Bøker

#336: Bokønsker til jul – del 1

Nå er det under en måned igjen til jul og man begynner å tenke på hva de ønsker seg til jul og ikke minst hva de har lyst til å gi til jul til dem man er glad i. Selv er jeg veldig glad i bøker og bruker dem som min største inspirasjonskilde til å lære mer om mat. Det er vel ikke riktig å kalle mange av bøkene jeg har kjøpt eller fått de siste årene for kokebøker, men de er utvilsomt bøker om mat på en eller annen måte. Jeg kommer tilbake med flere bokanbefalinger når vi kommer enda litt nærmere jul…


On Food and Cooking
av Harold McGee.
«On Food and Cooking» er boka Heston Blumenthal oppgir å være boka som virkelig tente gnisten hans for alvor i forhold til matlaging og de samme kan sies for meg. Jeg prøver å ikke bruke alt for mange kraft-uttrykk, men når det gjelder akkurat denne boka nytter det ikke å være tilbakeholden med superlativene. Hvis du bare skal kjøpe én bok om mat, så må det bli denne. Den har endret mitt forhold til mat og matlaging for alltid og er en bok jeg alltid kommer tilbake til. Jeg leser den fra perm til perm med jevne mellomrom for å holde kunnskapen ved like. Boka har en populærvitenskaplig tilnæring til mat og er skrevet på en lettfattelig måte som ikke er noe problem å lese selv om du bare er sånn midt på treet god i engelsk.

 

 

The Professional Pastry Chef
av Bo Friberg
Jeg er veldig glad i å bake, og søtbakst står kanskje mit hjerte aller nærmest når jeg skal frem med kjevla. Bo Friberg er en svensk konditormester som har flyttet til USA og har i mange år undervist på CIA – Culinary Institute of America. Dette er en gigant-bok som tar for det meste av kaker og søtsaker, men utrolig nok holdt det ikke for Mr. Friberg å bare skrive en bok om dette temaet. Mannen har like godt skrevet en oppfølger som heter «The Advanced Professional Pastry Chef» – og den boka er like tykk som den første. Hvis du jobber deg gjennom denne boka er jeg helt overbevist om at det venter et fagbrev som konditor i andre enden av tunnelen.

In Search of Perfection
av Heston Blumenthal
Heston Blumenthal er et navn de fleste matinteresserte burde være kjent med etterhvert. Han er alle hobbykokkers helt siden han som ivrig hobbykokk selv, aldri har gått på kokkeskole, men allikevel har klart å starte verdens beste restaurant (2005). Han har en tilnæring til mat som jeg kjenner meg veldig igjen i og det er en fryd å lese det han skriver. I denne boka går han grundig til verks for å finne de perfekte versjonene av følgende retter: Roast Chicken & Roast Potatoes, Pizza, Bangers and Mash, Steak, Spaghetti Bolognese, Fish & Chips, Black Forest Gateau og Treacle Tart and Ice Cream.

 

Further Adventures in Search of Perfection
av Heston Blumenthal
Denne boka fortsetter hvor den andre slapp og skrevet på en minst like elegant og lettfattelig måte. Begge bøkene er basert på en TV-serie ved samme navn som Heston lagde to sesonger av for BBC. I «Further Adventures» tar han for seg rettene Trifle, Baked Alaska, Fish Pie, Hamburger, Peking Duck, Chicken Tikka Masala, Risotto og Chili con Carne. Jeg har selv lag opp Hamburger, Tikka Masala, Risotto, Baked Alaska og Chili con carne etter oppskriftene i boken og ble veldig fornøyd.

 

The Fat Duck Cookbook
av Heston Blumenthal
The Fat Duck Cookbook er enda en av bøkene til Heston Blumenthal. Denne gangen tar den for seg restauranten hans: The Fat Duck. Boken er delt inn i tre deler og alle delene er så omfattende at de kunne ha vært solgt hver for seg som egne bøker etter min mening. Den første delen er en selvbiografi om hvordan veien har vært frem til i dag. Den andre delen er en ren kokebok tar han tar for seg utvalgte signaturretter fra The Fat Duck som har presenterer uten noen form for tilnærminger til hjemmekjøkkenet – i denne boken er det ikke rom for kompromisser. Den tredje delen er en del som bare heter «Science» som tar for seg mange premissene som The Fat Duck lager maten sin etter.

Heston Blumenthal at home
av Heston Blumenthal
Heston Blumenthal er en minst like god forfatter som han er kokk og mat-entrepenør. Han tar leserne med på en reise med boblende entusisme og med denne boka gjør han maten sin tilgjengelig på i enda større grad en tidligere. Det er selvsagt litt bruk av utstyr som trykkoker og sous vide-maskin, men stort sett er dette ting man kan lage med grunnleggende kjøkkenutstyr. Heston skriver alltid engasjerende og det tok ikke mange timene etter at jeg hadde fått boken i posten før jeg hadde lagd min første rett fra boken.

 

 

 

Brød og brødbaking
av Erik Røed
Dette er enda en boka fra Åpent Bakeri-miljøet. Den første var skrevet av gutta selv, Øyvind Lofthus og Emmanuel Rang, mens deres stjerne-elev Morten Schakenda har skrevet to fantastiske bøker fra sitt bakeri i Lom de siste årene. Denne gangen går turen tilbake til Åpent Bakeri hvor den norske brød og gjærbaksten-renessansen virkelig begynte. Erik Røed skriver grundig, men samtidig lettforståelig og bildene i boka er fantastiske. Dette er den grundigste boka jeg har lest om baking så langt og selv som den i utgangspunktet er for alle gir den også mye til oss mat-nerder.

 

Modernist Cuisine
av Nathan Myhrvold m. fl.
Modernist Cuisine bli beskrevet av mange som den naturlige forlengelsen av «On Food and Cooking» av Harold McGee. Det er den eneste av bøkene jeg har beskrevet som jeg hverken har lest i eller eier, men i løpet av noen dager kommer det noe til mitt lokale postkontor som skal bøte på det. Modernist Cuisine er i 5 bind og består av mer enn 2400 sider. Verket veier 20 kilo og 2 av de kiloene er trykksverten alene. Boka er det mest omfattende som er skrevet om mat så langt og kommer til å slå ihjel mange myter om mat på samme måte som «On Food and Cooking» gjorde det i sin tid. Jeg gleder meg ihvertfall som en liten unge og ser frem til å komme med anmeldelse av dette voldsomme verket. Gitt omfanget av den må dere riktignok ta forbehold om at det kan ta et år eller to før jeg kommer meg gjennom den.

Jeg kommer tilbake til flere bokanbefalinger før jul, men i mellomtiden hører jeg gjerne fra deg om hvilke bøker som er dine favoritter i kommentar-feltet under…

6 Comments

 • Anne Cathrine

  Her var det mange gode tips til harde pakker :-)
  Jeg har «en del» kokebøker, men den som stadig blir plukket ut av hylla er Familiekokeboka av Gausdal og Alfsen. Selv for «enestående» er det en god kilde til inspirasjon ;-)

 • Anne S

  Min favoritt blant disse ønskene er McGees on Food and Cooking. En absolutt kassiker. Bestill fra USA, den engelske utgaven er i dårligere kvalitet. Super gave til alle som er interessert i hvorfor, ikke bare hvordan. Har gitt bort til både en konfirmant, og professorer i hhv historie og kjemi. Alle like begeistret!

 • Camilla

  Et herlig utvalg med anbefalinger! Flere av disse står faktisk allerede på ønskelisten min. The Professional Pastry Chef ruver vel øverst… :-D …samt et lite utvalg av bakebøker blant annet fra hummingbird og magnolia bakery.

  Har altfor mange kokebøker… og jeg også leser de fra perm til perm og koser meg med å ta de frem og lese de igjen og igjen. Utrolig glad i kokebøkene til Gøril Wiker, Trond Moi, Julia Child, Sverre Sætre og Åpent Bakeri/Schakenda, samt noen «ukjente» perler …blant annet… :-D

Legg inn en kommentar