på om den skal dobles når vi er 8?
  Christian

  • Reply
   Hobbykokken
   2. september 2014 at 11:42

   Hei!

   I forhold til dobling av oppskriften må du nesten mengdeberedne det selv i forhold til hvem som kommer og hvor mye de pleier å spise. Gled deg til å vise dine foreldre at de ikke alltid vet best ;-)

   • Reply
    Christian Theisen
    2. september 2014 at 14:50

    Gleder meg til å servere dette til mor og far, så satser vi på at det slår an. Angående melet til sausev. Rører du den inn i vannet før du heller den over?

 • Reply
  torerlingthømtruud (@tor_ruud)
  16. september 2014 at 10:59

  Må bare si at dette funka overraskende godt!

  Jeg byttet ut halvparten av vannet med øl (weiss-bier) og slang oppi et par lauvbærblader og fire hvitløksfedd. I tillegg brunet jeg kjøttet kort i litt smør og krydder (salt, pepper og rosmarin). Blir bedre kjøttsmak av dette. Min kokte i vel 45 minutter – men den ble meget varm og det tok lang tid å få ned trykket igjen. Kan det ha noe med lålen å gjøre?

  Nå gleder jeg meg til å se hvordan den er på dag to!

  • Reply
   Hobbykokken
   16. september 2014 at 13:26

   Så bra! Ikek noe vanskelig å få trykket ned fort: Bare sett den i vasken og har kaldt vann fra springen oppå lokket. Vær oppmerksom på litt dramatiske lyder når du gjør det, men eller er det ikke noe problem ;-)

 • Reply
  Per Arne
  9. oktober 2016 at 07:46

  Har trykkoker og prøvde fårikål: beste fårikål noensinne, så det anbenfaler jeg serkt :)

 • Reply
  Tore
  20. september 2017 at 20:54

  Hadde liten tid, men ønsket å lage Fårikål. Tok frem trykkokeren og fulgte din oppskrift.
  Beste Fårikålen jeg har laget :-)

 • Reply
  Snorre Tørriseng
  25. november 2018 at 16:10

  Årets villsau, årets hodekål, trykkoker: Årets fårikål er et faktum. Sykt godt, som ungdommen ville ha sagt..! En klassiker av en oppskrift i samlingen din. ✋

 • Reply
  Raymond
  26. september 2019 at 15:39

  Men hvor mye vann brukes? Bruke rist i bunn og vann opp til rist?

 • Legg inn en kommentar